Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonACDSEE|2009.12.09.

ACDSee: Induljon a Rock'n'Roll!

  

Phase One Capture One 4.0: egyéni és csoportos konvertálás.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Phase One Capture One 4.0 - www.digiretus.hu


 

Phase One
Capture One 4.0:
egyéni és csoportos konvertálás
(a Tripont Kft. támogatásával)

Sorozatunk utolsó állomására mi is maradhatott volna, mint a szerkesztett, előkészített RAW képek konvertálása? Egész eddig ezért dolgoztunk és most végre eljött az idő, hogy a RAW adathalmazt könnyen kezelhető és nézhető képformátumokká alakítsuk. A Capture One háromféle formátumra képes konvertálni: JPG, TIF és DNG. Ezek beállításait az Output panelen találjuk. Miután elkészültünk egy kép szerkesztésével, kattintsunk a panel ikonjára és megkapjuk a háromféle konvertálható formátum beállításait.

A jól ismert JPG egy tömörített, 8 bites formátum, mely elsősorban kis mérete és ehhez képest elfogadható minősége miatt a legnépszerűbb jelenleg. Éppen ezek miatt nagyon könnyen kezelhető, hisz szinte minden, képekkel foglalkozó szoftver kezeli. Konvertálás után operációs rendszerünk alatt is megnézhetjük, és nyomtathatjuk, könnyen megoszthatjuk bárkivel a weben keresztül. Újraszerkesztésre, gyengébb minősége miatt kevésbé alkalmas.

Legfontosabb beállítása a tömörítés mértéke (Quality). Minél nagyobb értéket használunk, annál jobb minőségű lesz a JPG fájl, de mérete is nagyobb marad. A Quality értékének csökkentésével kisebb méretet kapunk, viszont gyengébb minőséget is.

Az ICC Profile alatt a konvertált képhez egy színprofilt rendelhetünk. Ha monitoros nézegetésre szánjuk célszerű az sRGB-t, esetleg monitorunk saját színprofilját választani (ha az utóbbi van beállítva az operációs rendszerben). Ha papírképre szeretnénk nyomtatni, célszerű lehet az Adobe RGB profil használata.

A Resolution beállításnak szintén nyomtatásnál van jelentősége. Ha a fotót papírra szánjuk hagyjuk 300 px/in beállításon. Képernyőre általában elég a 72 px/in is, de ennek beállításával felesleges foglalkoznunk. Sokkal fontosabb lehet a Scale opció, mely a kép méretét határozza meg. Ezt megadhatjuk %-ban (Fixed), de a szélességet és magasságot alapul véve is (To Width, To Height), vagy mindkét oldalt egyszerre (To Size).

A Sharpening-Disable négyzet bejelölésével a szerkesztésnél beállított élesítés kikapcsolható, az Open With menüben pedig beállítható, hogy konvertálás után azonnal betöltődjön egy külső képszerkesztőbe, ahol aztán tovább alakíthatjuk.

A TIFF egy 8-16 bites, tömörített vagy tömörítés nélküli formátum. Kevésbé használatos széleskörűen, de néhány digitális fényképezőgép még támogatja. Viszonylag nagy mérete miatt a vele való munka is körülményesebb, de minősége jobb a JPEG-nél, így főként a képek szerkesztés utáni archiválására alkalmas. Újraszerkesztésre is alkalmasabb a JPG-nél.

Beállításai jórészt megegyeznek a JPEG-ével, viszont itt a formátumnál (Format) kiválasztható, hogy 8, vagy 16 bites fájlt szeretnénk. Persze az utóbbi lesz jobb minőségű, jobban szerkeszthető, de egyben nagyobb fájlméretű is. A fájl méretét a Compression segítségével is szabályozhatjuk. A None tömörítetlen TIF fájlt jelent, a Zip és LZW pedig kisebb méretűt, veszteségmentes tömörítéssel.

A DNG egy különleges RAW formátum. Cseberből vederbe? Mi értelme RAW-ból RAW-ba konvertálni? Csupán annyi, hogy a DNG valószínűleg elterjedtebb, mint gépünk egyedi kiterjesztésű nyers formátuma (pl. CR2, NEF, NRW, stb). Ez egy nyílt szabvány, több gyártó összefogásának eredménye, egy széleskörű, minden RAW program által támogatott formátum létrehozására. Sajnos az elterjedtsége még korántsem teljes, hiszen nem kezeli minden szoftver. Főként archiválásra ajánljuk, ha később szeretnénk szerkeszteni a fotót, és egy elterjedt RAW formátumban nagyobb biztonságban tudnánk a felvételeket.

DNG formátumnál jóval kevesebb beállítást kapunk. Csak az élesítés kikapcsolására, illetve külső szoftverben való megnyitásra van lehetőség.

Az Output Naming alatt a konvertált fájloknak új névsémát adhatunk, és beállíthatjuk a mentés helyét. Ez lehet egy munkanév (Job Name), pl. Balatoni_kepek, de akár a fájl eredeti neve is (Image Name), illetve a kettő ötvözete. A Sample sorban mindig láthatjuk, hogy az adott beállításokkal milyen nevet kap majd a fájl.

A Location pont a konvertált képfájlok mentésének helyét mutatja és bármikor átállítható. A Space Free sorban ellenőrizhető a megadott merevlemez szabad tárterülete.

A Process Summary ablakrészben még egyszer gyorsan átfuthatók a konvertálási beállításaink, majd következhet a Process gomb, mely megkezdi a RAW fájl konverzióját. Ugyanerre használható a File/Process parancs is, vagy a Ctrl+D billentyűkombináció, illetve a munkafelület jobb felső sarkában lévő Process ikon.

Természetesen nem csak egy, de több fájl is konvertálható. Ehhez előzőleg (Ctrl+ bal egérgomb) ki kell jelölnünk őket, majd ugyanúgy beállítani a konvertálási opcióikat, mint ha egy képet alakítanánk át. Ezután már csak a Process gomb van hátra, melynek használatakor tartsuk nyomva a Shift billentyűt is, és az összes kijelölt fájl felkerül a konvertálási listára.

A csoportos konverzió ellenőrzésére és kezelésére egy külön panelt kapunk Batch néven. Ez az utolsó ikon a sorban. Megnyitva az átalakítás sorrendjében láthatjuk a fájlokat és a konvertálás folyamatát a Queue ablakban. A fájlok (konverzió) sorrendje egyszerű drag-n-drop módszerrel meg is változható. Újakat is beszúrhatunk, sőt bármelyiket törölhetjük a listáról. Az alul lévő Stop gombbal megállítható a konvertálás.

A Queue ablak mellett egy másik is található, History néven. Itt jelennek meg a már elkészült fájlok. Alul találunk egy Clear History gombot, mellyel törölhető a lista. Van itt azonban egy Reprocess gomb is. Ennek segítségével a kijelölt fájlok újra konvertálhatók. Ennek főleg akkor van jelentősége, ha több példányt szeretnénk egy képfájlból.

Tíz részes sorozatunk végére értünk, részünkről azzal a reménnyel, hogy ha nem is mindent felölelő, de átfogó képet adhattunk a Phase One Capture One 4.0 konverterének működéséről és fontosabb szolgáltatásairól. Ha esetleg lemaradtál a korábbi cikkekről, az oldal alján lévő linkgyűjteményben megtalálod őket.

Aki ki szeretné próbálni a szoftvert az alábbi linken megtalálja az utat a 30 napos próbaverzióhoz.

A cikk elkészítését a Tripont Kft. támogatta, ahol 29 988 forintos bruttó fogyasztói áron szerezhető be a Capture One 4.0 Windows és Mac OS rendszerekre telepíthető változata.

Digiretus.hu


Kapcsolódó anyagok:

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !