Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotoshop Tipp|2009.12.09.

Színegyeztetés

szint: könnyű


Eltérő színtónusú képeinket varázsolhatjuk hasonló színhatásúvá következő tippünk segítségével.


 

Phase One Capture One 4.0: mire jók a 'görbék'?

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Phase One Capture One 4.0 - www.digiretus.hu


 

Phase One
Capture One 4.0:
mire jók a 'görbék'?
(a Tripont Kft. támogatásával)

Az elmúlt néhány alkalommal elég szépen beleástuk magunkat a Phase One Capture One 4 RAW konverterének expozíció beállító képességeibe. A lehetőségek azonban korántsem értek még véget. Itt van például a Curve, vagyis Görbe szolgáltatás, ami a múltkor bemutatott Levelshez hasonlóan ismerős lehet a képszerkesztő szoftverek világában jártas olvasónak.

A Curve ablakot a bal oldali Exposure panelen találjuk, közvetlenül a Levels lehetőség alatt. A Curve lehetőség még finomabb beállítást tesz lehetővé, mint a Levels, hiszen itt a 8 bites árnyalati tartomány mind a 256 szintjét külön-külön szabályozhatjuk.

A Curve grafikonjában szintén megjelenik a hisztogram, de ezúttal csak a világossági csatornáé látható szürke színnel. Ennél az eszköznél már 2 dimenzióban kell gondolkodnunk, csakúgy mint a hisztogramnál. Vízszintes tengelyén balról jobbra ábrázolódik a fehérből, feketébe tartó árnyalati tartomány. Balra a legsötétebb, aztán a közép tartományok, majd végül a világosabb képpontok, pont mint a hisztogramon. Ez a grafikon Input, azaz bemeneti értéke. Ez 0-255 szintet jelent, vagyis a teljes 8 bites árnyalati tartományt. A tartományokat 4 vonallal osztották fel. Megközelítőleg az első negyedbe esnek (0-64 érték) a sötét, árnyékos képpontok, a második kettőbe (64-190 érték) a középtartományok és az utolsó negyedbe (190-255 érték) a világos területek képpontjai.

A függőleges tengelyen az adott világossági szint erősíthető, vagy gyengíthető. Felfelé világosítunk (erősítünk), lefelé sötétítünk (gyengítünk) rajta. A fel-le irány tehát a kimeneti (Output) érték. Értéke szintén 0-255 lehet, hasonlóan négy fontosabb területre osztva.

A középen haránt végigfutó vonal (görbe) a kép eredeti, érintetlen állapotát jelképezi, függetlenül attól, hogy a fotó világossága és kontrasztja ideális-e. A görbe függőleges elmozdításával egy adott árnyalati szintet – és környező szintjeit - erősíthetjük, vagy gyengíthetjük. Ez így elsőre kissé kusza bevezetőnek tűnhet, de egy-két példa talán jobban megvilágítja a lényeget.

Egyszerű világosítás

Jelöljünk ki egyetlen pontot a görbe közepén. Ezzel meghatároztuk, hogy a kép középtartományait szeretnénk állítani. Ha a pontot az egérmutatóval megmarkolva feljebb toljuk, világosítunk, ha lejjebb sötétítünk a képen. Egy pont nem csak egyetlen árnyalati szintet befolyásol, mivel a görbe hatással van a környező területekre is, hogy egyenletes világosság változást kapjunk. Egy szép ívként fog elmozdulni, módosítva kisebb-nagyobb mértékben az összes világossági szintet.

A pont kijelölésével tehát meghatároztuk a bemeneti szintet (128. érték), majd azt függőlegesen elmozdítva erősítettük, vagy gyengítettük (max. +/-128 érték).

Kontraszt és dinamika emelés

A legegyszerűbb egypontos világosság változtatáson kívül persze számos lehetőségünk adott a Curve eszközben. Több pontot is kijelölhetünk a görbén, melyekkel egyenként szabályozhatók a tartományok.

Az egyik legismertebb kontrasztemelési módszer az S-görbe. Ennél jelöljünk ki egy pontot az alsó negyedben, majd egyet a felsőben, ezután az alsót kissé lejjebb a felső pedig feljebb tolva képezzünk enyhe S-görbét. Hatására a kép kontrasztosabbá válik.


Fordítva, azaz a lenti pont emelésével és a fenti csökkentésével a kép árnyékos területeit világosíthatjuk, a túlvilágítottakat pedig sötétíthetjük.

Tartományok világossága

Megfigyelhetjük, hogy az egyik pont elmozdításával, a következő pont mögötti görbedarab ellentétes irányban mozdul el. A szomszédos pont tehát mindig forgáspontként viselkedik. Ha egy árnyalati tartományon világosítani, vagy sötétíteni szeretnénk anélkül, hogy más tartományok változzanak, két szomszédos jelölőpontot (összesen tehát hármat kell használnunk. A szomszédos pontokat szorosan egymás mellett elhelyezve határpontokként viselkednek, az őket követő árnyalati tartományok már nem változnak.

Pont kijelölés

Ha a képre pillantunk nem mindig tudjuk szemre megállapítani, hogy egy világossági terület pontosan hová esik az árnyalati görbén, vagy hisztogramon. De nem muszáj a szemünkre vagy a szerencsére bíznunk egy pont kijelölését. Erre való a Pick Curve Point jelölő eszköz, amely a Curve ablak jobb alsó sarkában választható, vagy U gombbal előhívható, de megtalálható a kép fölötti eszközmenüben is. Elég csak rákattintanunk a képen egy területre és annak világossági szintje alapján egy pont jelenik meg a görbén. Ezt állítva az adott terület világosságát változtathatjuk. A képre többször kattintva elvileg több száz pont is kijelölhető.

Finom beállítás

Amikor az egérmutatóval megragadunk egy pontot, majd bármely irányban eltoljuk nem biztos, hogy elég finoman leszünk képesek állítani a világossági szinten. Van úgy, hogy csak 1-2 értékkel kell eltolnunk az árnyalaton. Ilyenkor jön jól a korábban már bemutatott görgetőkerekes módszer.

Ha közvetlenül egy pont alá vagy fölé visszük az egérmutatót, egy függőleges beállítócsík jelenik meg a csíkjában. Ekkor az egér középső görgetőkerekét elfordítva a pont jobbra vagy balra tolható 1 érték lépésközökkel. Ugyanez történik, ha a pont mellé helyezzük a mutatót. Ilyenkor egy vízszintes beállítóvonal lesz látható, mely fel és le mozgatható a középső kerékkel, nagyon finom lépésekben.

Aki ezután a száraz tanóra után mégis csillapíthatatlan vágyat érez, hogy kipróbálja a szoftvert az alábbi linken megtalálja az utat a 30 napos próbaverzióhoz.

A cikk elkészítését a Tripont Kft. támogatta, ahol 29 988 forintos bruttó fogyasztói áron szerezhető be a Capture One 4.0 Windows és Mac OS rendszerekre telepíthető változata.

Digiretus.hu


Kapcsolódó anyagok:

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !