Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonGIMP|2009.12.09.

Kontraszt emelése

szint: haladó


Csak szépen, pontosan!


 

"Photoshop" plugin Irfanview alá.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Ingyenes szoftver - Pluginok Irfanview alá - www.digiretus.hu


 

Pluginok Irfanview alá

Azt azért el kell ismernünk, hogy az otthoni képszerkesztéshez bizony igen drága mulatság egy a Photoshop beszerzése. Ráadásul a költségeket tovább emelheti néhány plugin megvásárlása is. Az egyszerű digifotó szerkesztő - főleg hazánkban - sokszor kénytelen beérni az ingyenes megoldásokkal. Közülük elég sokan az IrfanView szoftvert használják, amely alapból egy gyors képnézegető, de rengeteg extra funkciót rejt, és kiegészítéseket is letölthetünk hozzá. Ezen felül magyar nyelvi modul is elérhető rá.

Aki irigyli a drága Photoshop alatt futtatott pluginokat, bátran tegyen vele egy próbát, mivel ugyanúgy kezeli a '.8bf' kiterjesztésű plugin fájlokat, mint a neves képszerkesztő. Mi következik ebből? Igen, ingyen képszerkesztő + ingyen plugin és máris a fotóretusálás császárainak érezhetjük magunkat, egy fillér költség nélkül.

Mindehhez - ha még nem tetted meg - töltsd le az IrfanView szoftvert a fejlesztő weboldaláról: http://www.irfanview.com.Ha magyarul szeretnéd használni, az IrfanView languages pontnál találod hozzá a letölthető magyar nyelvi modult. Ezt a szoftverben az Options/Change language menüpont alatt telepítheted. Mi az angol verziót használtuk.

A neten számos ingyenes plugint is találsz. Némelyiket még letölteni is érdemes. Bármelyik jó, amelyik Photoshop alá is telepíthető. Vegyük például a filmszerű hatásokat adó Virtual Photographert, amely az OptikVerve Labs terméke. Korábban már szenteltünk neki egy cikket, megéri kipróbálni, és íme, elég hozzá egy IrfanView is. A Virtual Photographert a http://www.optikvervelabs.com-ról töltheted le.

Egy alig több mint fél megabájtos Setup.exe-t kapsz, amit számítógéped bármely mappájába kicsomagolhatsz. A lényeg, hogy jegyezd meg hová másoltad.

Most nyisd meg az IrfanViewt és kattints az Image/Effects/Adobe 8BF filters (Kép/Effektek/Adobe 8BF szűrők) menüpontra, vagy használd a Ctrl+K billentyűket! Az alábbi kis ablakot kapod, ahol a legfölső, Add 8BF filters gombbal adhatod meg a plugin helyét. Elég csak a Virtual Photographer mappáját kijelölnöd, a szoftver automatikusan megkeresi benne a .8bf kiterjesztésű plugin fájlokat.

Az ablak bal oldalán láthatod ezek listáját. Ezúttal a Virtual Photographer felirat jelenik meg ott. A címre kattintva, majd a Start selected filter gombot használva megnyithatod a plugin munkaablakát, melyben ugyanúgy dolgozhatsz, mintha csak a Photoshopban lennél.

A Virtual Photographer beállításait itt most nem részletezzük. Amennyiben érdekel a működése, a fenti linken megtalálod a róla szóló cikket. Ha elkészültél a beállításokkal az OK (vagy ez esetben Process) gombbal véglegesítheted az effektet. A plugin munkaablaka eltűnik, de az IrfanView listaablak még ezután is látható. Itt az Undo filter gombbal visszavonhatod a képmódosítást

A Remove Filter gomb a listából kijelölt szűrőt eltávolítja az IrfanView "látóköréből", a Remove all filters segítségével pedig az össze elem letakarítható a listáról. Ezek persze később az Add 8BF filters gombbal újra visszatölthetők. Az Exit bezárja az ablakot, és ha nem töröltük a listát (vagy nem helyezzük merevlemezünk más könyvtárába a 8BF fáljt), a következő indításnál is látható és választható lesz a Virtual Photographer plugin.

Digiretus.hu

 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !