Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonDosszié|2009.12.09.

Phase One Capture One 4.0: egyéni és csoportos konvertálás.

 


A feldolgozott képek végre elnyerik méltó jutalmukat.


 

Phase One Capture One 4.0: élesítés és zajszűrés

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Phase One Capture One 4.0 - www.digiretus.hu


 

Phase One
Capture One 4.0:
élesítés és zajszűrés
(a Tripont Kft. támogatásával)

Komótosan, hétről-hétre lépdelünk a Capture One 4.0 RAW konverter képszerkesztő eszközei között. Ehéten végre elérkeztünk az utolsó állomáshoz a Detail panelhez. Aki figyelmesen követte sorozatunkat, mostanra már tudja, hogy a szoftver paneljeinek sorrendje egyben a RAW konverziós munkafolyamat sorrendje is. Utolsó lépésként érdemes tehát használnunk a Detail (Részlet) panel eszközeit, melyekkel a kép élessége befolyásolható, illetve az esetleges zajszint csökkenthető. A panelt az alábbi ikonnal hívhatjuk elő.

Legfölül egy Navigator ablakban a fotó kis nézőképe látható, amelyen nagyított nézetben a képkivágást jelző keret is megjelenik. A keretet megragadva bárhová húzhatjuk a nézőképen belül, így kiválaszthatjuk a nekünk tetsző kivágást.

Fontos lehet még az ablak jobb felső sarkában lévő menü, mellyel a képnagyítás befolyásolható. Mivel itt a kép részleteivel dolgozunk – élesítjük, elmossuk azokat – néha szükség lehet az eredetinél is nagyobb nézetben ellenőrizni őket. Például 200-400%-os nagyításban, melyek ebből a menüből érhetők el.

A középen található Sharpening ablak, nagyon fontos része a szoftvernek. Ennek segítségével élesíthetjük a képet, vagyis hangsúlyozhatjuk ki a részleteket. Az élesítés a képszerkesztő szoftverekből már jól ismert Unsharp Mask, azaz életlen maszk módszeren alapul. A kapott három csúszka is pontosan megegyezik azzal, amit mondjuk a Photoshopban használhatunk.

Az Amount segítségével állítható be az élesítés erőssége, 0-500 értékek között. Értelemszerűen a kisebb érték gyengébb élességet, a nagyobb erősebbet jelent.

A Radius az élesítési vastagságot befolyásolja 0,2-2,5 pixel szélességben. Alacsonyabb értéknél nagyon finoman kezelhetjük az éleket, míg magas értéknél durva, megvastagított élkiemelést kapunk. Utóbbi esetben vigyáznunk kell mert dupla élek (ún. halo-jelenség) is kialakulhat, ami zavaró a szemlélő számára.

A Threshold az élesítés küszöbszintjét állítja, vagyis azt, hogy mennyi képpont vegyen részt benne. 0,0-12 között állítható. Alacsony értéknél az összes képpont élesítésre kerül, magasnál viszont csak az erősebb élek, a finomabb képpontok kiesnek. A Threshold csúszka emelésével zajosabb képnél kizárhatjuk a finom képzajt, így azt nem erősítjük tovább. Ha viszont részleteket akarunk kiemelni és tiszta, zajmentes a fotónk, érdemes alacsony értéken hagyni, hiszen így az alig látható finom részletek is bekerülnek az élesítés folyamatába.

A három beállítás természetesen szorosan összefügg egymással. Hiába állítunk be például erős élesítést, ha a sugár érték alacsony. Ilyenkor kisebb változás tapasztalható a képen.

A szoftver az alábbi értékeket ajánlja fel alapnak:

  • Amount: 180
  • Radius: 0,8
  • Threshold: 1,0

Ez egy meglehetősen erős, átlagos élvastagságú részletkiemelést ad, ahol a legfinomabb képpontokat – köztük talán a finom zajt is – kivonjuk az élesítés folyamatából. Visszaállhatunk erre az alapértékre, ha az ablak jobb felső sarkában lévő nyílra kattintunk. A tőle jobbra lévő második nyílgombbal további gyári élesítési beállítások választhatók, illetve sajátunkat is elmenthetjük, az Add Preset pont segítségével.

Nézzünk most néhány példát az élesítési beállításokra!

Finom élesítés, az apró részletek kiemelésére:

Durva élesítés túl lágy, esetleg életlen, fókuszhibás képhez:

Csak a határozott élek kiemelése, zajosabb képnél:

Az imént többször esett szó a zajról, mely a képen megjelenő, nem kívánt „szemcsézettség” formájában jelentkezik. Nem keverendő össze a filmes fotózásban ismert szemcsézettel, amely eleve az analóg képek alkotó eleme. Itt nem kívánt, hibás színű, vagy világosságú képpontokról van szó. A zaj éppen ezért alapvetően kétféle lehet: világossági- és színzaj. A két zajkomponenst a Noise Reduction ablak két csúszkájával szűrhetjük.

A világossági (vagy luminancia) zaj a Luminance csúszka nagyobb értékre állításával csökkenthető, a színzaj pedig a Color csúszkával.

Közel zajmentes kép (részlet):

Világossági zaj:

Színzaj:

A Capture One alapból alkalmaz némi zajszűrést minden képen, ez az alábbi:

  • Luminance: 25
  • Color: 24

Ha fotónk szinte teljesen zajmentes és nincs szükségünk szűrésre, állítsuk nullára mindkét értéket.

Figyelembe kell vennünk, hogy a zajszűrés nem következmények nélküli beavatkozás. A világossági zaj csökkentése a kép finomabb részleteit is mossa, hiszen egyetlen szoftver sem képes pontosan elkülöníteni az apró részleteket az apró szemcsés zajtól. A színzaj csökkentése ezen felül a kép színeit mossa. Kevésbé életteliek, néhol egymásba mosottak lehetnek. Fennáll tehát veszélye annak, hogy a zajt ugyan eltüntetjük a képről, de a fotó elveszti fénykép jellegét és inkább valamiféle absztrakt vízfestményhez kezd hasonlítani. Ha a kép nem kívánja meg szükségtelen ehhez az eszközhöz nyúlnunk. A szoftver alap beállításai jó munkát végeznek.

Aki ezután a száraz tanóra után mégis csillapíthatatlan vágyat érez, hogy kipróbálja a szoftvert az alábbi linken megtalálja az utat a 30 napos próbaverzióhoz.

A cikk elkészítését a Tripont Kft. támogatta, ahol 29 988 forintos bruttó fogyasztói áron szerezhető be a Capture One 4.0 Windows és Mac OS rendszerekre telepíthető változata.

Digiretus.hu


Kapcsolódó anyagok:

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !