Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonDosszié|2009.12.07.

Photoshop CS2: Nyers formátumok

 


Némi értekezés a "titokzatos" RAW-ról.


 

Artweaver 0.5.7 képszerkesztő

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Ingyenes szoftver - Artweaver - www.digiretus.hu


 

Artweaver 0.5.7

A Photoshop drága, sőt nagyon drága, de még az egyszerűsített Photoshop Elements is annyiba kerül, hogy egy hobbi képszerkesztő bizony kétszer is meggondolja, hogy érdemes-e beruháznia rá, vagy vegyen belőle egy jó fotóállványt? Valahol viszont csak el kell kezdeni a szerkesztő szoftverekkel való ismerkedést, ha rászánjuk magunkat, hogy elkészült digitális fotóink meglévő határait feszegessük. Ennek legjobb módszere valamilyen ingyenes képszerkesztő felkutatása a neten.

Némelyik új képszerkesztő ott hibázik, hogy túl egyedi próbál lenni és így elveszti az átláthatóságot, a korábbi szoftvereknél már jól bevált struktúrát, palettákat, menükiosztást. A kezdő persze ebbe tanul bele, de később gondjai lehetnek, ha ismertebb szoftverre vált. Nos, az Artweavernél az egyediséget kizárhatjuk. Meg sem próbál ilyesmire törekedni. Ez egy ízig-vérig Photoshop klón, és ezt vegyük most pozitívumnak, hiszen tökéletes alap lehet azok számára is, akik csak egy könnyen elérhető képmanipulálóra vágynak, és azoknak is, akik később megpróbálkoznának a nagyobb testvérekkel.

Az Artweaver szoftvert egy német programozó, Boris Eyrich jegyzi és mindössze egy 9 MB-os fájlt kell letöltenünk és telepítenünk a használatához. A telepítés alig egy percemet vette igénybe. A hivatalos weboldalról letölthetünk egy magyar nyelvi kiegészítő fájlt is, de alapból is megtaláljuk a szoftverben a magyar nyelvet, így nem lesz rá szükség. Igen, a harmincezer forintos PS Elementshez képest ez az apróság teljesen magyar nyelvű. Nem kell tehát megijednie a kezdőnek, hogy elsőre érthetetlen angol szakkifejezések közt kell majd lavíroznia. Itt elsőre érthetetlen magyar kifejezések közt teheti mindezt. Persze a fordítással semmi gond, nagyon szépen sikerült átültetni a lényeget, de első találkozáskor a Rétegek, vagy az Életlen Maszk kifejezés bizonyára ködös lesz.

Az Artweaver éppen erre jó. Megismerkedhetünk általa a legfontosabb képszerkesztési fogásokkal, szűrőkkel, parancsokkal. Ahogy megjelenik a szoftver munkafelülete azonnal nyilvánvalóvá válhat minden, ezen a téren járatos számára, hogy itt egy erősen lebutított Photoshop munkaasztalt látunk. Balra visszaköszön az eszközpaletta, fent pedig bármely eszköz kiválasztása után az opciós sáv. Jobbra három paletta fogad, melyek erősen emlékeztetnek a nagy elődnél használtakra. Ugyanúgy megtalálható (és ugyanúgy használható) itt a navigátor (előnézet), és infó paletta, de találkozhatunk a Photoshop réteg palettájának egyszerűsített változatával, vagy az ottani History könnyített megfelelőjével, Előzmények néven.

Ami új ezek közül az a Kijelölések paletta, ahol a kijelölt képterületek maszkként menthetők. Nagyon jó kis funkció ez, hisz több kijelölést is végezhetünk a képen, melyek egyenként menthetők és egy kattintással később is előhívhatók. Ennél fejlettebb "maszkolási" eljárás nincs a szoftverben, viszont a képszerkesztés alapját képező rétegkezeléssel itt is találkozunk. Segítségével külön rétegen festhetünk, vagy alkalmazhatunk szűrőhatásokat a képre, mely aztán az eredeti fotótól függetlenül szerkeszthető, vagy keverhető vele. A keveréshez rendelkezésre áll az Átlátszóság csúszka, illetve 16-féle összhatásmód is, pont mint a nagyokban. Csoportosíthatjuk is őket, ha úgy tarja kedvünk, így a csoportok egészére is alkalmazhatók az említett funkciók. Bár a rétegek terén kevesebb a lehetőségünk mint a Photoshopban, az alapok megtanulásához bőven elég lesz.

A menük is bizonyára ismerősek lesznek a Photoshoppon edződött felhasználóknak. A programozó igyekezett megtartani ugyanazt a struktúrát. Mindent közel ugyanott találunk, ahol a szellemi elődben. Ha például az alap képmódosító parancsokra van szükségünk, a Kép/Korrekciók menüpontot kell felütnünk. Mindössze a sorrend más, egyébként a jól ismert Görbék, Szintjel beállítás (Levels), Színegyensúly, vagy például Fényerő/Kontraszt parancsok itt is megtalálhatók, de minden más opció ismert lesz.

A menüben ugyanott található a szerkesztéshez elengedhetetlen Réteg, Kijelölés és Szűrő pont is. Szűrőkből mintha csak a PS ritkított változatát kapnánk vissza. Élesíthetünk, vagy életleníthetünk, de akad ceruza rajz, vagy olajfestmény hatás, sőt dombornyomás, utólagos bevilágítás, vagy lencse becsillanás effekt is. Ezek szintén az alapozáshoz nyújtanak segítséget. Ha megismerkedtünk az Életlen maszk (Unsharp Mask) használatával, például, hogy mi az a Sugár, vagy Tűréshatás érték, később már semmi meglepetés nem érhet, ha bármely más szoftverben kell használnunk. Kezelőablakaik nagyon hasonlóak a megszokotthoz, néhol viszont jelentősen leegyszerűsítettek. Ami igazán hiányzott az a beállított képhatás külső előnézeti (Preview) lehetősége. Sokszor csak a kis előnézeti képen látjuk az eredményt és nincs mindig nagyítási opció.

Elég széleskörűek a szoftver festő szolgáltatásai is. Közel két tucat, különböző ecsetfajtát kapunk, melyeket szép színes ikonokból választhatunk ki. Az ecsetek beállítása az egyszerű programhoz képest elképesztő részletességű. Legalább olyan jó, mint a Photoshoppé, viszont egy fokkal átláthatóbb és könnyebb. Mindehhez egy külön ecset paletta áll rendelkezésre, a normál Opciós sáv elég kevés lehetőséget rejt. A palettán viszont akár az ecset szögét, a képzeletbeli tinta száradását, a sörték tulajdonságait, vagy dombornyomású ecsetet is beállíthatunk. Íme a rajzeszközök:

Alapozás, ez az Artweaver szerkesztő szoftver fő feladata. Alapozás azok számára, akik most ismerkednek a képszerkesztéssel. Éppen ezért haladó felhasználók számára nem is annyira ajánlott, csak ha soknak találják a Photoshop Elements kínálta funkciókat is, vagy szeretnének egy gyors, kevésbé erőforrásigényes, ingyenes magyar nyelvű programot a gépükre.

Az Artweaver még csak a v0.5.7 verziónál jár, szóval van még hová fejlődnie. Ez eddig nagyon ígéretes.

Digiretus.hu

Az Artweaver v0.5.7 a következő címen található:

http://www.artweaver.de/index.php?downloads_en

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !