Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonKiegészítők|2009.12.09.

ColorVision Spyder2PRO monitorkalibráló (2. rész)

 


Munkába lendül a pók.


 

Kata 3N1-20 fotós hátizsák / fotóstáska teszt

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Kata 3N1-20 hátizsák - www.digiretus.hu


 

Kata 3N1-20 hátizsák

Ismét egy Kata hátizsák járt a karmaink között, a napjainkra igen csak jó hírnevet szerzett izraeli táskagyártó műhelyéből. Hátizsák? Félve merem csak annak hívni, de hát végül is a gyártója is így nevezi. Jobban mondva sling-backpack-nek, vagyis "féloldalas-hátizsáknak". Tud ez mindent, kérem szépen, így csak hátizsáknak hívni már-már rágalmazás lenne. Nem véletlen a 3N1 kód a típusnévben, hisz egy valódi 3-in-1 termékkel van dolgunk. Mint a samponok a reklámban. Csak itt nincs hajkondicionáló és balzsam funkció (sőt sampon sem), helyette egy félvállas, egy háti és egy hastáska rendkívül ügyes kombinációját kapjuk.

A Kata 3N1-20 az előzőleg bemutatott táskától eltérően a gyártó jól ismert alap színeiben fekete külsővel és napsárga belsővel érkezett.


Elölnézetben, "bontatlanul".

Gyártási minősége és anyagai a cégtől elvárt magas színvonalat tükrözték. Természetesen ez a termék is Ázsiában készül, de a gondos tervezés, az anyagválasztás és a minőségre való törekvés azért meglátszik rajta. Ennél a modellnél is megtaláljuk a Kata táskákra jellemző TSR-RIB merevítési struktúrát, amely jobb védelmet nyújt felszereléseink számára, és mi más lenne egy fotóstáska elsődleges feladata. Persze akad még pár szempont aminek nem árt ha megfelel, az egyik ilyen a kinézet. Egy ilyen holmi nem csak munkaeszköz, de sokak számára divatkellék is.


Az egyhangú feketeséget egy kicsit feldobják a piros hímzések.

Az általános hátizsák alakhoz képest kicsit nyurgább, hosszúkásabb a 3N1-20, de megszokható, főleg ha sokszínű funkcióit is figyelembe vesszük. A többféle anyagnak köszönhetően a kinézettel nincs probléma, a felső fogantyú alul izzadásmentes, jól szellőző, felül esztétikus és csúszásgátló, gumiszerű anyagból készült. A megszokottól eltérően hosszában fut végig a táska tetején, ami egy kicsit még fel is dobja a kinézetét. A fekete külső egyhangúságát itt-ott piros, hímzett csíkok törik meg. Ez amellett, hogy szintén kicsit érdekesebbé teszi a hátizsákot, külön funkcióval is rendelkezik. A táska ugyanis szinte mindenütt nyitható, így rengeteg cipzár került rá, és nehéz eligazodnunk, hogy melyik mit nyit. A piros hímzéssel ellátott felső cipzár nyitók viszont azonnal felismerhetők és megkülönböztethetők a többitől.


Hátitáskához mérten kissé magas, de legalább lesz hová pakolni.

A külső anyag és a cipzárak egyébként közepes mértékben víz- (eső, hó), por- és szennyeződés-állók. Ahogy a Kata fotóstáskák jó részénél, itt is gondoltak a komolyabb védelemre, így belül egy kis zsákocskában sárga vízálló huzatot is kapunk hozzá. Ennek pereme gumírozott, így mint egy fürdősapkát, viszonylag könnyedén a táskára húzhatjuk. A tartótasak végén egy műanyag karabiner található, mellyel a belső részhez csíptethető a kis esővédő csomag.


A gumírozott bebújórészes esővédő huzat, ha nem is villámgyorsan, de könnyedén felhelyezhető.

A táska hátsó része szintén kényelmesen kialakított, párnázott és hátunk szellőzése is jól megoldott. Alapból egy pántot találunk itt, mellyel féloldalas válltáskává alakul a hátizsák.


Alapból egy pánttal.

Ha jobban megnézzük a hátlap másik oldalát, a párnázat alá rejtve egy másik pántot is találunk. Ez is használható külön, így a pántokat bármely oldalról átvethető vállunkon a pánt. Ahogy kényelmesebb.


A hátlap párnázata alatt még egy pántot találunk.

A féloldalas megoldás előnye, hogy a táska hátulról könnyen előre húzható, így "hastáskaként", vagy túlméretezett övtáskaként is használható. A harmadik használati funkciója a hátizsák, amikor mindkét pánttal vesszük vállunkra. A pántok keresztezhetők is, ha teljes biztonságban akarjuk hordani. A biztosabb tartást egy elől összecsatolható derékpánt is elősegíti.


A táska használati lehetőségei.

Ha úgy tartja kedvünk, mindkét pántot elrejthetjük, és egyszerű kézitáskaként használhatjuk a Kata 3N1-20-at. Ez főleg abban az esetben praktikus, ha a szerteszét lógó, és repkedő pántok zavarnak a táska hordásában, például a repülőgépre csekkolásnál és a fedélzeti poggyásztartóban való elhelyezésnél.


Az összes pánt a párnázott rész alá rejthető. Most csak a derékpánt látható.

A táska ugyanis méretét tekintve felvihető a repülőgépek fedélzetére is, a hátsó részen lévő pánt pedig tökéletesen illeszkedik a csomagszállító kiskocsik hordfogantyújához, így kereken is szállíthatjuk a hátizsákot és nem kell attól tartanunk, hogy véletlenül lefordul a kocsitól, benne a drága felszereléssel.

A hátizsák külső méretei: 23,5x19x44 cm. Saját tömege 1,22 kg.


Egy pánt a reptéri csomagszállító kézikocsi számára.

A belső rekeszek két nagyobb részre oszlanak. Fent egy általános tartórekeszt találunk, mely a már emlegetett két felső cipzárral nyitható. A nagyjából két literes tárolórészbe például szürkekártyát, mobiltelefont, iratokat, tollakat, tisztítószereket, de a fotózással összefüggő nagyobb tárgyakat, például vakut, napellenzőket, állványtalpat is tarthatunk: Esetleg fotós túránkhoz ide pakolhatjuk a látcsövet, vagy néhány szendvicset.


A táska tetejét nyitva előtűnő felső rész, irattartó fülekkel és cipzáras hordhálóval.

A táska alja, mintegy 2/3 része, a fotós felszerelés szállítására hivatott. Ide kerülhet a fényképezőgép és az objektívek, esetleg szűrők, vakuk. Nyitása szintén két cipzárral lehetséges és az alsó fedelet felhajtva jutunk a tárolórészhez. A fedél alsó két sarkán egy-egy kis csat található, amely abban az esetben is megvédi a felszerelést a kieséstől, ha felfeslene a cipzár. Kata táskánál ilyesmit még nem láttam, de természetesen minden elképzelhető. A csatok ráadásul az avatatlan turkálóktól is megvédhetik a felszerelést, ugyanis nem lehet olyan egyszerűen végignyitni a fedelet.


Csatok az alsó sarkokon, hogy a fedél ne legyen egyszerűen nyitható.

Belül két nagyobb és három kisebb tépőzáras elválasztófalat kapunk, melyek kb. 1 cm vastag, félmerev párnázatúak, így biztosan tartják és védik a tárolt felszerelést. Az öt elválasztó viszonylag szabadon kombinálható, így tetszésünk szerint alakíthatjuk a tárolórekeszeket. A táska négy oldalfalán 2-2 tépőzáras részhez tapaszthatók az elválasztók.


Az alsó részben öt párnázott elválasztóval alakíthatjuk ki a felszerelés tárolórekeszeit.

Ugyanitt találunk egy szintén tépőzáras és így bármelyik oldalfalhoz illeszthető, vagy kivehető kártyatartó tasakot is.


Kivehető memóriakártya tartó tasak.

A fotósrekeszek elég mélyek ahhoz, hogy akár egy profi DSLR fényképezőgép, vagy portrémarkolattal ellátott középkategóriás DSLR váz állóhelyzetben is beleférjen, akár egy közepes, felcsatolt zoomobjektívvel együtt. A belső rész teljes mérete 22x16x30 cm, de ha mindez kevés lenne és nincs feltétlen szükség a felső pakolható területre, alulról akár egybe is nyithatjuk a kettőt, mivel egy cipzárral nyitható a válaszfaluk. Az így kapott nagy pakolóteret ügyesen kombinálva akár egy 300-400mm-es teleobjektívvel ellátott profi DSLR, is elfér a táskában. Így kb. egy 22x16x42 cm-es nagy rekeszhez jutunk. A gyártó ajánlása szerint a nagyobb fényképezőgépen kívül egy közepes teleobjektív és további 3-4 kisebb fér el a normál alsó részben. Mi egy kis alapzoomot, egy portrémarkolatos vázat, közepes méretű zoommal és egy közepesen nagy 70-200mm-es "lencsét" helyeztünk el itt egy plusz vaku, három szűrő és az esővédő huzat társaságában. A 16 cm-es mélység lehetővé teszi, hogy 1 kisebb objektívrekeszben, akár egymás fölött is elfér 2 db 35-50 mm-es optika.


Egy nagyobb gépváz és 4 objektív + vaku simán elfér a rekeszekben.

Mivel a hátizsák válltáskaként, és előre fordítva hastáskaként is működhet, a felszerelés könnyű előbányászása is komoly szerepet kapott a tervezésénél. Az elülső rész meghatározó elemei a két oldalról benyúló nagy, bújtatott csatok, melyeket kinyitva, és az oldallapot kicipzárazva, bármely oldal is nyithatóvá válik. A hashoz húzott táskánál így kényelmesen kivehető, vagy eltehető a felszerelés.


A nagy, bújtatott csatok, a táska oldalsó nyitását teszik lehetővé.

Ha ennyi rugalmasság, alakíthatóság és tárhely nem lenne elég, az oldalak felső része is rejt egy-egy zsebet. Ezek szintén cipzárral nyithatók és zárhatók.


Zsebek mindkét oldalon.

Mi is mondhatnék még? Kétségtelenül egy nagyon ötletes és sokoldalúan használható táska a Kata 3N1-20, közepes fotósfelszerelés számára pont elegendő pakolóhellyel, jó minőségben elkészítve. Pont.

A cikk elkészültét a Tripont Kft. támogatta, ahol a Kata 3N1-20 hátizsák/táska br. 29 700 forintos áron megvásárolható. Akinek esetleg nagy lenne ez a méret, a kisebb testvérét (Kata 3N1-10) is megvásárolhatja ugyanitt, mely hasonló funkciókkal bír, belső méretei pedig: 19x15x28,5 cm.

Digiretus.hu

 

 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !