Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotoshop Tipp|2009.12.09.

Színegyeztetés II.

szint: könnyű


Vegyük kölcsön egy másik fotóról a naplemente színeit.


 

Portrait Professional 9

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Portrait Professional 9 - www.digiretus.hu


 

Portrait Professional 9

A portré retus az egyik leghosszadalmasabb legtöbb körültekintést igénylő képjavító folyamat. Ráadásul a megfelelő eredményhez nem árt néhány évnyi előképzettség valamelyik fejlettebb képszerkesztő szoftver kezelése terén. Kezdők éppen ezért elég ritkán vállalkoznak a feladatra, de egy képzettebb retusőrnek is sok idejébe telik egy igényesebb portréjavítás elkészítése, Nekik, vagyis a kezdőknek és az időhiányban szenvedőknek ajánlott az Anthropics Technology Ltd által fejlesztett Portrait Professional szoftver, mely immár a 9-ik verziójánál tart.

A nevében lévő Professional jelző, ne ijesszen meg senkit. Szó sincs profiknak készült szoftverről. A kezeléséhez nincs szükség semmilyen előismeretre, csupán egy jó adag csúszkát kell tologatnunk és közben ellenőrizni az eredményt. Egy kis esztétikai érzék, és már indulhat is az arcfiatalító hadjárat.

A szoftver amúgy fizetős, de most akciósan 70 dollárért beszerezhető a fejlesztő weboldaláról. Mi a próbaverzióját vettük szemügyre, ami minden funkciójában azonos az eredetivel, kivéve, hogy nem engedélyezi a kész kép mentését és egy zavaró nagy TRIAL feliratot biggyeszt a nézőkép közepére.

A Portrait Professionalt elindítva végtelenül egyszerű dolgunk lesz, ki kell választanunk egy portréképet. Az első oldalon alul lehetőségünk van az elforgatására, ha nem megfelelően áll, illetve meg kell adnunk, hogy női, vagy férfi arcról van szó.

Ezután egy új képernyőre jutunk, ahol egyenként 5 pontot kell kijelölnünk az arcon, hiszen a szoftvernek tudnia kell, hol is helyezkedik el az a képen. A két szem külső pontját, az orr közepét és a száj két szegletét kell kijelölnünk a szoftver pedig elvégzi a többit.

Azaz csak végezné mert hátra van még a kijelölések finomítása. Attól, hogy megadtuk a szoftvernek, hol a szemek és a száj széle, még nem biztos, hogy azok minden arcnál ugyanúgy állnak. Lehetnek például zártak, vagy nyitottak, ami nem mindegy a retusálandó terület szempontjából. Ezért meg kell adnunk azt is, hogy az arc főbb jellegzetességei milyen alakúak. Ehhez a szemek, szemöldök, orr, száj helyén egy egy jelölőkeretet kapunk, melyeket (lehetőleg pontosan) hozzájuk kell igazítanunk. Ugyanúgy megjelölhetők az arc határai, pl a hajvonal kezdete, vagy az áll csúcsa. Minden művelet után Space gombot kell nyomnunk, de ha elrontottunk valamit az sem tragédia, hiszen a jobb felső sarokban lévő Back gombbal visszaléphetünk és újra kezdhetjük.

Ha ez kész, az utolsó Space lenyomás után a szoftver önállóan kiszámolja a szükséges teendőket és a középső nézőablakban bemutatja az eredményt. Természetesen nem kell az automatikusan számolt beállításokhoz ragaszkodnunk, minden egyes arcszegletet magunk is alakíthatunk. Erre szolgálnak a jobb oldalon megjelenő menük. Hét főmenüt kapunk, melyek bármelyikét lenyitva további csúszkák tűnnek elő. Ezek segítségével formázható az arc, simítható a bőr, alakítható a szem, száj és haj, illetve átvariálható az egész kép világossága, kontrasztja és sok egyéb jellemzője. Nézzük őket részletesebben:

Face Sculpt Controls

Itt kaptak helyet az arcszobrász beállítások, melyekkel átformálható az arc. Mind a hét főcsoportban az első a Master Fade csúszka, mely az összes jellemzőt egyszerre erősíti vagy gyengíti. Az ezt követő csúszkákkal a fej formája (Head), az állkapocs csont alakja (Jaw), az orrcimpák alakja (Nose), illetve a nyak hossza (Neck) befolyásolható. Külön csoportban állíthatjuk a szemek nyitottságát, és a bal valamint jobb szem méretét (Eyes). Az Eyebrow Shape a szemöldök ívét befolyásolja, míg az utolsó három csúszkával a felső és alsó ajak teltségét, valamint mosolygósabb arckifejezést (Expression) varázsolhatunk az képre. Nyugodtan játssz a csúszkákkal, hiszen kárt nem tehetsz a képben, és bármikor visszatérhetsz, hogy egy jellemzőt megváltoztass!

Skin Controls

Ha elkészült az arc alakítása, következhet a bababőr. A Skin controls rész az archibák elmosásának érzékenységével (Spot Removal) indít, mely 0-10 értékben választható ki egy menüből. Az Imperfections a kisebb bőrhibákat (szeplők, pattanások) tünteti el, a Thin Wrinkles pedig a ráncokat simítja. A Fine Shadows az árnyékokat, mélyen ülő szem hatást csökkenti, a Remove Pores pedig a pórusokat. A teljes arcbőr kisimítása és a nagyobb hibák (pl. monokli, zúzódások, májfolt) csökkentése a Skin Smoothing csúszka feladata. A Balance Hue a megvilágítási különbségekből adódó elszíneződéseket egyenlíti ki, például, ha az arc egyik felét az ablakon beszűrődő fény, a másikat a szobai lámpa világítja meg, így a lámpa oldalán sárgásabb, a természetes fény oldalán pedig hidegebb, kékesebb lesz. A Shine virtuális púderként működik és a csillogásokat, izzadságtól megjelenő gyöngyözést csökkenti. Végül a Skin Hue segítségével az arcbőr szín változtatható

Ha az arc túl simára, természetellenesre sikerül a Texture csúszkákkal némi textúrát vihetünk rá. A Tan részben sápadtabb, illetve lesült, napégette bőrt imitálhatunk.

Az arcbőr alakító szekció alján, az Extend és Cut Back gombokkal egy-egy ecsetet kapunk, a szoftver pedig megmutatja, hogy mely területet érzékeli arcbőrként. Ha tévedne az Extend ecsettel újrafesthetjük, a Cut Back-kel pedig törölhetjük a hibás részt.

Eye Controls

Ebben a szekcióban a szemek kinézetét alakíthatjuk. Először is a Red Eye Removal kijelölésével a szoftver automatikusan eltávolítja a vörösszem hatást. Azután az Add Reflection menü következik, mellyel egyedi csillogást vihatünk a szembe. A Whiten Eyes a véreres, vagy sárga szemeket fehéríti, a Brighten Eyes csúszka pedig a szemfehérjét teszi még világosabbá ezáltal áthatóbb tekintetet kapunk. Ehhez kapcsolódik a Brightening Area, mely a fehérítendő terület méretét szabályozza. A Sharpen Eyes szintén a szúrósabb tekintet elérésében segít, ezzel élesíthetjük a szem területét és a szemöldököt is. Minden területhez külön csúszka jár. Mint ahogy az összes beállításnál külön szabályozható a bal és a jobb szem kinézete. A Brighten iris hasonlít az előzőekhez, de itt a szemírisz területe világosítható. A Change Eye Color részben megváltoztathatjuk a modell szemszínét, szinte bármilyenre. A Darken Pupil, a pupilla terület sötétítésére szolgál, ami szintén erőteljesebb tekintetet ad a portréalanynak. A Remove Pupil Reflection a pupillában megcsillanó fényt szedi ki a képről, míg a Pupil Darkening Area csúszkával a sötétíthető pupillaterület méretét állíthatjuk be.

Mouth & Nose Controls

A száj és az orr területe is megkapta a maga beállításait. A száj esetében beállítható a színtelítettsége (Saturation), sötétsége (Darken), kontrasztja (Contrast), de még a színe is (Hue), így női portréalanyunkon bármilyen rúzsszínt kipróbálhatunk. A Sharpen Mouth élesít a szájterületen, az orrlyukak kiemelését, pedig a Nose Contrast csúszkával végezhetjük.

Hair Controls

Itt ugyanúgy megkapjuk az Extend és Cut Back ecseteket, melyekkel a hajterületet alakíthatjuk ki, ha a gép eltévesztett volna. Ez a szekció ugyanis a haj tulajdonságaira lesz befolyással. Az ecsetek és a Show Hair Area gomb alatt egy újabb gomb fogad Go To Hair Tidying Mode néven. Egy külön ablakhoz kalauzol, ahol a hajterület árnyékait csökkenthetjük (Fill Hair Shadows), illetve lágyíthatunk a haj megjelenésén, kicsit selymesebb, mosottabb hatást adva ennek a területnek.

Visszalépve négy alapbeállítás fogad. Shine (csillogás), Lighten (világosság), Redden (vörösség) és Vibrance (színtelítettség) néven.

Skin Lighting Controls

Következnek a bőr világosságát szabályozó csúszkák. Mindössze négy található belőlük az arc árnyékainak (Shadows), megvilágításának (Relight), kontrasztjának (Contrast), és fényes területeinek (Highlights) igazítására.

Picture Controls

Az utolsó szekcióban a teljes kép tulajdonságain alakíthatunk. Az első három csúszka a fényviszonyokat befolyásolja, úgymint expozíció, kontraszt és az árnyékok világosítása (Fill Shadows). Az ezután következő hármas a színekre lesz hatással. A Vibrance az élénk színeket teszi még élénkebbé, a Saturation ugyanezt csinálja, de az összes színnel, sőt, teljesen lehúzva fekete-fehér képe is készíthető. A Temperature a színhőmérsékletre lesz hatással. Végül a Crop gombbal egy jelölőkeretet kapunk, amit beállítva kivágható a kép egy részlete.

És végül nézzük csak meg, hogy néhány perces csúszkatologatással mit sikerült itt összehoznunk! Nem tudom érzékelhető-e a különbség, de szerintem igen. És persze mindkét bájos modellünk ugyanaz volt - ugyanarról a képről van szó!

 

A Portrait Professional persze nem tökéletes. A változás ugyan drámai is lehet, de azért mégis csak egy félig automata szoftverről van szó. Nem szólhatunk bele az arc minden egyes apró részletébe, épp ezért az automatika néha tévedhet. Példánkban sem sikerült tökéletesre megcsinálni a jobb szem környékét (szemből nézve). Itt a szoftver öncélúan kicsit eltolta a szemet és egyik csúszkával sem lehetett visszahozni a kívánt állapotot, valószínűleg a kissé oldalra és félrebillentett fejtartás, valamint az elhúzott mosoly miatt. Elképzelhető, hogy az arcot nagyon óvatosan újra kijelölgetve jobb eredményt kapunk, de, aki járatos valamennyire például a Photoshopban, több munkával ennél jobb eredményt is elérhet. A gond itt a több munka. A Portrait Professional nagy előnye a gyorsaság és az egyszerűség. A sikerélmény mindenesetre garantált.

Ha tetszett a szoftver a próbaverzió letölthető a következő weboldalról, mindössze a működő e-mail címre lesz szükség.

Digiretus.hu

 

 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !