Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotoshop Tipp|2011.01.30.

Lyukkamera hatás

szint: könnyű


A camera obscura sötét, mosott szélű képhatását imitáljuk.


 

Adobe Photoshop Express (Beta) - Képszerkesztés II.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Adobe Photoshop Express - fotószerkesztés II - www.digiretus.hu


 

Adobe Photoshop Express (béta):
Fotószerkesztés II.

Vagy két hete ott hagytuk abba, hogy tartogat még némi érdekességet az on-line elérhető Photoshop Express képszerkesztő része. Megtanultuk a képek megjelenítésének váltását, az előzmény lépések visszaállítását, és olyan alap szerkesztési lépéseket a Basic menüből, mint a vágás és elforgatás, vörösszem eltávolítás, vagy a klónozás.

A bal oldalt végigfutó lehetőségeken egyet továbblépve a Tuning menübe érkezünk, mellyel képünk megjelenését dobhatjuk föl. Öt szerkesztési eszköz található is, melyek cseppen sem bonyolultabbak az előző csapatnál, sőt. Ezek sorrendben White Balance, Highlight, Fill Light, Sharpen, Soft Focus. Nézzük őket egyenként!

White Balance

Az emberi szem nem különösebben érzékeny a különböző fényforrások színhőmérsékletére. Persze ebben agyunknak is komoly szerepe van, mely az izzó sárgás fényében és a fénycső hideg derengésében is igyekszik elhitetni velünk, hogy a kezünkben tartott papírlap fehér. A fényképezőgépeknek már nincs ilyen szerencséjük, ezért van szükség a White Balance, vagyis fehéregyensúly beállításra, mely meghatározza a gép számára, hogy milyen fényforrással készült a felvétel, így a képen látható színek feltehetően pontosak maradnak. Persze van úgy, hogy az automatika is hibázik, vagy mi rontunk el valamit a beállításnál, esetleg megfeledkezünk róla. Ilyenkor jön jól a képszerkesztő szoftver és a fenti beállítás. A Photoshop Express esetében nincs túl sok mozgásterünk. A profi, Kelvin-értékben megadott színhőmérséklet szabályozást el is felejthetjük. Csupán annyi a gondunk, hogy színhibás képünk esetén megadjuk a szoftvernek a fényforrás fajtáját. Sorban a következő lehetőségeink vannak: eredeti (nincs változás), automata szabályozás, napfény, felhős idő, árnyék, izzólámpa, fénycső, vakufény. Ha például izzólámpánál készült a fotó és emiatt túl sárgás, használjuk a hatodik beállítást. A lehetőségek egy-egy kis nézőkép formájában választhatók ki, amelyeken már előre látható, hogy fog kinézni a képünk, ha az adott képet választjuk. Ha megtaláltuk a megfelelőt, csak rábökünk és kész.

Highlight

A Highlight menüpont alatt a kép világos területeinek fényereje állítható be, anélkül, hogy a sötétebb részeken is változtatnánk. Szintén a legegyszerűbb, nézőképes megoldást kapjuk, melyeken már előre látható a végeredmény, de ezek alatt egy csúszka is rendelkezésünkre áll, így egy fokkal pontosabban lőhető be a fényesebb területek világossága.

Nagyon jól jön ez az eszköz, ha a képünkön túl sok a fehérre égett rész, amiket megpróbálhatunk kicsit visszahúzni. Persze ez a beállítás sem csodaszer, hiszen a menthetetlenül kiégett területeken nem fog segíteni. Sajnos, ahogy a mintaképünkön látszik a folyamat egy kicsit a középtónusokat is megdolgozza, úgyhogy csak óvatosan vele, ha nem akarsz lapos, kontraszttalan végeredményt!

Fill Light

A lényege ugyanaz, mint az előző eszköznek, de itt a sötét területek világosságát szabályozhatjuk. Ennél azonban sötétíteni nem tudunk, csak világosítani. Úgy működik, mint egy derítővaku, egy kis fényt visz az árnyékos részekbe és így kihozza a rejtett részleteket – már ha van ott valami. Mindeközben a világosabb képterületek nagyjából érintetlenek maradnak. Úgy világosíthatjuk például az árnyékban lévő épületeket egy fotón, hogy az égbolt túlságosan kifehéredne. A nézőképek mellett itt is kapunk egy csúszkát, amivel finomabban szabályozható a kívánt hatás.

Arra azért vigyázzunk, hogy a sötét területek világosításánál elég sok képzaj kerülhet elő!

Sharpen

A jó öreg élesítő eszköz. Az előzőekhez képest a kezelés mit sem változott. Hét nézőképet kapunk, melyek közül az első a módosítatlan változat, majd sorban következnek az egyre erősebb élesítési fokozatok. A nézőképeken a kép egy teljes nagyítású részlete látszik, így jól ellenőrizhető a hatás. A részletet szabadon megválaszthatjuk, ha a kép egy tetszőleges pontjára bökünk. Ha óvatosabban szeretnénk élesíteni és nem ilyen nagy lépésekben, mint a képek felkínálják, használjuk az alattuk lévő csúszkát.

Soft Focus

Elvileg ennek egy lágyító előtétet imitáló effektnek kéne lennie, de legalábbis valamiféle életlenítő eszköznek. A „valamiféle” stimmel, de nem hagyományos életlenítésről van szó. Megpróbálja megőrizni a kép erőteljesebb éleit és elsőként a finom részleteket mossa egybe. Egyfajta intelligens életlenítővel van tehát dolgunk, így talán szerencsésebb lett volna a nagy Photoshopban is használt Smart Blur elnevezés, mert inkább ahhoz hasonlít a hatása.

Működési elve miatt finomabb képzaj eltávolítására is használhatjuk, egyfajta zajszűrőként.

Használatát nem részletezném, hiszen pont ugyanolyan, mint az imént bemutatott effekteké.

Maradt itt még nekünk néhány szerkesztési eszköz legközelebbre is, úgyhogy a jövő héten megismerkedünk a Photoshop Express Effects részlegével.

Digiretus.hu

Az Adobe Photoshop Express béta a következő címen található:

https://www.photoshop.com/express/landing.html


Kapcsolódó anyagok:

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !