Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotoshop Tipp|2009.12.09.

Polárszűrő hatás III.

szint: haladó


Félre az üveggel! Lássuk mit tud a digitális szűrő!


 

Webgaléria készítése

Picit sikerült eldugniuk a készítőknek a Photoshop Web Photo Gallery generáló funkcióját, amelynek nagy előnye, hogy különösebb webdesigner és programozói előképzettség nélkül is sikerélményt kínál. Mármint azoknak, akik fotóikat a világhálón szeretnénk látni. Gyakorlatilag néhány perc alatt komplett fotógalériát varázsolhatunk a netre és a képek méretezésétől kezdve, az weboldal tulajdonságain át, annak dizájnjáig minden gondot a Photoshop vállal magára. A mi reszortunk innentől már csak az, hogy mindezt a webre mentsük és, hogy kritikus szemmel, jó fotókat osszunk meg a világgal.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió


Kezdetnek elõkészítettem a galériához szánt fotóimat, majd egy külön könyvtárba másoltam õket, amelynek, stílszerûen, a 'galéria' nevet adtam. Az elõkészített képeket érdemes átnevezni, amennyiben ez korábban nem történt meg, mert az IMG003286.JPG és hasonló fájlnevek kissé kiábrándítóan hatnak. Ennél még a 01.JPG is jobb, tehát ha nincs címe a képeknek akkor számozzuk õket be sorban. Ez abban is segít, hogy a számozás szerint következhetnek egymás után a galériában. A fájlkezelõben jobb klikk, majd az ikonok név szerinti rendezése és máris minden a helyén.

Második elõkészítõ lépésként létrehoztam egy új könyvtárat, ezúttal 'webgaléria' néven. Ez a célkönyvtár, ahová az elmentett galéria összes eleme kerül majd. A célkönyvtárat ne a képek könyvtárában hozd létre, hanem mellette bõven megfelel, ugyanis a Photoshop háklis erre !

Most jött el az ideje a Photoshop megnyitásának. A webgaléria létrehozását a File/Automate/Web Photo Gallery menüpont alatt rejtették el a vicces kedvû alkotók.

Rákattintva egy nagyméretû ablakot kapunk, melyben a beállítások tömkelege fogad. Az ablak felsõ felében az általános, teljes site-ra vonatkozó beállításokat, míg az alsó részben az egyes elemek tulajdonságait állíthatjuk.

A Styles menübõl választható ki a képgaléria grafikai stílusa. Többféle, elõre kreált stílus közül választhatunk, melyek mintaképe az ablak jobb oldalán látható ha rájuk kattintunk. A Photoshop CS verzióiban már flash animációs galériák közül is választhatunk. Én itt a Horizontal Dark stílust választottam.
Az E-mail kitöltõhelyre természetesen egy kontakt e-mailcím írható be, amely megjelenik majd a weboldalon és a látogatók megírhatják rá véleményüket a képekkel kapcsolatban. Ezt inkább kihagytam a „Mindent a szemnek, semmit a...billentyûzetnek !” mottó jegyében.
Az Extension részben adható meg a galéria weboldalának kiterjesztése .htm, vagy .html formában. Csak akkor van jelentõsége, ha a webszerverünk megkülönbözteti ezt a két kiterjesztést.

A következõ (Folders) részben a forrás és célkönyvtárak állíthatók be.
A Browse gombbal kereshetjük ki és határozhatjuk meg a forráskönyvtárat, ahonnan a galéria képei származnak majd. Ez nálam a fent említett 'galéria' könyvtár.
A Destination gomb segítségével a célkönyvtár állítható be, ahová az elkészült galéria mentõdik. Ez a már szintén említett 'webgaléria' könyvtáram volt.
Az Include All Subfolders jelölõ alkalmazásakor a forráskönyvtár esetleges alkönyvtárainak képtartalmát is a galériába illeszti a program. Nálam ilyen nem volt 1 galéria' könyvtáron belül, ezért nem jelöltem be ezt a lehetõséget.

Az ablak alsó szekciójában találjuk a galéria elemek tulajdonságainak beállításait. Az Options menüben választhatjuk ki a különféle opció csoportokat. Ezek a következõk:

Banner - A galéria weboldal felsõ címsorának beállításai
Large Images – A mentett, nagyméretû képek tulajdonságai
Thumbnails – A galéria kis nézõképeinek opciói
Custom Colors – Egyedi betû és háttérszín beállítások
Security – Szerzõi jogi információk megjelenítése

A Banner opció csoportban a következõk állíthatók be.

Site Name: Ez lesz a galéria weboldalunk címsora és a galéria címe is, tehát a fejlécben nagy betûkkel ez a szöveg látszik majd. Nagy fantáziával ennek a 'Galéria' nevet adtam.
Photographer: Ide írhatjuk a fotós nevét, de nem kötelezõ kitölteni és nem is minden galéria stíluslapon jelenik meg. Példalapunkon nem volt látható. Alapesetben üres.
Contact Info: Egy kontakt címet adhatunk itt meg, ahonnan a látogatók további információkat szerezhetnek a képekkel kapcsolatban. Alapesetben üres.
Date: Ide automatikusan bemásolódik a napi dátum információ, de tetszõlegesen átírható és megadni sem kötelezõ. A fõ címsor alatt jelenik meg.
Font: Webböngészõnk által támogatott néhány betûtípus közül választhatunk. Ilyen fonttípussal láthatók majd a címsor feliratai.
Font Size: 1-7 értékben a fejléc feliratainak (Cím, dátum, stb.) betûmérete adható meg.

A Lage Images szekció maguknak a galéria képeknek a méret és egyéb tulajdonságait hivatott állítani.

Ha a Resize Images kockát nem jelöljük be, a képek az eredeti méretükben jelennek meg a galériában is. Ha a képek nagyok, célszerû egy webre optimalizált méretet választani. Ezt az ugyanazon sor végén található kis ablakban tehetjük meg egy képszélesség számérték megadásával (pixelben). Vagy a középsõ lehulló menübõl a Small, Medium, illetve Large, elõre definiált méretek megadásával. Én az egyedi, 640 pixeles képméretet választottam.
A következõ (Constrain) sorban adható meg, hogy a fenti méret érték a kép szélességére (Width), magasságára (Height), vagy mindkét oldalára (Both) vonatkozzon. Utóbbi esetben mindig a kép hosszabb oldala lesz a jelölt érték. Ezt a beállítást szeretem használni, így a képek átméretezése jól kézben tartható.
A harmadik sorban a JPEG képek tömörítési minõségét állathatjuk. Bármilyen formátumban is voltak eredeti képeink, a galéria képei JPEG-ben, azaz a weben legelterjedtebb veszteségesen tömörített képformátumban mentõdnek. Low, Medium, High, vagy Maximum beállítások között választhatunk, vagy a jobb oldali csúszkán szabályozhatjuk a tömörítés mértékét 0-12 értékek között. Az érték minél kisebb, képünk annál kevesebb helyet foglal majd, tehát annál gyorsabban töltõdik be a weben, viszont minõsége is rosszabb lesz. Célszerû egy kompromisszumos értéket választani, ami még szép képeket ad és viszonylag gyors betöltésük várható. Én a 8-ast favorizáltam. Aztán kinek-kinek kedve szerint !
A Border Size-nál adható meg a nagy képek keretének vastagsága. 0 érték esetén értelemszerûen nem lesz keret. Mivel képeim egy jó része már amúgy is keretes, így ezt 0-án hagytam.
Az alatta lévõ Titles Use rubrikákban választható ki, hogy képünk alatt milyen információk jelenjenek meg. Ezek, a fájl neve (Filemane), és a képfájlba már elõzõleg mentett megjegyzés, cím és szerzõi jogi információk (Caption, Credits, Title, Copyright), amennyiben vannak ilyenek. Ha nem tartalmaz ilyen szöveges adatokat a fájl, akkor az utóbbi négy kijelölésnek nem lesz hatása.
Az opciós csoport végén itt is a betûtípus és a betûnagyság adható meg, melyek a kép aláírására vonatkoznak.

A Thumbnail opcióknál a galéria kis nézõképeinek tulajdonságait szabályozhatjuk.

A méret megadása hasonló a fent már tárgyalt nagy képekéhez, de itt csak a leghosszabb oldal hossza adható meg pixelben, illetve ez esetben is megtaláljuk az elõre definiált értékeket (Small, Medium, Large). Az alapérték 75 pixel, de én 70 pixeles méretet állítottam be a kis képeknek.
A második sorban (Columns+Rows) a képek elrendezése állítható be. A Columns értéke a képek megjelenített oszlopszámát, a Rows, pedig a sorok számát adja meg. Bizonyos stílusú galérialapoknál ezek az értékek hatástalanok. Ilyen például az általam választott stílusú elrendezés is, hiszen itt a kis nézõképek alul, egy sorban jelennek meg.
A további beállítások a Large Images opcióknál tárgyaltakkal megegyezõk.
A Border Size a nézõképek keretének méretét befolyásolja. Ezután a kis képek alatt megjelenõ információk kapcsolhatók ki, illetve be, valamint az információk betûtípusa és mérete adható meg.

A Custom Colors részben a különféle oldalelemeknek egyedi színeket adhatunk. Ezek a következõk: háttérszín (Background), címsor színe (Banner), feliratok alapszíne (Text), aktív hivatkozás szín (Active Link), hivatkozás alapszíne (Link), már látogatott hivatkozás színe (Visited Link). Alapesetben ezeken nem kell változtatnunk, csak abban az esetben, ha jobban testre kívánjuk szabni az oldal kinézetét. Az oldal színei amúgy a kiválasztott stíluslappal megegyezõek lesznek. Példánkban nem is változtattam ezeken a színeken. A képen az alapbeállítások láthatók.

A Security opciókat csak abban az esetben használjuk, ha tartunk attól, hogy képeinket illetéktelenek letöltik és felhasználják. Az itteni beállítások hatására a képen szerzõi feliratok jelennek meg, így azok késõbbi eltávolítása szinte lehetetlen. Természetesen az esztétikai élményt is nagyban rombolja ez a beállítás.A Content menübõl választható ki, hogy milyen jellegû információt szeretnénk a képre. None alapérték esetén nem jelenik meg ilyesmi.A továbbiak:

Custom Text – egyedi feliratot készíthetünk, amely az eggyel alatta lévõ Custom Text sorba írható be.
Filemane – a fájl nevét nyomtatja a képre
Copyright – a képfájlba mentett elõzetes copyright információkat nyomtatja a képre. Ha nincs ilyen mentve, nem jelenik meg felirat.
Caption – az elõzetesen mentett képaláírást nyomtatja a fotóra. Ha nincs ilyen mentve, nem jelenik meg felirat.
Credits – az elõzetesen mentett megjegyzés információk jelennek meg a fotón. Ha nincs ilyen mentve, nem jelenik meg felirat.
Title – a képfájlba mentett cím jelenik meg a fotón. Ha nincs ilyen mentve, nem jelenik meg felirat.

Az alsó öt sorban a képre nyomtatott szöveg tulajdonságai állíthatók.
Font – a szöveg betûtípusa
Font Size – a szöveg betûmérete (6-72 pont)
Color - A szöveg színe. A custom menüpont esetén a fekete-fehér alapszínektõl eltérõ, egyedi szín is megadható.
Opacity – A szöveg átlátszósága (0-100%)
Position – a szöveg helyzete a képen (középen, illetve a négy sarok valamelyikén)
Rotate – a szöveg iránya (egyenes, jobbra-balra 45 és 90 fokban elforgatott)

Példánkban a Security információkat nem jelenítettük meg a képeken. A képen látható beállítások csak a szemléltetés kedvéért látszanak.

Bár hosszadalmasnak tûnik, azért a valóságban csupán 1-2 percet, gyakorlottabb felhasználó esetén csak pár másodpercet vesznek igénybe ezek a beállítások, hiszen nem kell minden egyes menüponton tövirõl-hegyire végigfutnunk, csak a nekünk tetszõeket átállítanunk.
Szóval, el is készültünk a galériánk beállításaival. Nincs már hátra, mint az OK gomb megnyomása és a program automatikusan legenerálja, majd a beállított könyvtárba menti a galériánkat. Ha elkészült magától megnyitja és ellenõrizhetjük a végeredményt. Egyébiránt pedig a galéria teljes anyagát a Destination pontban megjelölt könyvtárunkban találjuk. Itt az index.htm(l) fájlra kattintva nézhetjük meg böngészõnkben. Ugyanígy a célkönyvtár teljes tartalmát webre másolva, mások számára is élvezhetõvé tehetjük büszkeségeinket.

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !