Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotoshop Tipp|2009.12.09.

Élesítünk III.

szint: haladó


Ezúttal is egy ritkábban alkalmazott élesítési módszert mutatunk be, és persze mi mással, mint egy macskafotóval.


 

Phase One Capture One 4.0: pontosabb kompozíció

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Phase One Capture One 4.0 - www.digiretus.hu


 

Phase One
Capture One 4.0:
pontosabb kompozíció
(a Tripont Kft. támogatásával)

Előző írásainkban a Capture One szoftver világosság, kontraszt és színmódosító eljárásaival foglalkoztunk. Most egy könnyedebb és egyszerűbb témáról a képek vágásáról és elforgatásáról lesz szó.

Ahogy már nem egyszer szó esett róla, a Capture One kezelőfelületét úgy alakították ki, hogy a RAW szerkesztés egyes mozzanatai szép sorban követik egymást. Minden egyes paletta és panel a szükséges munkafolyamat lépéseit követi. Kezdtük a kép fényviszonyainak beállításával, majd a színekkel folytattuk. Az Exposure és Color panel után tehát következhet a kompozíció beállítása, vagyis a Composition panel.

Kép vágása

A jól megszokott hisztogram paletta alatt ezen a munkapanelen két beállítást találunk. Első közülük a Crop, vagyis a képkivágás szerkesztése. Előfordulhat, hogy nem megfelelően komponáltunk egy képet, vagy belekerült egy zavaró képelem, ami le szeretnénk vágni a széléről, esetleg utólag egy fontosnak tartott részletet szeretnénk kiemelni azzal, hogy környezetét egyszerűen levágjuk. Akárhogy is, a Crop a mi „emberünk”. Működése végtelenül egyszerű. A Ratio menüben adhatjuk meg, hogy milyen oldalarányú legyen a képkivágás. Ha például DSLR gépünk eredeti oldalarányát (jellemzően 3:2) szeretnénk megtartani a 2x3 beállítás javasolt. Az Add Aspect Ratio opcióval bármilyen egyedi oldalarányt beállíthatunk, az Unconstrained esetén pedig szabadon vághatjuk a képet, nincs fix arány.

Amennyiben a kivágott képből papírnyomat is készül a Size ablakban érdemes beállítani a kívánt méretét, colban, milliméterben, centiméterben, vagy pixelben.

Végül a paletta jobb felső sarkában lévő vágó eszközre kerülhet a sor, amit egyébként a kép fölötti eszköztárból is kiválaszthatunk és a C gomb hatására is aktívvá válik.

A vágó eszközzel a beállított méretnek és oldalaránynak megfelelő kivágást húzhatunk a képre. A jelölt területen kívüli képrészek sötétebbé válnak, ezzel jelezve, hogy ezek a területek „leesnek” a vágás után. A kijelölés szélén láthatjuk az oldalak pontos méretét, benne pedig egy harmadoló rácsot kapunk, melynek segítségével pontosabban illeszthetjük a főtémát az aranymetszéshez. A kész kivágást a belsejébe kattintva odébb húzhatjuk, bárhová a képen belül. A sarokpontjainál megragadva pedig átméretezhetjük.

Alap beállítások vágáshoz

Az Edit/Preferences menüben néhány konfigurációs beállítást is találhatunk a vágó eszközhöz. Mindezt persze értelemszerűen a Crop fül alatt. A show Mask résznél például beállíthatjuk, hogy a kivágáson kívüli részt sötétítse-e a szoftver, illetve milyen mértékben (Opacity és Brightness). A Show Frame és Labels menük alatt a kijelölési keret és a feliratok megjelenése állítható be, vagy éppen tüntethető el. Az utolsó rész a komponálási segédvonalak megjelenését kapcsolja ki és be. Itt nem csak harmadoló, de akár tizenhatodoló vonalakat is beállíthatunk és meghatározhatjuk azok színét is.

Fotó kiegyenesítése és elforgatása

A munka azonban itt még nem ért véget, mintaképünk horizontja egy kicsit balra dől, ami olyan egyértelműen vízszintes horizontnál, mint a vízvonal, elég zavaró tud lenni. A kép kiegyenesítésére használhatjuk a következő eszközt a Straighten. Ennek legnyilvánvalóbb beállításai a két alsó gombján találhatók, melyekkel minden kattintással 90 fokkal balra (Left) és jobbra (Right), forgathatjuk a képet. Ha viszont a példánkhoz hasonlóan csak néhány fokos elfordításra lesz szükség az Angle csúszka lehet segítségünkre. A megfelelő irányba mozdítva nagyon finoman szabályozhatjuk a dőlést +/- 45 fokban. Az elforgatott képet a szoftver azonnal ki is vágja, vagyis az oldalarányait úgy módosítja, hogy a fotó mindig kitöltse a képmezőt és ne maradjon a szélén üres terület. A forgatás mértékét a csúszka melletti ablakban ellenőrizhetjük, illetve ha ide egy konkrét számértéket írunk, majd Entert nyomunk, a kép ezzel a szöggel fordul el.

A forgatást megoldhatjuk eszközök segítségével is, akár a paletta jobb alsó sarkában lévő, akár az eszközpalettán lévő ikonok segítségével. Az aktuális ikonon tartva az egérgombot kiválaszthatóvá válik a többi is, így például a Rotate Left és Right eszközökkel a fotóra kattintva ugyanúgy 90 fokkal dönthetünk a képen, mint a hasonló nevű gombokkal.

A Rotate Freehand eszközzel szabadon forgatható a kép, miközben egy négyzetháló jelenik meg fölötte, ezzel segítve a pontos vízszinteshez, vagy függőlegeshez igazítást.

Legpontosabb azonban a Straighten eszköz. Ennél a fotó ferde vonalainak egy végpontjára kattintva, majd a vonal mentén egy egyenest húzva a szoftver maga határozza meg a vonal dőlésszögét, majd ehhez mérten vízszintbe, vagy függőlegesbe hozza a képet.

A forgató eszközöket használhatjuk a kivágásra kijelölt képrészleten is, még mielőtt eldobnánk a széleket. Így egyvégtében állítható be a megfelelő kompozíció és egyenesíthető a horizont. Képünkön például a háttér vízvonalának bal oldali pontjától húztam egy egyenest a vízvonal jobb oldaláig a Straighten eszközzel. A Capture One ezután a kijelölt dőlésvonalhoz viszonyítva tökéletesen vízszintbe hozta a horizontot. Ezután bátran elvégezhettem az előre kijelölt képdarab vágását is.


Aki ezután a száraz tanóra után mégis csillapíthatatlan vágyat érez, hogy kipróbálja a szoftvert az alábbi linken megtalálja az utat a 30 napos próbaverzióhoz.

A cikk elkészítését a Tripont Kft. támogatta, ahol 29 988 forintos bruttó fogyasztói áron szerezhető be a Capture One 4.0 Windows és Mac OS rendszerekre telepíthető változata.

Digiretus.hu


Kapcsolódó anyagok:

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !