Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonIngyenes program|2009.12.09.

Cover Converter v1.8

 


CD borító kreáló, Photoshoptól besokallt "korongozóknak".


 

Mehdi Eraser Genuine plugin

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Ingyenes program - Mehdi Eraser Genuine plugin - www.digiretus.hu1. Eraser Genuine
A Mehdi Eraser Genuine nevű kiegészítése egy kicsit túlmutat a Photoshop hagyományos radír eszközein. Nagyon hasonló a Magic Wand Toolhoz (Varázspálca), vagyis egy szín-, vagy árnyalat-terület kivágására használható.

A néhány száz KByte méretű kis szoftvert a következő oldalról töltheted le. Kicsomagolása után az eresergnuine.8bf fájlt másold a Photoshop Plug-Ins könyvtárába. Ezzel kész is a telepítés, a PS következő indításánál már a Filter menüben találod az új radírt.


2. Válassz radíroznivalót!
Megint a régi nóta, a kiégett égbolt. Ezen a képen az erős ellenfény miatt az ég bal oldala teljesen kifehéredett. Tökéletes példa, hogy kipróbáljuk az új radír képességeit. Kilyukasztjuk ezt a területet, majd egy égszínkép folttal pótoljuk.

De először még néhány bevezető lépés!

A kép jelenleg egy zárolt rétegen található, amit sima réteggé kell alakítanunk. Nem kell mást tenned, csak a Layers palettán a nevére (Background) kattintani, majd a megjelenő ablakban OK-t nyomni. A fotó persze ettől még érintetlen marad, csupán a réteg neve változik Layer 0-ra.
3. Üres, fehér
Ezután kattints a Layer/New/Layer (Réteg/Új/Réteg) menüpontra és hozz létre egy újabb, üres réteget, majd az eszköztáralján lévő előtérszínt állítsd fehérre (elég ha megcseréled a feketével, a jobb felső sarkában lévő nyíl gombbal).

Válaszd ki az eszközök közül Paint Bucket Toolt (Festékes vödör), és kattints az üres rétegre. A szoftver fehérrel tölti ki azt.4. Újra, kék átmenettel
Ha elkészültél hozz létre egy újabb üres réteget az előző módszerrel, majd előtérszínként válassz egy erős égszínkék színt (duplán kattints a szín négyzetbe és megjelenik a választó paletta!). A háttérszín fehér legyen!

Vidd az egérmutatót az előbbi festékes vödör ikon fülé és tartsd nyomva egy kicsit a bal egérgombot. A megjelenő menüből válaszd ki a Gradient Toolt (Színátmenet eszköz). Átmenetes színeid a korábban kiválasztott elő- és háttérszín lesznek, azaz égszínkék és fehér.

Kattints a Gradient eszközzel a kép tetejére, majd húzz egyenest az aljáig. Amint elengeded az egérgombot, a beállított kék-fehér átmenet kitölti a második réteget.
5. A sorrend
Nem mindegy a sorrend sem, hiszen jelenleg az eredeti városképünk rétege található alul, holott ennek kéne legfölül lennie. A Layers palettán ragadd meg a Layer 0 réteget és húzd a másik kettő fölé.

A célunk az lesz, hogy a képréteg fehér égboltját kilyukasszuk, láthatóvá téve az alatta lévő kék átmenetünket.
6. Radír plugin
A kép kilyukasztásánál, vagyis a nem kívánt fehér rész kiradírozásánál lép be az Eraser Genuine plugin.

Ha az első lépésnél nem rontottál el semmit, akkor a Filter/Mehdi/Eraser Geniune menüpont alatt találod. Megnyíló ablaka fönt látható. Balra a szokásos, nagyítható nézőképet láthatod, jobbra pedig néhány csúszkát és menüablakot.

A legfölül látható Erase színnégyzetben ellenőrizheted a szoftver által kivágandó színt. Minden ilyen színű képelem kitörlődik a fotóról. A csúszkákkal a vörös (Red), zöld (Green) és kék (Blue) színcsatornákat szabályozhatod, vagy a színezetet (Hue), telítettséget (Saturation), és világosságot (Brightness) állathatod, attól függően, hogy a Color model menüben RGB vagy HSB értéket választottál. A törlendő színt kiválaszthatod úgy is, ha az Erase melletti négyzetre duplán kattintasz. Ekkor egy színpaletta jelenik meg. Itt most a fehéreket szeretnénk kitörölni, így állítsd be a fehér színt!

Ha a mellette lévő Preserve négyzetbe kattintasz, azt a színt állíthatod be, amelyiket feltétlenül meg kell őriznie a programnak. Az alatta lévő három csúszkát most is ugyanúgy, de az előző Erase beállításoktól függetlenül használhatod. A színnégyzetbe duplán klikkelve egy palettán is kijelölhető a megtartandó szín. Esetünkben ez az ég halványkék színe, ami nem szeretnénk kiradírozni.

Az Opacity (átlátszóság) szekcióban lévő Minimum és Maximum csúszkákkal a kiradírozott színterület átlátszóságát befolyásolhatod. Ezen csúszkák finom állítgatásával teheted lágyabbá a radírozott terület széleit, így szemlélőnek később nem lesz feltűnő a képváltoztatás, hiszen az jobban "belesimul" majd az eredeti fotóba. Érdemes a fotó nézetét 100%-ra állítani és a bal oldali nézőképen folyamatosan ellenőrizni a törölt terület széleit (itt az épülete és az ég találkozása), majd e két csúszkával finomítani a beállításon.
7. Van mit finomítani
A fehér terület az OK gomb lenyomásával egycsapásra törlődött, így most az alatta lévő réteg erős kék átmenetét látjuk a helyén. Nem rossz, de kicsit túl erős, és a szélek sem illeszkednek annyira.

Nem véletlenül hoztunk létre még egy alsó, teljesen fehér réteget. Ha a középső kék átmenetes réteg átlátszóságát csökkented, az alsó hatása érvényesül majd erősebben, vagyis a kék ég halványodni kezd. Ehhez a réteg paletta Opacity beállítását használhatod.8. Közel a tökéleteshez
Az átlátszóságot kb 25%-ra csökkentve elég természetes, az eredeti kép égszínéhez jól illeszkedő kéket kapunk. Ha kicsit zöldes, vagy lilás, esetleg az Image/Adjustments/Selective Color paranccsal állíthatunk még rajta.

A kivágott terület szélei is egész jól illeszkednek az épületek körvonalához. Nem tökéletes, de ha azt veszem, hogy a vágást ezen a 450 pixel széles kis képen végeztünk - vagyis ez nem utólag kicsinyített kép - akkor igen közel jár hozzá.


 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !