Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonAndroid|2014.04.27.

Android: Perfect365

 


Fogalmad sincs, hogyan kell profi arcretust készíteni? Akadnak szoftverek, melyek megoldják helyetted.


 

Phase One Capture One 4.0: kezelőfelület és fájlok importálása

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Phase One Capture One 4.0 - www.digiretus.hu


 

Phase One
Capture One 4.0
(a Tripont Kft. támogatásával)

Vágjunk is mai témánk közepébe, ami nem más, mint a Capture One 4.0 kezelőfelülete, fontosabb beállításai és a RAW képek behívása.

A szoftver kezelőfelülete egyszerűbb, s ami még fontosabb, átláthatóbb lett a korábbi verziókhoz képest. A képek rendszerezése, katalogizálása és szerkesztése is egyetlen felületen kapott helyet.

Eszköztár

A munkatér négy fő részre oszlik. Legfölül kapott helyet az eszköztár (Toolbar). Ez tíz képkezelést segítő ikonnal indít, melyek segítségével behívhatók, előre-hátra lapozhatók, forgathatók, másolhatók, törölhetők a fényképek, de itt található a kiadott parancsok visszavonása és az összes művelet törlése is.

Az eszköztár közepén található a szerkesztőeszközök csoportja. Aki használt már Photoshopot, bizonyára könnyedén elboldogul a görgető, kijelölő, mintavevő, vágó, forgató eszközök között. A fejlesztő nem akarta ikonfelhővel megbolygatni a munkafelületet, így egyszerre csak hét látszik belőlük. Ez hét csoportot jelent, mivel a többségre rákattintva egy-egy apró menüből kiválaszthatók az egyéb segédeszközök is.

A felső eszköztár végén újra egy ikoncsoport fogad, melyekkel a beégett területek figyelmeztetése kapcsolható be, illetve képmásolatok, vagy a szerkesztési lépések másolatai rendezhetők. Szintén is található a RAW konvertálás indításáért felelős, és az alap program beállításokat előhívó ikon is. Róla ebben a cikkben még lesz szó.

Eszköz/Könyvtárfa ablak

Lépjünk egy kicsit lejjebb a munkafelületen és pillantsunk a bal oldalra. A Windows Intézőjéhez hasonló mappanézet fogad a baloldali függőleges ablakban. Ez a Tools ablak. A szoftver betöltésekor Library a neve, amelyből nem nehéz kitalálni, hogy a különböző könyvtárak választhatók ki e helyütt, de ha az ablak tetején lévő ikonokra kattintunk mindig más eszközpanel (Tools) lép a helyére. Egyelőre maradjunk a Librarynél, hiszen képeket szeretnénk behívni a szoftverbe! A többi Tools ablakkal később úgyis részletesen foglalkozunk majd.

Szóval a Tools rész Library szekciójában négy mappacsoport található:

Az Application Folders a szoftver külön bejáratú könyvtárait rejti. Ha a neve melletti kis nyilat használjuk kinyithatjuk a két könyvtárat. A Move-To könyvtár egy ideiglenes másolati hely, akkor jön jól, ha például memóriakártyáról gyorsan szeretnénk kiválogatni a legjobb RAW képeket. A választott kép egy kattintással (eszköztár/Move-To eszköz) az ideiglenes könyvtárban találja magát, szerkesztésre készen. Az Output Folder a kimeneti könyvtár helyét jelöli. Ide kerülnek a RAW konvertálás utáni képfájlok.

Az Albumsban egyedi képgyűjteményeket hozhatunk létre, egy-egy választott téma köré. Ezután bármilyen más helyen lévő könyvtárat, vagy kijelölt fotókat egyszerűen ráhúzunk a kívánt album névre, hiszen a Libraryben ugyanúgy átpakolhatók a könyvtárak, Drag-n-Drop módszerrel, mintha valóban az operációs rendszerünk fájlkezelőjében dolgoznánk.

A Favorite Folders (kedvenc mappák) tartalmát leggyakrabban használt könyvtárainkból válogathatjuk össze. Szintén egy jobb egérgomb a kívánt mappanéven, majd az Add to Favorites parancs el is végzi a műveletet.

Végül a Folders szekció tartalmazza a számítógép merevlemezén, vagy az egyéb meghajtókon található mappákat. Legkönnyebben itt kereshetjük meg beolvasni kívánt RAW képeinket. A szoftver képes a hagyományos JPG fotók megjelenítésére is,, amelyek ugyanúgy megtekinthetők, nagyíthatók, csoportosíthatók, áthelyezhetők, mint a RAW-k, de szerkeszteni nem tudjuk őket a Capture One-ban.

A Library alatti Info panelen, a kijelölt könyvtár információi láthatók.

Böngésző ablak

Eddig megismertünk a négy fő munkaablakból kettőt, felső eszköztárat (Toolbar) és a bal oldali Tools/Library ablakot. Most térjünk át a kezelőfelület alsó részére! Itt kapott helyet a Browser, vagyis böngésző ablak. Ha a Libraryben előzőleg kijelölünk egy könyvtárat, annak képfájljai, kis nézőképek formájában itt láthatók.

A Browser bal felső sarkában lévő két ikonnal választhatunk sima nézőképes, vagy lista nézetet, illetve a mellettük lévő menüben kijelölhető a képek rendezési sorrendje. Sorba rendezhetők név, érték, érzékenység, a készítés dátuma, valamint fájlméret szerint. Ebből az érték lehet kissé ködös fogalom, de némi képkatalogizáló múlttal egyből világossá válik a dolog. Minden képnek lehet egy értékelési szintje. Általában 1-5 csillagig, amit a felhasználó ad meg számára a katalogizáló programban, ezúttal a Capture One-ban. Az értékelés persze teljesen szubjektív, így nem azt jelenti, hogy mennyire jó, vagy szép egy kép (bár jelentheti azt is). Ez egy újabb rendszerezési lehetőség, hiszen így csoportokba szedhetjük mondjuk a háromcsillagos fotókat. A recept a régi. A böngészőben bármelyik képen nyomunk egy jobb klikket, majd a megjelenő menüben a Rating pontnál jelölhető be a kívánt értékelési szint.

Fontos lehet még a Browser felső sorának jobb sarka, ahol egy csúszka található. Jobbra tolva a kis nézőképek mérete változtatható.

Az új Capture One egyik érdekes vonása az egér görgetőkerekének kihasználása. Ha a böngésző fölé visszük a mutatót, majd elfogatjuk a kereket a képek a görgetősáv használat nélkül mozgathatók a képmezőben. Ugyanez működik a Library mappalistájánál is.

Képnéző ablak

Ha bármelyik képet egyszerűen „megmarkoljuk” az egérrel, vagy duplán kattintunk rá behívhatjuk a böngésző fölötti Viewer részbe. Szerencsés esetben a munkafelület nagyját – középen és jobb oldalon a képnéző rész, vagyis Viewer tölti ki. Ez a legnagyobb munkafelület, ahol szerkesztés közben is látjuk a böngészőben kijelölt fotót.

Ennél az ablakrésznél is a kép feletti címsor a legérdekesebb. Balra két ikonnal indul, melyekkel a több- és egyképes nézetek választhatók ki. A többképesnek akkor van értelme, ha képmásolatokkal (Variant)dolgozunk. Például bal oldalon a kép módosítatlan, jobbra pedig az éppen szerkesztett változatával.

A Viewer címsorának jobb sarkában szintén egy nézetnagyító csúszka látható, de itt is működik a görgetőkerekes módszer. Ha kép fölé visszük az egérmutatót, majd használjuk a görgetőkereket, a képnézet lépésenként nagyítható az ablakban, legfeljebb 400%-ig.

Az egér aktuális helyének RGBY (vörös, zöld, kék és világossági) értékei a címsor közepén láthatók, a színek, expozíció, vagy fehéregyensúly beállításánál nagy hasznát vehetjük majd.

A kép alatt balra néhány expozíciós információ, középen pedig a fájl neve látható. A balra lévő öt pont az előbb említett értékelésben segít. Itt is öt csillagig „pontozható” az aktuális fotó.

Ablakrészek testreszabása

Amennyiben szeretnénk ezeket a fő ablakokat egy kicsit megvariálni, vagy némelyeket eltüntetni, a View menüben kell keresgélnünk. Itt mind a négy ablakrész egyenként eltüntethető (Hide...), némelyek pedig – mint a Tools, vagy a Browser ablak - a jobb vagy bal oldalra helyezhetők.

Program beállítások

Mielőtt nekikezdenénk valóban behívni egy képet, az első betöltés után fussuk át a program fontosabb beállításait. Ezek leggyorsabban az eszköztár jobb felső ikonjával, vagy az Edit/Preferences (Ctrl+K) menüponttal érhetők el.

A General ablakban a már sokat emlegetett egérgörgős segítség kapcsolható ki és be.

Az Appearance a néző/szerkesztő ablak hátterének mintázatát és világosságát állítja.

A Crop részben a vágóeszköz opciói adhatók meg. Például, hogy kitakarja e a levágandó részt (Show Mask), a vágandó darab átlátszósága (Opacity), világossága (Brightness) is itt adható meg. Beállíthatjuk továbbá, hogy legyen e keret (Show Frame), vágó segédvonalak (Show Grid), illetve címkék (Show Labels).

Az Exposure beállításainál a kiégett és bebukott képterületek világossági határértékei és színei állíthatók be (Exposure Warning). A továbbiakban a legsötétebb (Shadow) és legvilágosabb (Highlight) képpont kijelölésére szolgáló eszközök alapértékei adhatók meg.

Képek importálása

A szerkesztendő RAW képek behívásához legegyszerűbb, ha a Library ablakban megkeressük a kívánt fájlokat tartalmazó könyvtárat, majd a nevére kattintunk. A böngészőben ezután láthatók lesznek a könyvtár képfájljai, melyek közül bármelyik kijelölhető szerkesztésre.

Van egy másik módszer is, az eszköztár első ikonjának (Import Images), vagy a File/Import Images menüpontnak használata. Ezen belül ugyanúgy mappáink közül választhatjuk ki a megfelelőt, de további lehetőségeink is vannak.

A To menüben nem csak a Capture One programot, de az Asztalt, illetve a Dokumentumok, vagy Képek könyvtárat is megjelölhetjük célként. Választhatunk alkönyvtárat is, illetve azonnal Backup, vagyis biztonsági másolat könyvtárba helyezhetjük a fotók másolatait.

Szintén érdekes lehetőség lehet a Metadata szerkesztés, ahol a behívott képek mindegyikéhez rendelhető egy Copyright üzenet és egy cím (Caption).

Végül a Naming részben már a behívás alatt átnevezhetők a képek, ha netán nem lennénk elégedettek a fotómasina által kreált sorszámmal.

Az Import ablak jobb oldalán ugyanúgy nézőképként sorakoznak a fotók, mint később a böngésző részben. Szintúgy rendszerezhetők (pl. név, dátum szerint), vagy előnézetük nagyítható. A nézőképek egyenként is kijelölhetők, ha nincs szükségünk az összesre, az ablak alján lévő Import All gombbal pedig mind behívható a Browserbe.

Fotóink már a böngészőben pihennek és szerkesztésre készek. Legközelebb egy gyors szerkesztést és konverziót játszunk el a Capture One-nal.

Aki ezután a száraz tanóra után mégis csillapíthatatlan vágyat érez, hogy kipróbálja a szoftvert az alábbi linken megtalálja az utat a 30 napos próbaverzióhoz.

A cikk elkészítését a Tripont Kft. támogatta, ahol 29 988 forintos bruttó fogyasztói áron szerezhető be a Capture One 4.0 Windows és Mac OS rendszerekre telepíthető változata.

Digiretus.hu


Kapcsolódó anyagok:

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !