Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonIngyenes program|2009.12.09.

Recolored BETA v 0.7.0 (2.rész)

 


Színezés, vagy színtelenítés? A Recolorednak egyre megy.


 

Alien Skin Snap Art 2 plugin

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Ingyenes szoftver - Alien Skin Snap Art 2 plugin - www.digiretus.hu


 

Alien Skin Snap Art 2 plugin

Nem először foglalkozunk az Alien Skin fejlesztőcsapat által készített pluginekkel, és valószínűleg nem is utoljára. A cég elég komoly hírnevet szerzett magának igényes kiegészítői révén. Az egyik ilyen, eddig be nem mutatott, pluginjük a Snap Art, melynek segítségével művészi hatások, például ceruza rajz, olaj, vagy vízfestmény, esetleg képregény hatás érhetők el a fotón. Ráadásul a kis szoftvernek nemrég jelent meg a 2. verziója, így aktualitása is van, hogy bemutassuk újdonságait.

Azt már az elején leszögezném, hogy a Snap Art 2 plugin nem ingyenes. Mindössze a teljes funkcionalitású, 30 napos próbaverzióját tölthetjük le ingyen, de képességei miatt bőven megérdemel egy cikket, hisz az új szolgáltatásai révén talán a legjobb, jelenleg piacon lévő "művészi" plugin. De mik ezek az újdonságok?

Rendezettebb gyári mentések

Aki használta az előző verziót is, tudja, hogy a plugin rengeteg gyári presetet tartalmazott, így akár el sem kellett mélyülnünk a kezelésében, hogy elérjük a nekünk tetsző képhatást. A szoftver kezelőfelülete és így a gyári mentések is a különböző művészi effektusok szerint voltak csoportosítva. Ha például színes ceruza rajzot akartunk létrehozni a Settings fülön több tucat előre mentett beállítást választhattunk. Az effektek szerinti csoportosítás megmaradt, és a Settings fül is a régi, de ezen belül további mappákba rendezték a mentéseket. Választhatunk, hogy elnagyoltabb, absztrakt művészi hatást szeretnénk, vagy a fotórealisztikusat, melynél az apróbb részletek is kidolgozottabbak. A plugin több mint 700 gyári mentést kínál, úgyhogy ezúttal is megvalósítható minden elképzelésünk kizárólag ezeket használva.

 

Fotórealizmus

Az alapvető (Basic) beállító fülön egy új csúszkát találunk, mely a Photorealism Amount nevet kapta. Ezt a vezérlőt az effektek jó részében megtaláljuk, kivéve a Comics (képregény), Pen and Ink (tollvonás és tinta), valamint a Stylize (stilizált) effektnél. Értékét növelve a szoftver igyekszik az eredeti kép jellegzetességeit megőrizni, a vonalakat, ceruza és ecsetvonásokat a kiinduló kép formáihoz igazítani. Így az eredeti fotóhoz jobban hasonlít majd a végeredmény.

Az alábbi képen egy elnagyolt, nagy ecsetméretű impresszionista festmény effektet használtunk. Vidd a kép fölé az egérmutatót és láthatod az eredeti képállapotot. Nem nehéz észrevenni a problémát. A portréalany alig felismerhető, mivel a durva ecsetvonások - melyek egyébként a háttéren jól mutatnak - az arcot és a jellegzetes részleteket is elnagyolták.

Most nézzük meg, miként fest ugyanez a beállítás, a Photorealism Amount értékét 100-ra emelve.

A vonások jobban illeszkednek az eredeti képhez, így a portréalanya is felismerhetőbb.

Szelektív művészi hatások

Bár a fotórealizmus növelése is jelentős előrelépés, a Snap Art 2 még egy kiváló eszközzel rendelkezik, melynek segítségével lehetőségeink valóban végtelenek. A Focus Control szekció a kép egyes részeinek külön beállítását teszi lehetővé, vagyis az általunk meghatározott területeken csökkenthetjük a művészi effektus erősségét, így érve el még természetesebb és felismerhetőbb festmény hatást. Gondoljunk csak bele, a festők többnyire nem az egész képen ugyanazt az ecsettechnikát, ugyanazt a vonásméretet használták. Portrénál, vagy részletesebb tájképnél például a főtéma finomabb részletei, mint a szem, finomabb vonásokkal kidolgozottak, míg a háttér lehet elnagyolt. Ugyanezt valósíthatjuk meg most a bal felső sarokban lévő Focus Control vezérlőkkel.

Az Add New Focus Region gombbal új kijelölési területet adhatunk a képhez, mely szabadon méretezhető, és mozgatható a szélén lévő fogópontokkal. A színes pontokkal a teljes mérete, a négy átlátszóval pedig a a vízszintes és függőleges átméretezése adható meg. A belső kör a fókuszterületet jelzi, a külső, szaggatott vonallal jelzett pedig a kifutási zónát. Utóbbi külön is méretezhető. A nézőkép fölötti ikonsor jobb szélén egy új ikont is kapunk, amely a Focus Controlt aktiválja. A kijelölést a Delete Current Region gombbal törölhetjük.

Nagyon fontos a Focus Strength for Current Region csúszka, amely a fókuszterület művészi hatásának és az eredeti kép egybemosásának erősségét szabályozza. Alacsonyabb értéken inkább a művészi hatás, míg magasabbra állítva inkább a fotóhatás érvényesül. A Reset to Default Focus gombbal visszaállítható a gyári alapérték, amely általában 25. A Hide Focus Outline jelölőnégyzettel eltüntethető vagy újra megjeleníthető a kijelölési határvonal, de a fókusz effekt érintetlen marad.

A szoftver azonban még tovább megy. A Snap Art aktiválása előtt magunk is kijelölhetjük a kívánt területet. A Focus Control csak kör, vagy ellipszis alakú kijelölést engedélyez, de a képszerkesztőnk kijelölőeszközeivel bonyolultabb, vagy szögletesebb formákat is körbejelölhetünk. Ezután elindítva a Snap Artot a Focus szekcióban egy új csúszka jelenik meg Selection Strenght néven, mellyel a kijelölésen belüli területen szabályozható a beállítot művészi hatás erőssége. Ha akarjuk a kijelölést érintetlenül is hagyhatjuk (0 érték) és csak a környezete lesz festmény hatású. 100%-on pedig

Mivel nem csak egy fókuszterületet, hanem lényegében bármennyit létrehozhatunk a képen, valamint a Focus Control beállításokat keverhetjük a Photorealism Amounttal, lehetőségeink végtelenek. E két új funkció segítségével hatalmas szabadságot kapunk. Kijelölhetjük például a teljes arcot a fókuszkerettel, majd a csúszkán megadhatjuk, hogy a durva esetvonások itt finomabbak legyenek. A kijelölt arcon belül további területek is kijelölhetők, például a két szem külön-külön, ahol az archoz képest még finomabb ecsetvonások állíthatók be. Az egész kép realisztikussága pedig a Photorealism csúszkával tovább fokozható.

Az alábbi képen 100%-os fotórealizmust állítottunk be, durva, elnagyolt ecsetvonásokkal. Ezek a háttéren és a ruhán látszanak is, de itt kevésbé zavaróak. Az arcot és a haj egy részét kismértékben finomítottuk a Focus Control beállításokkal, hogy ne legyen annyira elmosott. Ezután külön egy-egy fókuszkerettel kijelöltük a szemeket is, ahol erős Focus Strength hatást használtunk, hogy itt minél apróbb, finomabb ecsetvonások érvényesüljenek és a portréalany felismerhető maradjon.

Vidd a kép fölé az egérmutatót és összehasonlíthatod, milyen lett volna, ha nincs Photorealism és Focus Control beállításunk!

Gyorsabb működés

A Snap Art 2 további újdonsága, hogy kezeli a többprocesszoros és többmagos rendszereket is, tehát gyorsabb mint elődje. Én egy ósdi egymagos gépen próbáltam, de már ott is érezhetően gyorsabb volt a korábbi verziónál. Ez persze nem jelent villám sebességet. Több megapixelnél 10-20 mp is eltelhet mire kiszámolja az összetett efektust, de azt hiszem megéri.

Ha megtetszett a plugin, ideje összeszedni a családi fotókollekciót, hiszen a próbaverzióját 30 napig ingyen kipróbálhatod, ennyi csak elég lesz a teljes fotóalbum festménnyé konvertálásához. Ehhez mindössze egy e-mail címet kell megadnod és már töltheted is.

Digiretus.hu

 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !