Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonIngyenes program|2009.12.08.

Alien Skin Snap Art 2 plugin

 


Leonardo, Michelangelo, Picasso...Snap Art 2


 

Phase One Capture One 4.0: csoportos korrekció és variánsok.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Phase One Capture One 4.0 - www.digiretus.hu


 

Phase One
Capture One 4.0:
csoportos korrekció és variánsok
(a Tripont Kft. támogatásával)

Korábbi leírásainkban lényegében végig is rágtuk magunkat a Phase One Capture One 4.0 szoftverének képszerkesztő funkcióin. Maradt azonban még csemegézni való, például azok a lehetőségek, amelyek megkönnyíthetik a vele való munkát. Ilyen mondjuk az info panel, de még inkább a korrekciós lépések mentésének és másolásának, vagy variánsok létrehozásának lehetősége.

Meta adat (infó) panel

Kezdjük a legkönnyebbel, az infó, vagy Meta Data (meta adat) panellel! Az előző cikkünkben ismertetett Detail panel jobbján találjuk és nagyon egyszerű a feladata. Az éppen kijelölt kép technikai adatairól tájékoztat bennünket. Ez a fájlnéven, az esetleges képaláíráson és copyright információkon kívül az EXIF adatokat, azaz a fotó készítésének információit jelenti. Megtalálható itt például a fényképezőgép és az objektív típusa, szériaszáma, vagy a készítő neve. De mindent megtudhatunk a használt záridőről, rekeszértékről, érzékenységről, expozíció korrekcióról és üzemmódról, a vaku használatáról, gyújtótávolságról, valamint a kép készítésének idejéről is, hogy csak a fontosabbakat említsem.

Korrekciós vágólap (csoportos korrekciók)

Lépjünk tovább egyet a következő panelre, melynek neve Adjustments Clipboard. Rákattintva egy szinte teljesen üres ablak fogad. Ez egyfajta vágólap, ahová a fotóval végzett összes képmódosítási lépést kimásolhatjuk, majd pedig ugyanazokat, vagy a kiválasztottakat alkalmazhatjuk több már képen is. Amint végeztél egy fotóval és ugyanabból a sorozatból akad más kép is,amin ugyanazokat a módosításokat kell végrehajtani, erre a panelra másolhatod ki az összes lépést. Csupán az alul lévő Copy gombot kell használnod.

Egy lista jelenik meg, az összes elvégezhető képszerkesztési lépéssel. Ezek közül a valóban elvégzettek neve előtt egy-egy „pipa” lesz látható. Ha mindre szükség lesz a többi fényképnél is, hagyd úgy a kijelöléseket, ha viszont csak bizonyos módosítási lépésekre lesz szükség egyenként kikapcsolhatod őket, ha kiveszed a pipát a nevük elől. Úgyszintén a nagyobb csoportokat (pl. Exposure) együtt is kijelölhetjük, vagy törölhetjük.

A panel jobb felső sarkában lévő lefelé mutató nyíl segítségével egy menü nyitható meg, melyben az összes képkorrekció kijelölhető (Select All), vagy eltüntethető (Select None), illetve utasítást adhatunk csak a képpel valóban elvégzett korrekciók kijelölésére (Select Adjusted). Az Expand All ponttal a korrekciós lista teljesen kinyitható, a Collapse All visszazárja a felsorolást.

Szóval ott tartottunk, hogy elkészültünk egy fotóval. Beállítottuk az expozíciót, a kontrasztot, a világosságot és a színtelítettséget. Továbbá meghatároztunk a kép számára egy saját tónusgörbét, finomítottunk a fehéregyensúlyon, levágtuk a szélét és belőttük az élességet. Akad azonban még néhány képünk a sorozatban, melyek nagyon hasonlók az előzőhöz, hiszen ugyanott készültek, ugyanolyan fotózási körülmények között. Ezekkel is egyenként be kéne állítanunk az első képpel elvégzett korrekciókat, de ez elég hosszadalmas lenne. Ha netán több tucat, vagy több száz fotónk van, akkor pedig egyenesen idegőrlő munkának néznénk elébe. Itt lép képbe az Adjustment panel. Az első kép elkészülte után behívjuk a panelt, majd az alján lévő Copy gombbal kimásoljuk az összes korrekció listáját. A listán végigfutva kiiktathatjuk néhányukat. Például nem biztos, hogy ugyanazt a képrész kell kivágni az összes képből, vagy ugyanúgy kell elforgatni.
Ezután már csak rá kell kattintanunk a következő képre, majd a panel alján lévő Apply gombbal a kijelölt korrekciókat az új képhez adni. Egy pillanat alatt ugyanazok a módosítások lesznek érvényesek az új képre is, mint az előzőre. Nem kellett újra végigmennünk a korrekciós paneleken. Ha netán valamelyikkel nem értünk egyet, ráléphetünk a neki megfelelő panelre és finomíthatjuk a beállítását, vagy utólag is törölhetjük azt.

Az Adjustments Clipboard tehát a képek csoportos feldolgozásában segít. Szó szerint is, hiszen nem csak képenként, de akár egy könyvtár megjelenített össze képére is alkalmazhatjuk. Ehhez a korrekciók kimásolása után nem egy képre kell kattintanunk, hanem ki kell jelölnünk az összeset az Edit/Select All menüpont alatt. Ezután kattinthatunk az Apply gombra, ami a kimásolt korrekciókat az összes képre alkalmazza.

A korrekciók kimásolása és alkalmazása nem csak az említett panelen de a munkaasztal fölött lévő ikonsor alábbi két ikonjával is lehetséges. Ezen kívül az eszköztáron is kiválasztható a Copy és Apply Adjustments lehetőség, vagyis elég csak a kívánt képre böknünk velük és azonnal kimásolhatók, majd egy másik képre kattintva azon is alkalmazhatók a módosítások.

Variánsok

A több fájllal való munkát segítik az úgynevezett variánsok (Variants). A variáns egy fotó aktuális képállapotának elmentése és megjelenítése új képként. Magyarán egy fotó módosítása során másolatot készíthetünk az eredeti állapotból, vagy bármelyik korrekciós állapotából. Sőt arra is lehetőségünk van, hogy több másolat készüljön, amiket aztán egy képernyőn, egymás mellett hasonlíthatunk össze.

Bármely fotón jobb egérgombbal kattintva, vagy az Image menüt megnyitva ötféle lehetőséget kapunk a variánsok kezelésére:

New Variant (F7): Másolatot készít az eredeti, módosítatlan képből. Ha a munkaasztal bal felső sarkában kiválaszjuk a többképes nézetet minden variáns egymás mellett jelenik meg. Egyképes nézetben csak az éppen kijelölt látható és az alsó képböngészőben jelennek meg a másolatok kis nézőképei. Ez a parancs a munkaasztal fölötti ikonsoron is megtalálható.

Clone Variant (F8): Másolatot készít az aktuális korrekciós lépésről. A képmásolat ezután önállóan szerkeszthető anélkül, hogy az eredetihez nyúlnánk. Így folyamatosan összevethetjük a képállapotokat. Újabb Clone Variant parancsra, a következő képállapotból újabb másolat készíthető. Ezek száma elvileg végtelen, vagyis akár az összes módosítási lépést egy-egy variánsként jeleníthetjük meg. A variánsok a képböngészőben kis, számozott nézőképekként is megjelennek. Ez a parancs a munkaasztal fölötti ikonsoron is megtalálható.

Pick Variant: Az éppen kijelölt variánst lesz az első számú. Bármely variánsra rákattintva kijelölhetjük azt, majd elképzeléseink szerint módosíthatjuk. Ezzel a paranccsal pedig az első képhelyre másolhatjuk.

Promote Variant: Egy képhellyel előre másolható a kijelölt variáns. Abban az esetben alkalmazzuk, ha például tucatnyi másolatunk van egy képről, de a tizediket szeretnénk a harmadik helyen lévő állapottal összevetni, lehetőleg egymás mellett. Ilyenkor minden egyes Promote Variant parancsra egy hellyel előre ugrik a kijelölt variáns.

Demote Variant: Hasonló az előzőhöz, de a kijelölt másolat egy hellyel hátra kerül.

Nem maradt más hátra, mint a lényeg, a kész kép(ek) csoportos, vagy egyedi konvertálása az operációs rendszer, és a képnézegetők, nyomtatók számára is könnyen értelmezhető formátumba (pl. JPG). Erről lesz szó a legközelebbi részben.

Aki ezután a száraz tanóra után mégis csillapíthatatlan vágyat érez, hogy kipróbálja a szoftvert az alábbi linken megtalálja az utat a 30 napos próbaverzióhoz.

A cikk elkészítését a Tripont Kft. támogatta, ahol 29 988 forintos bruttó fogyasztói áron szerezhető be a Capture One 4.0 Windows és Mac OS rendszerekre telepíthető változata.

Digiretus.hu


Kapcsolódó anyagok:

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !