Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotoshop Tipp|2009.12.09.

Arcbőr simítása Photoshopban

szint: haladó


Ha nem használ a szemránckrém, marad a Photoshop.


 

Zoner Photostudio 8.1 Pro

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Zoner Photostudio 8.1 Pro - www.digiretus.hu


 

Zoner
Photostudio 8.1 Pro

Az olyan jó dolog, amikor meghallgatják az embert. Elmeséled valakinek a problémádat és ő megért, sőt segít. Ne értse félre senki! Nem lelki tanácsadó szolgáltatást nyitottunk. Szigorúan szakmai téren értem. Arról van ugye szó, hogy van ez a Zoner PhotoStudio nevű képnézegető-szerkesztő szoftver, melyről egyszer már írtunk, sőt többen is kifejtették róla véleményüket.

A szoftvercsomag maga egy könnyen használható, de viszonylag nagytudású, és ami még fontosabb olcsó alternatíva azok számára, akik nem akarnak tízezreket költeni a képek rendszerezésére és utófeldolgozására, de valamilyen szinten mégis érdekli őket a dolog. A Zoner PhotoStudionak csupán egy lényeges problémája volt, melyre minden bemutató cikk kitért – ez pedig a magyar fordítás. Sok helyen a szaknyelvet figyelmen kívül hagyó, tükörfordításokkal találkoztunk, amely a haladó felhasználók számára megnehezíti a munkát, a kezdőket pedig nem túl jó irányba terelget, mivel beleszoknak az egyedi nyelvezetbe és más programokat használva lesz gondjuk. A szoftvert hazai forgalmazója a győri Zoner Kft. fordította és fordítja, és itt lép be a panaszok áradata, mivel a frissített változatok már a hazai kritikák figyelembe vételével készültek.

A változás szembeötlő. Néhány megmaradt hibától eltekintve a Zoner PhotoStudio a hazai közönség számára is értelmezhető és használható alakot öltött. Eltűnt a magyartalanságok nagy része, és a menüpontok, parancsok többsége is világos és azonnal értelmezhető.

Nos, ennyit a fordításról. Azért tartottam fontosnak az elején és ilyen hosszan kiemelni, mert igazából ez volt a szoftver legnagyobb baja, ráadásul a vásárlók egyik fő szempontja lehet a magyar nyelv. És akkor néhány mondat a legfrissebb verzióról azoknak, akik most találkoznak először a nevével.

Legutóbb a 8.0 Professional változat járt nálunk, ezt pedig a 8.1 verzió, így nagy változásokról – a pontosabb fordításon kívül – nem tudok beszámolni. A program egyébként egy cseh programozócsapat munkája és már a 11-es változatnál tart. Tudom, hogy nem kis munka a magyarítás, de szívesen látnánk valamit a naprakészebb verziókból is. A program tudásával amúgy nincs baj, mert a képnézegető, az képnézegető, az élesítő és világosító algoritmus pedig a 8-as verzió megjelenésekor is ugyanaz volt, mint manapság.

Az alig 50 megás telepítőfájl 15-20 másodperc alatt, minden probléma nélkül a gépemen találta magát és egy hagyományos elrendezésű, vagyis könnyen megszokható képböngésző/rendszerező munkaablakkal indult. Balra az ismert könyvtárstruktúrából kiválaszthatjuk a kívánt fotók mappáját, melyek aztán a jobbra lévő böngészőablakban, kis nézőképekként jelennek meg. A képekkel szinte bármit megtehetünk amit az ismertebb rendszerező programokkal. Albumokba rendezhetők, és különböző szempontok szerint értékelhetők, majd szűrhetők. A haladó szűrési lehetőségek száma kb. 50, így például a használt objektív típusa, vagy az érzékenységi érték alapján is csoportosíthatók a fotók.

A Szerkesztés részben a kijelölt kép azonnal alakítható, javítható. Itt közvetlenül is elérhetők a képszerkesztési parancsok, de bármely fotón duplán kattintva rögtön egy különálló Editorban találjuk magunkat. Erről azonban egy kicsit később!

A képek akár közvetlenül digitális fényképezőgépről, vagy szkennerről, de képlopással is beolvastathatók. Készíthetünk belőlük fájllistát, megtekinthetjük és szerkeszthetjük EXIF információikat, melyek minden adatot tartalmaznak a készítés körülményeiről. Digitális aláírás is csatolható a fotók mellé, sőt a csatolt hangjegyzetet is lejátszhatjuk. A fájlok közvetlenül új mappába, egyedi albumokba (képválogatásokba), de akár CD-re, vagy HTML albumokba is kerülhetnek a Rendszerezés menü parancsai segítségével. Ugyanitt csoportos átnevezésre, szerkesztésre, a profiknak pedig egyedi ICC színprofil csoportos hozzárendelésére is lehetőségük van.

A Böngésző a felvételek megosztásában, archiválásában is segít. Készülhet belőlük diavetítés (Slideshow), papírra nyomhatjuk őket, alkothatunk panorámaképet, vagy a már említett HTML galériát. A normál fotó CD mellett, a mozgókép fájlokból VideoCD is készülhet, de megoszthatók FTP-n, vagy e-mailen keresztül is. A szoftver érdekessége a korábbi cikkben is említett, anaglif 3D fotók készítése. Még egy 3D papírszemüveget is kapunk a képek nézegetéséhez. Csak készítünk két, egymástól 7-8 cm-rel eltolt fotót, majd ezeket a Zoner PS saját szerkesztője 3 dimenziós képpé illeszti össze, ami akár nyomtatásban, akár a képernyőn megtekinthető a szemüveggel. Minderre a Publikálás menüben lesz lehetőségünk.

Az Editor részben egész sor fotószerkesztő szolgáltatás kipróbálható, ha kicsit javítani szeretnénk a képen. Ahogy már mondtam ez egy különálló ablakban jelenik meg, ahol csak a kijelölt fotóval foglalkozhatunk. Felsorolni elég hosszadalmas lenne a szoftver összes képességét, de találunk itt eszközt a horizont vízszintbe hozására, a perspektíva és geometriai torzulások javítására, a képelemek klónozására, festésre, kijelölésre, különböző szegélyeket és kereteket adhatunk a képhez és eltüntethetjük a vörösszemet a fotókról. A javító funkciók között olyan, digitális fotókra kihegyezett lehetőségek találhatók, mint az árnyékok világosítása, a Szinte és Görbék parancs, a színek/expozíció javítása, a színhőmérséklet beállítása, valamint az élesítés és lágyítás.

Az optikai és egyéb fényképészeti hibák esetén csökkenthető a kromatikus aberráció (színhiba), vignettálás (peremsötétedés), vagy akár a zaj. Nem akarom itt felsorolni a teljes menüsort, de elég sok funkció megtalálható ehelyütt, ami a nagyokban. Majdnem bármit megtehetünk a fotónkkal, amit egy komolyabb szoftverben is, mondjuk a Photoshop Elementsig bezárólag.

Ami viszont még nagy hiányossága ennek a verziónak, az a maszkolási és réteg szerkesztési lehetőségek teljes hiánya, valamint a fejlettebb visszavonási lépések. Sajnos (vagy szerencsére) a rétegek és maszkok manapság már elválaszthatatlan részei egy profi képszerkesztő szoftvernek. A Zoner Photostudio viszont a Professional változattal sem nyújtja ezt, így mindenképpen inkább a kezdőknek ajánlott.

A hazai forgalmazó ebben a hónapban 15 990 forintért kínálja a Zoner Photostudio 8.1 Professional csomagot. Classic változat 3590, a Home verzió pedig 7690 forintba kerül.

Ez itt kérem egy immár magyar nyelven is használható szoftver. A jövőben biztosan finomodik még, és reméljük nem csak a 0,1-es frissítések jutnak el hozzánk, hanem a teljesen megújult változatok is, talán már a hiányolt szolgáltatásokkal felvértezve. Mindenesetre a jelenlegi változat is biztató. Hajrá!

Digiretus.hu

 


Kapcsolódó anyagok:

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !