Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonIngyenes program|2009.12.09.

PicaJet Free Edition: A fotó "mindenes" (2. rész)

 


Néhány alapvető szerkesztő funkció egy kis képnézegetőben.


 

Kata DR-467 fotós hátizsák / fotóstáska teszt

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Kata DR-467 hátizsák - www.digiretus.hu


 

Kata DR-467 hátizsák

Mottó:
„Én édes Katinkám!
Csak egyszer kacsints rám!
Csókolj meg ha szeretsz,
és gyere bújj hozzám!”

Függőleges, négy betű: becézett női név és táska márka. A tapasztaltabbak már biztos fújják a megoldást. Kata. Az izraeli alapítású cég nem túl rég van jelen ezen a piacon, de elég ideje, hogy alaposan beírja magát a fotósok nagykönyvébe. Minőségi fotós- és videótáskáikkal elég szép hírnevet vívtak ki maguknak ezen a piacon is. Ehhez nem csak drága táskákat kellett gyártaniuk, hanem jókat is. Mára a Kata márka egyet jelent a minőséggel, még talán a hazai pénztárcák számára is megfizethető áron. Ilyen legutóbbi vendégünk a Kata DR-467 hátizsák is.


Elölnézetben a szürke-napbarna változat.

A táska a cég DPS, vagyis Digital Photo Series sorozatának tagja, a DR családból pedig a legnagyobb. Az általunk bemutatott példány elég tavaszias színekben pompázott. Világosszürke/törtfehér és napbarna anyagokból készült, a pántok és cipzárok pedig feketén virítottak. Aki ragaszkodik a konvencionálisabb megjelenéshez, megvásárolhatja fekete színben is, a vidámabb lelkületűeknek viszont szürke/rózsaszín verziót is kínál a Kata. Szóval kinek-kinek vérmérséklete szerint.


A vállpántok és a hátsó rész is a táska alapszíneit kapta.

 

A táska külső anyaga közepesen víz, por és szennyeződés álló (Super-Nylon), de belsejében egy kis csomagban szürke esővédő huzatot is találunk, ha netán elkapna egy komolyabb zápor. A táska belső, merevített falú párnázata a cég TRT (Thermo- Shield) technológiáján alapul. Tetején a hordfül felső részét csúszásmentes, gumiszerű műanyagborítás fedi, gondolván az izzadó tenyerűekre is.


Csúszásmentes hordfüllel, gumírozott, fém, illetve műanyag szerelékekkel.

A hátizsákot azoknak szánja a gyártó, akik DSLR fényképezőgépük és néhány kiegészítőjük mellett laptopjukat is egyben szeretnék szállítani, és emellé még esetleg további dolgokat pakolni. A hátizsák alsó szekciójában találjuk a fotófelszerelések rekeszeit. Fent egy sima, pakolható tárolóhelyet, a hát belső részén pedig egy laptop tartó részt alakítottak ki.

Laptop tartó

Mobil számítógépünk rekeszébe egy 15,4” kijelzővel ellátott laptop bőven elfér. Hivatalosan 31 x 39 cm-es, és 4,5 cm vastag tárgyak tárolhatók benne. Laptop helyett akár egy nagyobb könyv is. A tárolóhely elől és hátul is kb. 1-1 cm-es, merev párnázattal megerősített. Két cipzárral nyitható, melyek könnyedén járnak.


Egy 15,4" kijelzővel szerelt (vagy kisebb) laptop simán elfér a hátsó, párnázott rekeszben.

Fotófelszerelés rekesz

Hasonlóan jól megerősített az alsó fotós szekció is. Minden oldalról legalább 1 cm vastag, merev falú párnázattal látták el. A teljes belső rekesz, vagyis a párnázat egyben is kiemelhető, így fotós hátizsák helyett egy alul és felül is pakolható normál hátizsákot kapunk, laptop tartóval. A fotórekesz nagy előnye, hogy csak néhány tépőzárral kapcsolódik a lenyitható fedélhez, így ha azt teljesen kihajtjuk a fotórekesz is szinte teljesen kifordítható. Sokkal könnyebben hozzáférünk így a dolgainkhoz, mintha a hátizsák mélyén kéne kotorásznunk és eltenni és kényelmesebb őket.


A fotós rekesz kivehető, vagy kifordítható, így könnyebben hozzáférhetünk. Bal felső sarkában az esővédő műanyaghuzat zsákja látható, mely egy apró karabinerrel a táskához rögzíthető.

A fotórekesz ennél a színváltozatnál a külsőhöz hasonló világosszürke. Ugyanolyan színű, párnázott elválasztókat kapunk hozzá, mégpedig két szélesebbek és kisebbet, melyekkel legfeljebb 6 rekeszre osztható a tárolóhely. Az elválasztók elég jól kombinálhatunk, így kialakíthatunk helyeket a nagyobb gépek számára is. Mi egy portrémarkolattal és egy közepes zoomobjektívvel felszerelt DSLR-el pakoltuk meg, de még így markolatosan is többféle elrendezés sikerült kitalálnunk. Mindezek mellé egy „méretesebb” 70-200mm-es zoomoptika és két kisebb objektív is befért, és maradt némi hely még pár apróság - esetleg egy kisebb külső vaku, vagy szűrők - számára. A gyártó egy alsó- vagy középkategóriás tükörreflexes gép és 3-4 objektív tárolására ajánlja. Az alsó tér pakolható mérete egyébként 33 x 15 x 19 cm.


Egy közepes DSLR, markolattal és objektívvel, valamint egy közepesen nagy és két kicsi objektív simán elfér az alsó rekeszekben.

A rekeszek belseje a Kata által fejlesztett Yelloop anyagból készült, amely karcolásmentes védelmet nyújt felszerelésünknek. Aki esetleg elégedetlen lenne a kapott elválasztópárnákkal, beruházhat a cég által gyártott Modi-Vers rendszerre is, mely saját ízlésünk szerint „szabható” válaszfalakat kínál. A hátizsák ezzel a rendszerrel is kompatibilis.


Íme!

Természetesen a Katára jellemző apró ötletek is feltűnnek. Ilyen például, hogy a fotótartó rekesz fedelének cipzárjai alul átdughatók egy-egy kis gumikarmán, így nem kell azon aggódnunk, hogy illetéktelenek egy mozdulattal nyitják és meglovasítanak pár dolgot drága felszerelésünkből.


...és persze még be is zárhatók.

Felső szekció

Az előbbiekhez hasonlóan külön – két cipzárral – nyitható felső rész elől már nem kapott párnázatot, de itt talán nem is olyan fontos a fokozott védelem. Fotós felszerelésünk és laptopunk mellett egyéb kiegészítőket pakolhatunk ebbe a kb. 7-8 literes, egybefüggő rekeszbe. Belefér számítógépünk néhány kiegészítője, némi elemózsia a kiránduláshoz és esetleg egy pléd, pulóver, vagy esőkabát.

A hátsó részbe iratokat (fotós holminkhoz memóriakártyákat, szürkelapot, szűrőket) és tollakat rakhatunk, egy kis tépőzáras zseb pedig mobiltelefonunknak adhat helyet.


A felső rész kevésbé védett. Ide egyéb kiegészítőket, személyes holmikat pakolhatunk.

Egyéb rekeszek

Néhány kisebb apróság fér még el táskánkban. Elől fönt mindjárt három cipzáras zsebet is találunk, melyek tetszés szerint telepakolhatók iratokkal, memóriakártyákkal, mindenféle fotós vicik-vacakkal.


Elöl középen a három fekete cipzár, egy-egy zsebet rejt.

Jobb oldalt szintén találunk egy kis nyitható rekeszt, mely egy viszonylag nagyobb hálós zsebet rejt. Pont akkorát, hogy a sűrű cserélgetés közben egy alapobjektív, vagy kisebb zoom pont a kezünk ügyénél lehessen. Szomjasabbak esetleg helyettesíthetik egy dobozos sörrel.


Oldalsó zseb a "sörtartóval".

A hátizsákot más Kata termékekkel is kombinálhatjuk. Ilyen például a cég EPH sorozata, mely kiegészítő testtáskákból (torso-pack), övtáskákból áll, melyek könnyedén kombinálhatók a hátizsák extra csatlakozóinak segítségével.


Kényelmes, széles vállpántok, és párnázott hátfal.

 

...és végül

A Kata DR-467 ideális választás repülős utakhoz, hiszen számítógépünk mellett egy alap fotós szettet is magunkkal vihetünk a nyaralásra és esetleg még a nagybőröndből kimaradt pár apróságnak is jut itt hely. Külső mérete 34 x 21 x 45 cm, saját tömege pedig 1,4 kg, így elméletileg a repülőgép fedélzetére is felvihetjük. A hátsó részén egy külön pántot képeztek ki a kerekes bőröndszállító troli számára. Kiváló útitárs fotósok számára – az asszony mellett, vagy akár nélküle.


A középső gumirozott pántba a csomagszállító kicskocsi gémje csúsztatható.

 

A cikk elkészültét a Tripont Kft. támogatta, ahol a Kata DR-467 hátizsák br. 24 552 forintos áron megvásárolható.

Digiretus.hu

 

 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !