Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotoshop Tipp|2009.12.09.

Fotók átméretezése II.

szint: nagyon könnyű


Csak jeleznénk, hogy van erre egy eldugott, ritkán említett lehetőség is!


 

iWebAlbum 2.02

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Ingyenes szoftver - iWebAlbum 2.02 - www.digiretus.hu


 

iWebAlbum 2.02

Ha már elkészültünk fotóink szerkesztésével és akkurátusan be is méreteztük őket, nincs más dolgunk, mint megosztani azokat. Félénkebbek választhatják a fiók, vagy egy árnyas fotóalbum mélyét is, a többiek viszont bizonyára eldicsekednének műveikkel a nagyvilágnak. A legjobb hely erre a web, ahol aztán szinte bárki megcsodálhatja a képeinket, ha mi is akarjuk. Már csak egy pompás kis webalbumot kell készítenünk belőlük.

Webgaléria "kreátor" szoftverekből ezrével találunk a neten, de a jobb képszerkesztők és képnézegetők is kínálnak ilyen lehetőségeket. A tengerben egyetlen egy csepp csupán az iWebAlbum galéria szerkesztő, melynek előnye, hogy kicsi, egyszerű, és ha akarjuk magyar.

A szoftvert a www.eunq.com weboldalról tölthetjük le ingyenesen. A telepítő fájl nincs 1 MB sem, így még a faxmodemmel netezők is bátran nekiláthatnak a letöltésnek. Aki magyar nyelven szeretné futtatni a programot, mindenképpen nézzen szét az oldal alján is, ahol megtalálja az ehhez szükséges .XML fájlt.

Miután telepítettük a szoftvert, a nyelvi fájlt a Language mappába kell másolnunk és már indíthatjuk is. Bejelentkezéskor a felső menüsor Language pontjánál választható ki a magyar nyelv. A fordítás érthető és pontos, bár a hosszú magyar szavak néha kicsit kilógnak a nekik szánt helyről.

Az első mozzanat - mint minden ilyen programnál - az albumba szánt fotók kiválogatása. Erre szolgál az első oldal. A felső gombsoron képenként, vagy akár mappánként is hozzáadhatjuk a fájlokat, vagy törölhetjük azokat. A kiválasztott képek listáját a bal oldali ablakban ellenőrizhetjük. Bármely fájlnévre kattintva jobbra egy kis előnézeti képet kapunk a felvételünkről. Ez a fájlsorrend egyben a fotók sorrendjét is jelenti. Ha meg akarjuk változtatni egy kép helyét, mondjuk a végére helyezni, jobbra lent a fel-le nyílgombokkal tehetjük meg.

A fölötte lévő Cím szerkesztése & megjegyzés gombbal egy külön ablak érhető el, ahol egyedi címet adhatunk egyenként képeinknek, egy-egy megjegyzés kíséretében. A jobb felső sarokban négy gomb szolgál az adott fotó 90 fokkal történő elfordítására, vagy 180 fokos tükrözésére.

Amint elkészültünk a képek sorrendjével és felcímkézésével továbbléphetünk a következő oldalra, ahol a galéria kinézete állítható be. Bár a szoftver weboldala rengeteg galéria sablont ígér, sajnos csak kétféle alaptéma és ezeken belül négy stílus választható. Az egyik egy visszafogottabb, egyszerű, de esztétikus, "diakeretes" kinézet, háromféle színstílusban, a másik pedig egy nyitott könyvoldalra emlékeztető téma. Persze aki affinitást érez hozzá, nyugodtan belemászhat a szoftver sablon mappájába és átszerkesztheti az ott talált fájlokat.

A téma és a stílus megadása után a galéria kinagyított képeinek mérete adható meg. Ez 320 x 240, 640 x 480, 800 x 600, 1024 x 768, vagy akár eredeti méret is lehet. A kis előnézeti képek mérete közvetlenül nem állítható, a következő pontban csupán azt szabályozhatjuk, hogy hány oszlopban és sorban jelenjenek meg.

Az Album címe ablakban a galéria tetején megjelenő, vastagított címsor állítható, a következő sorban pedig az egész albumhoz fűzhetünk megjegyzést, például a készítés helyét, vagy időpontját, esetleg a szerzői adatokat feltüntetve.

Az első oldalra egy linket is tehetünk, mely weboldalunkra, vagy bármely kívánt oldalra mutathat. Például, ha a galéria weboldalunk része, akkor célszerű a főoldalra linkelni. Végül a Cél mappa pontnál beállítható, hogy a kész galériát számítógépünk mely mappájába mentse a szoftver. Következhet a Web Album Készítése gomb!

Egy külön ablakban néhány másodperc - vagy képeink számától függően, perc - alatt elkészül a galéria, melyet ezután az Album megtekintése gombbal ellenőrizhetünk. A jobbra lévő Album mappájának megtekintése gomb pedig egyenesen a fájlok könyvtárába visz.

Albumunk elkészült. Íme az alaptéma, amely nem csak egyszerű HTML képnyitogatást, de ízléses animációkat is kínál. A képek nyitáskor, lapozáskor, vagy bezáráskor fokozatosan nagyobbodnak, úsznak át egymásba, vagy halványulnak el. Az oldal alján kötelezően megjelenő Start Slideshow ponttal, egy automata diavetítést is végignézhet a látogató, szintén szépen animálva.

Digiretus.hu

 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !