Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotoshop Tipp|2010.06.18.

Extrém HDR (CS5)

szint: könnyű


Kifejező ráncok.


 

ColorVision Spyder2PRO monitorkalibráló (2. rész)

Munkába lendül a pók.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

ColorVision Spyder2PRO - www.digiretus.hu


 

ColorVision Spyder2PRO
(2. rész)

Régi ígéretünknek eleget téve most folytatjuk a Spyder2 Pro monitorkalibráló bemutatását. Az eszköznek ugyan már első leírásunk idején is létezett 3-as verziója, de néhány helyen már nyomottabb áron beszerezhetjük a 2-es változatot, amely monitorunk otthoni beállításához megfelelő kiindulópont lehet.

Az előző részben a hardver került bemutatásra, majd telepítettük a mellékelt beállító szoftvert. Most ideje, hogy a kettő összefogjon és végigvigyünk egy gyors kalibrációt. Ott tartottunk, hogy a Spyder2PRO 2.2 szoftver feltelepült gépünkre, így már csak el kell indítanunk, de előtte nem árt, ha csatlakoztatjuk a Colorimetert, vagyis a „mérőberendezést”. Elsőként foglalkozzunk a szoftverrel, azon belül pedig az egyszerű kalibrációval.

A szoftver indítása után érdemes meglátogatni a bal felső sarokban lévő Spyder2Pro menüt és ebben a Preferences pontot. A megjelenő ablakban válasszuk az Advanced Preferences lehetőséget, majd a következő ablakban a Basic, vagyis alap kezelőfelületet. Alul kikapcsolhatjuk a Show Gray Calibration... opciót is.

A kis menüablakok bezárása után fussunk végig a bejelentkező képernyőn. Nagy vonalakban tájékoztat arról, hogy itt most akkor beállítjuk a képernyőt és egy saját ICC színprofilt készítünk hozzá. A kalibráció a képernyő következő jellemzőit szabályozza:

  • Árnyalat visszaadás (Gamma)
  • Színhőmérséklet
  • Fekete és fehér világosság

Ha túltettük magunkat az első oldalon, a jobb alsó Next gomb segítségével, a következő képernyőn megkapjuk az előkészülethez szükséges instrukciókat. Nem kell itt komoly előkészületre gondolni, mindössze arról van szó, hogy monitorunknak – legyen az CRT, vagy LCD – illik legalább 1 órát melegednie a kalibráció előtt, mivel közvetlenül a bekapcsolás után még nem nyújtanak stabil képminőséget. Természetesen ki kell kapcsolnunk a képernyőkímélőt, vagy fogyasztáscsökkentő beállításokat, hiszen, ha kalibráció közben aktiválódik a képernyővédő, kezdhetjük elölről az egészet. Arról is meg kell győződnünk, hogy a képernyőt nem éri közvetlen fény, ami szintén befolyásolhatja a mérést, valamint az operációs rendszert legalább 24 bites színmélységre állítottuk.

Nem írja a szoftver, de fontos, hogy mindenféle egyéb szoftveres színkalibrációs eszközt (pl. külső színbeállító szoftver, videokártya mellé kapott kalibrációs szoftver beállításai) is kikapcsoljunk a kalibráció előtt.

A következő képernyő az általános alapbeállításokról tájékoztat. Más teendőnk nincs, mint átolvasni, majd továbblépni. A szoftver kiírja monitorunk típusát, felkínálja az alap gamma és színhőmérséklet beállításokat (2.2, 6500), a fehér és fekete világosság értékeit és tájékoztat a legutóbbi kalibráció időpontjáról is.

A következő oldal már nagyon fontos a színkalibrálás szempontjából. Itt kell megadnunk, hogy a monitor milyen beállítási lehetőségetek kínál. A Spyder2 Pro-val projektort is kalibrálhatunk, így természetesen ennek beállításai is fontosak. Brightness (világosság) és Contrast (kontraszt) beállítás minden monitoron van. A Backlight-ot csak az állítható háttérfénnyel rendelkező készülékeknél jelöljük be.

Továbblépve arról kapunk tájékoztatást, hogy az előbb bejelölt beállításokat állítsuk gyári alapértékre. Sok esetben ez a 0, vagy az 50-es érték, de ha a monitoron van Reset opció, érdemes ezt használni.

Ezután jöhet a hardver munkába állítása. Ha LCD képernyővel használjuk az ábrán bemutatott módon csatlakoztatnunk kell a mellé kapott feltétet. CRT monitornál enélkül használható a mérő. Mással egyelőre ne is foglalkozzunk ezen az oldalon

Amint elkészült a csatlakoztatás, nyomhatunk egy Continue-t. Egy újabb oldalon megjelenik, hogy a képernyő mely pontjára kell helyeznünk a mérőeszközt. A mérő kábelén van egy kis ellensúly, amit a monitor tetejére, vagy másik oldalára helyezve könnyedén belógathatjuk az eszközt a jelölt területre. CRT-nél egyszerűbb a dolgunk, mert a mérő tapadókorongjaival stabilan rögzíthető a képernyőn. LCD-nél sérülékenyebb a képernyőfelület, ezért marad a belógatás.

Ha elhelyeztük a colorimetert újra nyomjunk Continue gombot és jöhet az eszköz felismerése és az előmérés. Pár másodpercig néhány színes mezőt látunk majd a mérő alatti ablakban, majd a szoftver kijelzi az előmérés eredményét. Az előmérés a monitorunk helyes beállításában segít, szóval most ránk is szükség lesz.

Jobbra a felső ablakban látható az alap színkomponensek aránya. A lényeg hogy egyformának kell lenniük, vagyis a három színskálának a jelölt, vékony téglalap területen belül kell lennie. Ehhez állítanunk kell a monitor menüjének színbeállításain. Keressük meg a menüben az erre vonatkozó részt és a skála alapján erősebb színeken vegyünk vissza, a gyengéken pedig emeljünk. Közben a mérő eszköz maradjon a monitor előtt, de ha zavar a menü olvasásában akár le is vehetjük. Ha megfelelőnek gondoljuk a beállítást tegyük vissza a colorimetert és nyomjunk Update gombot. Megismétlődik az előmérés és új színskálákat kapunk, melyek remélhetőleg közelebb állnak az ideálishoz.

Ha mégsem, újra vissza kell mennünk a monitor színbeállító menüjében és „csavarni” kicsit a színkomponenseken. Majd következhet az Update és egy újabb előmérés+ellenőrzés. Addig kell ismételnünk, amíg a három színskála eléri az ideális szintet.

Közben a skálák alatti számértékeket sem árt ellenőrizni. Elsőként a Difference-t, ami a szoftver ajánlása szerint ne menjen 0,5 Dab fölé. Ez jelenti a színek közötti különbséget. Nézzünk rá minden előmérés után a színhőmérsékletre is (Kelvin), ami a kalibráció előtt 6500 K értéken lett meghatározva. Végül alul láthatjuk a képernyő világosságának értékét, aminél 120 cd/m2 a cél. A világosságot úgy állítsuk, hogy ehhez minél közelebbi értéket adjon a mérés.
Alul a History ablakban ellenőrizhetők minden mérés értékei. Egy-egy mérés után egy újt sort kapunk, az első kettő értéken a színekkel, majd a világosság, végül a színhőmérséklet számával. Így rögtön összevethető, hogy jó irányban haladunk-e a beállításokkal, vagy inkább a korábbi volt pontosabb.

Ez a szoftver legmunkaigényesebb része, legalábbis a felhasználó részéről. Nagyon fontos, hogy minél jobban megközelítsük az ideális értékeket, különben nem kapunk jó kalibrációt a későbbiekben. Ehhez nem ritkán akár tucatnyi előmérést is indítanunk kell. Ha megkaptuk a megfelelő értékeket a Continue gombbal léphetünk tovább. Rögtön egy újabb előmérést kapunk, amely csak pár másodpercig tart és a képernyő fekete világosságát állapítja meg. A végén két újabb érték fogad: Target (cél) és Current (jelenlegi). Újra egy kis beállítás következik, de ezúttal nem a színekkel, hanem a képernyő világosságával játszunk. A Current értéknek minél jobban meg kell közelítenie a Target számot. Ha túl magas vissza kell vennünk a világosságon, ha alacsony emelnünk kell rajta. Ezután újabb előmérés (Update) és ellenőrzés következik, amíg a két szám közel nem kerül egymáshoz.

A következő lépéssel ugyanezt kapjuk, de a fehérek vonatkozásában. Az előmérés itt tovább tart majd, kb. 2,5 percig, mivel a fehéren kívül a piros, zöld és kék színcsatornák 8-8 árnyalatát is ellenőrzi a szoftver-hardver páros. Végeredményül a fehér világossági értékét kapjuk, ami az előzetes beállításaink alapján 120 cd/m2 kell legyen. A Target (120 cd/m2) és Current értékeknek most is egyezniük kell, amihez a monitor kontraszt beállítását hívhatjuk segítségül. Néhány újabb mérés és kontraszt állítás után remélhetőleg egyezni fognak, vagy megközelítik egymást. Közben érdemes visszalépni a fekete beállításra is (Check Black) és ellenőrizni, mert a kontraszt állítás közben elmászhat a korábban beállított világosság is. Ha minden klappol végeztünk a hosszadalmas előbeállítással és következhet a kalibráció, valamint az ICC profil meghatározása, amely a Continue gombbal kezdetét is veszi.

Kb. 6-7 perces mérési folyamatnak leszünk tanúi, melynek során 16-16 árnyalatban méri meg a hardver a megjelenített három alapszínt és a szürkét, majd beállítja a színhőmérsékletet.

A mérés befejeztével eltávolítható a colorimeter, majd a szoftver tájékoztat, hogy a Windows megfelelő könyvtárába mentette a speciálisan a monitorunkhoz készült ICC színprofilt.

Végül a puding próbája, kalibrációnk eredménye látható egy mintaképen. Ha a képernyő alján lévő Switch gombra kattintunk átválthatunk a kalibráció előtti állapotra, így könnyen összevethető, hogy megérte-e a „tortúra”. Gyakorlott felhasználónál kb. 15 percet vesz igénybe a kalibrálás, míg egy kezdő számára kb. fél-1 órát érdemes rászánni.


(húzd az egeret a képre, hogy összehasonlítsd a kalibráció utáni és előtti állapotot!)

A Spyder2 Pro azonban további lehetőségeket is kínál, melyre a következő részekben térünk ki.


Digiretus.hu

 

 

 

Kapcsolódó anyagok:

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !