Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonGIMP|2009.12.09.

A GIMP alapjai IV.

szint: nagyon könnyű


Eheti leírásunk a képablakkal és az új kép létrehozásával ismerteti meg az olvasót.


 

Adobe Photoshop Express (Beta) - Képszerkesztés III.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Adobe Photoshop Express - fotószerkesztés III - www.digiretus.hu


 

Adobe Photoshop Express (béta):
Fotószerkesztés III.

Ideje lezárnunk az ingyenes és on-line elérhető Photoshop Express-szel foglalkozó sorozatunk képszerkesztés részét az utolsó szekcióval, az effektek bemutatásával.

Mint tudjuk a feltöltött képek a My Photos szekcióban szerkeszthetők. Ehhez csupán duplán kell kattintanunk a kiszemelt fotóra és máris az Editorba jutunk. Képkorrekciós lehetőségeinket a bal oldali menüsorban találjuk. Az előző két részben bemutattuk a Basics és a Tuning csoportban lévő opciókat, most az Effects, vagyis az effektek kerül sorra. Itt következő pontokat találjuk: Pop Color, Hue, Black&White, Tint, Sketch, Distort.

Pop Color

Lényegében egy színcsere eszközzel van dolgunk, amelyben a fotó bármely kiválasztott színét és az azzal rokon színeket kicserélhetjük egy másikra. Ehhez csak a kép fölé kell vinnünk az egérmutatót és az megjelenő pipettával egy kívánt színre kattintanunk.

A képernyő tetején már kapunk egy kijelölt színtartományt a pirostól narancsig terjedő színeket. A pipettával új tartományt is kijelölhetünk. Azt, hogy a választott szín mellett mennyi környező szín kerüljön be a változtatottak közé, a gombok alatti Fuzziness csúszka befolyásolja. Alacsony állásban csak a jelölt szín, magas értéken a hozzá hasonlók is megváltoznak. Például, ha a képen pirosra kattintottunk, majd a csúszkát magas értékre állítottuk, nem csak a környező piros, de a narancs árnyalatok is megváltoznak. A Show All Colors jelölő használatával a kijelölt tartományon kívüli színek láthatók maradnak a képen. Ha nem jelöljük be, akkor viszont fekete-fehérré változnak. A színeltolást az alul lévő kis nézőképeken, vagy az ezek alatt elhelyezett csúszkán állíthatjuk be. Ha törölni szeretnénk a beállításokat, csak kattintsunk a Select a Color To Pop felirat melletti első gombra (visszakunkorodó nyíl)!

Hue

A fotó színezete állítható be ezzel az effekttel. Az össze színre kihatással van, azaz mindegyiket azonos mértékben tolja el. Így lesznek például a zöldből kékek és a pirosból zöldek egyidejűleg. Az eltolást a korábban megismert módszerrel, a kis nézőképekkel, vagy az alattuk lévő csúszkával végezhetjük. Nagyon érdekes, az eredetitől gyökeresen eltérő színösszhatást adhatunk a képnek a Hue használatával.

Black&White

Látszólag nagyon egyszerű effekt, hiszen semmi mást nem csinál mint fekete-fehérré alakítja a színes fényképeket. Itt azonban nem csak egy egyszerű FF konverzióról van szó, hanem a színcsatornák keveréséről, erősítéséről, vagy csökkentéséről is. A kapott hatás hasonlít a fekete-fehér filmes fotózásban használt színszűrőkhöz. A sárga, vagy a piros szűrőkkel például kiválóan kiemelhetők voltak a felhők, mivel akár mélyfekete égboltot is létrehozhattunk velük a FF képen. Úgyszintén a piros szűrő tökéletesen elnyomta a portréalany szeplőit, kisimította az arcot, míg a meggyötört, ráncos arc még kifejezőbbé vált egy kék szűrőtől. Ez az effekt is ezt a hatást utánozza. Segítségével a fekete-fehér képen is hangsúlyozhatunk egyes területeket, másokat pedig elnyomhatunk, azzal, hogy az eredeti színüknek megfelelően sötétebbé, vagy világosabbá válnak.

Használatához, csak szaladj végig a kis nézőképeken és nézd meg melyik szűrő a leghatásosabb a fekete-fehér képedhez!

Tint
Hasonló a Hue effekthez, de ebben az esetben nem egy színes kép színeit toljuk el a meglévő értékükhöz képest, hanem a képet először fekete-fehérré konvertáljuk, majd egy egyszínű fátyolt „dobunk rá”. Így az egész kép egyazon színt kapja.

Szintén a nézőképek alapján választhatod ki a megfelelő színezettséget, de használhatod az alul lévő csúszkát is a finomabb beállításhoz.

Sketch

Egyfajta rajzhatás utánozható vele. Leginkább talán a képregények foltszerű színezéséhez és erősen kihúzott körvonalaihoz hasonlítható a végeredmény. Az effekt egyrészt megkeresi a kép éleit, majd egy sötét vonallal megerősíti azokat, másrészt csökkenti a színárnyalatokat, így érve el a folthatást. A nézőképekkel balról jobbra haladva erősíthető az élek kiemelése és egyre több árnyalatot kapunk vissza az eredeti képből.

Alul egy csúszkával szabályozható finomabban ugyanez a hatás. Balra húzva vékony, fekete éleket és durva folthatást kapunk. Jobbra több színárnyalatunk, viszont durva élvonalaink lesznek.

Distort

Ez az effekt ötféle képtorzítási módszert tartalmaz, melyeket a felső opciós sor első öt ikonjával választhatunk ki. Az ikonokon látható négyzetháló már magában is mutatja, milyen hatást várhatunk az adott beállítástól.
Előtte azonban ki kell jelölnünk a kép egy részét. Az egérmutatóval kattints a képre, majd húzz ellipszist a fotó azon részére, melyet torzítani szeretnél! Ha a mutatót az ellipszis határvonala fölé viszed szabadon átméretezheted azt. A kijelölt rész belsejébe kattintva a teljes kijelölés arrébb húzható a képen, akár a beállítások után is.

Az öt torzítási lehetőség sorban a következő:

Twirl: Csavarás. A kijelölt ellipszisen belül „megcsavarja” képet, mint egy fagylalt keverő kanál. Jobbra húzva jobb, balra pedig bal irányú az elfordulás.
Strech: Széthúzás. A kép kijelölt részét a középpont felől a szélek irányába széthúzza, mint egy rugalmas textilanyagot. Az Angle csúszkával állítható be a húzás iránya (szöge), az Amount pedig az erősségét szabályozza.
Bulge: Kidudorodás. Mintha csak gumiból lenne fotónk, melyből egy hatalmas dudor türemkedik ki, ilyen módon torzítva a kép látványát. Az Amount csúszkával állítható be a kívánt erősség.
Ball Shape: Gömbforma. Nagyon hasonló az eredetihez. Szintén egy dudort kapunk a kijelölés helyén, de annak szélei kevésbé gyűrődnek össze, inkább egyeneletes eloszlásúak és nem annyira torzak.
Fuzz Out the Details: A részletek összekuszálása. Negatív irányba húzva az Amount csúszkát a szomszédos pixelek fésűfog szerűen egymásba csúsznak, elmosott, szórt hatást adva így a képnek. Pozitív irányban a képpontok eltávolodnak egymástól és pixeles mozaikot kapunk.


Vidd az egérmutatót a kép fölé!

Mint látható volt a Photoshop Express korántsem veszi fel a versenyt a régi PS verziókkal, hiszen főként egy webes felületen futó képmegosztó, mely pár egyszerű szerkesztési lépést is kínál a feltöltött fotók gyors korrekciójára. Csupán három rész kellett és mindezeket ki is veséztük, így meglepetést már nem igen tartogathat a program. A következő fejezetben a feltöltött, rendszerezett és szerkesztett képek valódi megosztása lesz a téma.

Digiretus.hu

Az Adobe Photoshop Express béta a következő címen található:

https://www.photoshop.com/express/landing.html


Kapcsolódó anyagok:

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !