Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotoshop Tipp|2009.12.09.

Arcbőr simítása Photoshopban

szint: haladó


Ha nem használ a szemránckrém, marad a Photoshop.


 

Phase One Capture One 4.0

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Phase One Capture One 4.0 - www.digiretus.hu


 

Phase One
Capture One 4.0
(a Tripont Kft. támogatásával)

Nevezhetjük sikertörténetnek is a Phase One cég életútját, hiszen az 1993-ban, dobszkenner gyártóként alapított vállalat, mára a világ egyik legismertebb digitális középformátumú fényképezőgép/hátfal gyártójává nőtte ki magát. A hardverek mellett persze a szoftverek terén is van mit a tejbe aprítania a dán vállalatnak, hiszen vezető termékük a Capture One feldolgozó program nem csak az átlagfotós számára elérhetetlenül drága középformátumú rendszerek, de a mezei DSLR tulajok használói közt is ismertté tette a nevet. A szép múltra visszatekintő alkalmazás elsősorban RAW konverterként ismert, és valóban ez az elsődleges feladata, de használható képkatalogizáló, sőt megosztó szoftverként is. A röviden csak C1-ként becézett alkalmazás több mint 100 kisfilmes (APS-C és fullframe), valamint középformátumú digitális fényképezőgép RAW fájljait támogatja. Ez a megjelenéséig piacra került DSLR-ek javát jelenti, nagyjából a Canon EOS-1Ds Mk III-ig és a Nikon D3-D300 párosig bezárólag.

A Tripont Kft. jóvoltából a Capture One 4.0-ás verzióját mutatjuk be az elkövetkezendő hetekben, szemezgetve legfőbb erényeiből és kiemelve esetleges hátrányait is. Verziószám tekintetében 4.1-nél jár most a Capture One, de időközben a fejlesztő bejelentette a 4.5-ös változatot is, amelynek képességeire szintén kitérünk. Az új verzió hamarosan beszerezhető lesz, de először is ugorjunk egy nagy hasast a 4-es változat újításaival teli medencébe!

Megújult kezelőfelület

A Capture One 4.0 egyik nagy erénye az átláthatóbbá és egyszerűbbé vált kezelőfelület. Legfeltűnőbb vonása, hogy napjaink divatos, sötét megjelenését kapta. Ez nem csak egyszerű trendkövetés, de a képfeldolgozás során is előny, ugyanis a sötét egyenháttér kevésbé vonja el figyelmünket a lényegről a fotóról, amely így jobban érvényesül a képernyőn. Ez persze csak szakszöveg, amiben talán van is valami. Nekem mindenesetre bejön az új kinézet. Nem is beszélve arról, hogy mindent nagyon könnyű megtalálni az oldalon. A munkafelület teljesen egységes, így egy képernyőn rendszerezhetők a fotók, válogathatók az albumok, vagy szerkeszthető egy, netán több fénykép. Nem kell külön ablakok, programrészek között váltogatnunk, minden egy felület alól érhető el. A kezelőfelület finomságaiban legközelebb részletesebben elmélyülünk.

Új gyorsbillentyű parancsok

A friss változat több mint 60 gyorsbillentyű kombinációval és 5 egyszerűsített egérvezérlési művelettel rendelkezik. Az utóbbiak esetén a görgető gombbal végezhetjük el például a kijelölt kép nagyítását vagy a Curve (görbék) kontroll pontjainak finom hangolását. A billentyű parancsok között megtalálható a RAW konvertálás azonnali indítását, az automata képkorrekció aktiválását vagy az összes beállítás törlését elvégző gombkombináció.

Képmásolatok

Szó szerinti fordításban variánsoknak (Variant) nevezi a szoftver ezt a lehetőséget. Lényegében arról van szó, hogy több változatot is készíthetünk a képről, amin éppen dolgozunk. Ez egyrészt abban segít, hogy egymás mellett hasonlítsuk össze mondjuk az eredeti és a módosított példányt, másrészt több beállítást is büntetlenül kipróbálhatunk, majd bármely verziót külön-külön menthetjük. Készíthetünk például ugyanarról a képről egy világosabb, és egy fekete-fehér változatot, majd ezeket az eredetitől függetlenül konvertálhatjuk JPEG-be.

A másolatok, vagy variánsok másik előnye, hogy nem rónak felesleges terhet a számítógép erőforrásainak nyakába és plusz tárterületet sem követelnek a merevlemezen.

Dinamika javító eszközök

A 4-es verzióban végre helyet kapott a komoly képszerkesztőkből már ismert Shadow és Highlight eszköz. Egy külön eszközablakot kaptak High Dynamic Range, vagyis nagy dinamikatartomány néven, ami jól mutatja mire is képesek. A Shadow csúszkával a fotó árnyékos területeinek világosságát emelhetjük, miközben a világosabb részek változatlanok maradnak, vagy kevésbé érezhető rajtuk a beavatkozás. A Highlight eszköz ugyanez pepitában. A fényesebb területek világossága csökkenthető, így jobb esetben újra részleteket varázsolhatunk a kiégés közelében lévő fehér képrészekre.

Webgaléria készítő

Az olyan hívságok, mint a „webes galéria kreátor” nem tartoznak egy RAW konverter legfőbb erényei közé. Tudom, mások is csinálják. Hát nem maradt ki ebből a szoftverből sem. A Web Contact Sheet néven futó parancs a képnézegetőben kijelölt fotókból egyszerű netes képtárat készít. Mindössze két sablont használhatunk néhány beállítással, de a képek nagyítása animált. Mindenesetre akinek szüksége van rá, nem kell külön programot keresnie, egy kalap alatt megoldhatja a Capture Qne-ban.

Finomított élesítés és zajkezelés

A Capture One 4.0 élesítési algoritmusát teljesen áttervezték. Egyfajta életlen maszk (Unsharp Mask) szűrővel találkozhatunk a szoftverben, melynek nem titkolt feladata, hogy a DSLR gépek erősebb élsimító szűrőinek hatását kiküszöbölje és ideális esetben szinte pixel pontos élességet varázsoljon a képernyőre. Az élesítő eszközt a Detail szekcióban találjuk, ugyanott, ahol a zajszűrő szolgáltatás is helyet kapott. Ennél a zaj két alapvető komponensét a luminancia- (vagy világossági), valamint a színzajt egymástól függetlenül szűrhetjük.

Gyári és egyedileg menthető képfeldolgozási beállítások

A fontosabb feldolgozó eszköz csoportoknál, mint amilyen a színegyensúly, vagy az expozíció javítása, külön gyári mentéseket, rondább nevükön Preseteket, kapunk. Ezek segítségével egy kattintással fekete-fehérré, vagy szépia árnyalatúvá, esetleg hideg színhangulatúvá, vagy kemény kontrasztúvá változtatható a fotó. Beállításainkat minden képfeldolgozási ablakban magunk is elmenthetjük, és ezeket könnyedén előhívhatjuk később más fotóknál is.

Fejlett DNG kezelés

A szoftver támogatja az Adobe által néhány éve életre hívott, és nyílt RAW formátumként ismert DNG (Digital Negative) szabványt. Néhány DSLR készülék (pl. Pentax, Samsung) eleve támogatja ezt a formátumot, de a Capture One-ből is menthetünk közvetlenül DNG fájlokat, a hagyományos JPEG és TIFF mellett. Ezáltal egy új RAW fájl (DNG kiterjesztéssel) készül a nyers képadatokból, és a szoftverben beállított képfeldolgozási lépéseink sem lesznek érvényesek rá. A lényege, hogy egységes formátumként menthetők a képek, melyek később más szoftverben is felhasználhatók, újra konvertálhatók.

A Capture One legújabb változatához elérhető egy frissítés is, amely 4.1 verziószámúra „dagasztja” a programot. A szoftver így az újabb fényképezőgépek RAW fájljait is képes beolvasni. A frissítés kilenc nyelven érhető el, melyek között sajnos továbbra sincs a magyar. Ezen kívül tovább finomított optika javító algoritmusokat ígér a gyártó, valamint az összes Phase One készülék számítógépes távvezérelhetősége is megoldható a frissítés telepítése után.

Nagyobb lépésnek ígérkezik a nemrég bejelentett és október végétől elérhető 4.5-ös frissítés. Túl sok részletet ugyan még nem árult el róla a Phase One, de annyi bizonyos, hogy az alábbi néhány téren azért újdonságokat várhatunk:

Új optikai javító eszközök kerülnek a szoftverbe, melyekkel csökkenthető lesz a geometriai torzítás, a képsarki lágyság, illetve sötétedés. Ezen kívül egyedi vignettálást is létrehozhatunk a képen.
Egy friss eszközkészlettel szelektíven, egyenként állíthatók a kép színtartományai.
Az új Skin Tone (bőrtónus) eszközzel bármilyen fényviszonyok mellett is pontosan beállítható a megfelelő bőrszín.
Az áttervezett Styles (stílusok) lehetőséggel teljesen egyedi képhatásokat készíthetünk és menthetünk.

Úgy tűnik titkos imáim részben meghallgatásra találtak, hiszen ezen fejlesztések némelyike igencsak hiányzott a meglévő verzióból. Már épp írni akartam, hogy „de jó is lenne egy lencsekorrekciós eszköz”, és tessék! A Phase One-nál vagy gondolatolvasók dolgoznak, vagy csak jól tudják mire van szüksége egy komoly RAW konverternek.

Legközelebb, ahogy ígértem, a kezelőfelülettel foglalkozunk. Megismerjük a szoftver fontosabb részeit és azok alapvető funkcióit, valamint a képmegjelenítő és katalogizáló rész rejtelmeit Capture One módra.

Aki csillapíthatatlan vágyat érez, hogy kipróbálja a szoftvert az alábbi linken megtalálja az utat a 30 napos próbaverzióhoz.

A cikk elkészítését a Tripont Kft. támogatta, ahol 29 988 forintos bruttó fogyasztói áron szerezhető be a Capture One 4.0 Windows és Mac OS rendszerekre telepíthető változata.

Digiretus.hu

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !