Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonIngyenes program|2009.12.09.

Noiseware Community Edition

 


"Elcsendesítjük" fotóinkat, az egyik legjobb ingyenes zajszűrő szoftverrel.


 

Adobe Photoshop Express (Beta) - Képszerkesztés I.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Adobe Photoshop Express - fotószerkesztés I - www.digiretus.hu


 

Adobe Photoshop Express (béta):
Fotószerkesztés I.

Legutóbb ott tartottunk, hogy feltöltöttük kedvenc fotóinkat az Adobe Photoshop Express képrendszerező szekciójába (My Photos), ahol kedvünkre rendezgethetjük, értékelhetjük, albumokba rendezhetjük őket, hogy aztán megmutassuk a nagyvilágnak. De ne szaladjunk azért ennyire előre, hiszen a feltöltött fotók igaz, hogy szépen rendezett albumokban csücsülnek, de némelyik esetében azért egy kis élesítés, színbeállítás, vagy legalább egy vágás elkél. Itt lép be a valódi Photoshop életérzés a képek szerkesztése. Persze, az ingyenes és egyszerűre szabott webes kezelőfelülettel rendelkező Express nyomokban sem emlékeztet a nagynevű elődre, de a fent említett alapfunkciókat azért elvégezhetjük vele. Sőt, egy kicsit többet is!

A My Photos részből háromféleképpen jutunk el a fotószerkesztésig. Van egy képre kattintunk, majd pedig az oldal alján lévő Edit Photo gombra, vagy duplán kattintunk a fotóra, vagy rávisszük az egérmutatót és az alján megjelenő Photo Options menüből kiválasztjuk az Edit Photo lehetőséget. Fotónk nagyított képe látszik majd a munkaterületen, a bal oldali parancssoron pedig 17 képszerkesztési lehetőség közül választhatunk.

A fotó alatt további beállítógombokat találunk. Az első három gombbal a képnézetet nagyíthatjuk illetve kicsinyíthetjük, a középső gomb a munkaterület nagyságához igazítja a fotót. Jobbra %-os értékben is ellenőrizhető, hogy mekkorában látjuk éppen a képet. Azután következik az utolsó szerkesztési lépést visszavonó nyílgomb, majd egy közbenső nyíl, mellyel az össze elvégzett lépés (history) galériáját nyithatjuk meg és bármely szerkesztési stádiumra visszaállhatunk. Végül egy jobbra mutató nyíl következik, amivel a visszavont lépést újra kiadhatjuk, ha mégis meggondolnánk magunkat. Az alsó sor jobboldali részén újabb négy gomb fogad:

View Original: a fotó eredeti állapotának összehasonlítása a szerkesztett nézettel.
Reset All: az összes elvégzett lépés törlése és a fotó eredeti állapotba való visszaállítása.
Cancel: kilépés a képszerkesztő részből.
Save: a szerkesztett fotó mentése a My Photos galériába.

Térjünk vissza a bal oldali képszerkesztési lehetőségekhez. A 17 darab munkamozzanat három fő részre oszlik , úgy mint alap feladatok (Basic), fotójavító szolgáltatások (Tuning) és effektek (Effects).

 

Crop & Rotate

A Basic rész első lehetősége, mely a fénykép megvágására és elforgatására ad módot. Ha kiválasztunk bármely szerkesztési menüpontot, a fotó munkaterülete fölött láthatók az aktuális beállításai. A Crop & Rotate eszközöknél ezek a következők:
Aspect: fix oldalarány (None=szabad méretezés).
Elforgatás jobbra 90 fokkal
Elforgatás balra 90 fokkal
Straighten: horizont egyenesítése (finom forgatás +/- 45 fokkal)

A forgatás úgy is elvégezhető, ha az egérmutatót a képen kívül a munkafelületre visszük, majd a bal gombot lenyomva elmozdítjuk. Így bármekkora – akár enyhe, akár nagyobb mértékű – forgatás lehetséges.

A kép egy területének kivágásához először állítsuk be a kívánt oldalarányt (Aspect), de ha nincs szükségünk fix arányra, hagyjuk None állásban! A kivágandó terület kijelöléséhez egy négyzethálót kapunk a képen, négy sarkán egy-egy fogóponttal. Ezeket a pontokat arrébbhúzva állítható be a vágóterület mérete. Ha a képet közben elforgatjuk a vágóterület állása is ehhez fog igazodni. Ha meghatároztuk a vágandó területet a jobb fölső gombokkal dönthetünk a kép további sorsáról. Sorrendben:
- A vágóháló és a kép visszaállítása az eredeti állapotra (narancsszín nyíl).
- A változtatások törlése (piros X).
- A beállítások elfogadása és a kép vágása és/vagy forgatása (zöld pipa).

Auto Correct

Automata képkorrekció, melynél a felső opciós sorban hat szín-, kontraszt, és világosság korrekciót ajánl fel a szoftver kis nézőképek formájában (az első az eredeti képállapot). Bármelyikre kattintva, elfogadhatjuk a beállítást. Ha akármelyik fotókorrekciós parancsot kiadjuk, például elforgatjuk a fotót, az adott lépés sora előtt egy kis kipipált jelölőnégyzet jelenik meg, így azonnal látjuk, hogy mely feladatokat végeztük el a képen. Ha a pipára kattintunk eltűnik az aktuális szerkesztési lépéssel együtt. Újra rákattintva megint aktívvá tehető a lépés.

Exposure

Az expozíció, vagyis a világosság beállítása. Hét nézőképből választhatunk, melyek közül a középső az eredeti állás, balra sötétebb, jobbra világosabb állapotot kapunk. A világosság sokkal finomabban is beállítható a képek alatti csúszkával, +/- 64 értékek között (nem azonos a fotózásban használt fényértékkel!)

Red-eye Removal

A vaku okozta vörös szemek eltávolítása a portrékról. Itt nincs nehéz dolgunk, csupán egy bal egérkattintással ki kell jelölnünk a szemvörösség helyét és a szoftver, képességeihez mérten eltávolítja azt. Ezután a másik szemen is megismételhető a művelet.

Touchup

Ez talán a Photoshop Express legkomolyabb retusáló eszköze. Egyfajta klónozó ecsettel van dolgunk, mellyel a bőrhibák, vagy a kép nem kívánt részletei tüntethetők el, egy másik képelem átmásolásával.

Egyszerűen csak a kérdéses területre kell kattintanunk, majd a klónozandó terület méretének beállításához húznunk az egérmutatót, amíg a klónozó folt (kör) kellő méretű nem lesz. Ez beállítható a felső csúszkával is. A szoftver automatikusan a mellette lévő területről vesz majd mintát, ami nem biztos hogy a legjobb megoldás számunkra. Ha a klónozó foltra visszük az egeret zöld köttel jelenik meg a javított és mellette pirossal a mintavett terület. Mindkettőt egyszerűen arrébbhúzhatjuk ha rákattintunk, akár a kép messzi pontjáról mintát véve. A klónozott terület mérete utólag is beállítható a felső csúszkával. Bármennyi klónozott és mintavett területünk lehet a képen, ha újra megismételjük a fenti műveletet.

Saturation

A színtelítettség, vagyis a színek erősségének beállítása. Hasonlóan az Exposure ponthoz, itt is hét nézőképet kapunk, középen az eredetivel, balra és jobbra pedig a kevésbé szaturált illetve az erősebben telített variációkkal. A finom beállításhoz itt is egy csúszka áll rendelkezésre. Ez alatt egy Preserve Skin Tones feliratú jelölőnégyzet látható, amely bejelölve az emberi bőrszín tónusokat kevésbé erősíti, így a fotó összes színének erősítése mellett az arcszínek természetesek maradnak.


Ez volt a Basic rész, az első adag szerkesztési lépéssel, de a jövő hétre is maradjon valami, szóval ugyaninnen folytatjuk.

Digiretus.hu

Az Adobe Photoshop Express béta a következő címen található:

https://www.photoshop.com/express/landing.html


Kapcsolódó anyagok:

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !