Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonHarmadik szem|2009.12.08.

Húrkereszteződés / Hangszerperspektíva

 


Két érdekes kísérlettel szembesülhetünk a hangszeres képeken.


 

Dynamic Auto-Painter

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Dynamic Auto-Painter- www.digiretus.hu


 

MediaChance
Dynamic Auto-Painter

Ha meguntuk fotóinkat és szívesen kipróbálnánk, hogy „festenek” festményként, nem kell kétségbe esnünk, hogy nem találunk megfelelő szoftvert. Szinte bármelyik képszerkesztő tartogat valamilyen művészi hatást, a ceruzarajztól, az olajfestményig. A végeredmény azonban sok esetben inkább csak festmény-szerű. Jobb megoldás az erre a célra készült pluginek, vagy önálló programok közt keresgélni. Több ilyen szoftvert kipróbáltam már, és a jelenlegi kínálat közül egy akadt, amire szinte minden téren elismerően biccentenem kellett. A neve, Dynamic Auto-Painter és a MediaChance fejlesztőcég terméke.

A szoftver rendkívül összetett, így az ismertetése egy rövid cikken belül lehetetlen volna. Csupán néhány lényeges momentumát szeretném kiragadni.

A kezelőfelület nem túl bonyolult. A lényeges beállításokat és lehetőségeket a felső ikonsoron, vagy a menüben, illetve a leggyorsabbakat a bal oldali ablakban kapjuk, amely természetesen bárhová pakolható a munkafelületen. A jobb szélen folyamatos információkat kapunk a munkamenetről. A behívott fénykép a középső, nagy ablakrészen jelenik meg és alakul át festménnyé.

A legfontosabb, hogy különféle festési stílusokat választhatunk, melyek egy rész konkrét művészhez is köthető. Megtaláljuk itt a kihagyhatatlan Van Gogh-ot, és persze az impresszionista Monet sem hiányzik, de készülhet a kép a szecessziós Klimt, Cazanne, Benson, vagy Camille stílusában. Választhatunk vízfestmény, vagy pasztelkréta hatást is, illetve készülhet illusztráció, vagy mosott hatású kép is.

Az adott festőre, vagy stílusra jellemző színkészlet a Palette részben választható ki, de persze egyedi színpalettákat is készíthetünk. Itt határozható meg, hogy realisztikus, vagy expresszív, elnagyoltabb jellegű festményt szeretnénk.

A Brush Strokes részben az ecsetek méret tartomány állítható be a legkisebbtől a legnagyobb méretig. A szoftver automatikusan használja ezeket. Beállítható egy maximális ecsetvonás szám (Nr of Strokes) is, de a Continuous lehetőséggel végtelen vonást is beállíthatunk. Ennek gyakorlati jelentőségéről később írok.

A Canvas részben a képzeletbeli vászon tulajdonságai határozhatók meg. Az első menüben például a kész kép mérete, ami 2,5-16 megapixeles lehet.

A Dynamic Painter rész a kép élethűségét állítja. Faithful állásban a fotóhoz jobban hasonlító, Impress felé közelítve csak nyomokban emlékeztető lesz. A Real-Surreal csúszka segítségével a vonások a fotónak megfelelően, vagy teljesen szabadon, ferde, hullámzó vonalakként kerülnek a képre.

A Detail Brushes az apró részletek kiemelését tartja szem előtt, egyben a festmény elkészültének gyorsaságát is állíthatjuk. Balra gyorsabban készül el, de kevésbé lesz részletes, jobbra tolva lassabban munkálkodik a szoftver, ügyelve a finomságokra is. Hasonló jelentősége van a Quality szekció Speed (sebesség), Precision (pontosság) csúszkájának.

Ide tartozik még, hogy különféle maszk lehetőségeink is vannak. Ezek a menüsor Mask részén érhetők el. A Defocus Mask segítségével elhomályosíthatók a kép tetszőleges részei, a Detail Brusk Mask pedig egyszerűen kiradírozza a fotó egyes részeit. A maszk ablakban külön beállítható ecsetet kapunk, amivel a kívánt helyekre festhetjük az elmosást, vagy a törlést. Ezek segítségével kiemelhetünk bizonyos fontosabb témákat a képből, vagy félig kész festményt is készíthetünk, ha a kép egy részét kiradírozzuk. Ilyen az alábbi kép is, vízfestmény hatással kombinálva a kiradírozott széleket.

Végül az összes beállítás alatt található Start gombbal indítható az automata festés. Ezt a gombot, egy jobbra mutató nyíl formájában, a felső ikonsoron is megtaláljuk.

A szoftver egyik érdekessége, erőssége - és egyben gyengéje - hogy a „festési” folyamatot végig szemmel kísérhetjük. Nem arról van szó, mint a legtöbb hasonló alkalmazásnál, hogy beállítjuk a szükséges opciókat, majd néhány másodperc múlva előtűnik a festmény hatású kép. Itt minden ecsetvonás láthatunk, az alapozástól a finom részletek festéséig. Különböző ecsetméretekkel dolgozik a program, mint egy igazi festő. Először a nagy pemzlikkel készül el az elnagyolt háttér...

... majd a formák öltenek testet a közepes ecsetekkel...

végül pedig a finom részletek következnek.

A jobb felső sarokban egy számláló mutatja az eddig elvégzett ecsetvonások számát. A maximális vonásszámot ugyebár be is állíthatjuk, de meghatározható az is, hogy a szoftver addig fessen, amíg le nem állítjuk (Continuous). Ez egyrészt nagyon érdekes, másrészt rendkívül hosszadalmas folyamat. Egy részletesebb kép akár több tíz percen keresztül készülhet, hiszen több tízezer ecsetvonásra is szükség lehet.

Másrészt viszont a folyamat bármikor megállítható és beleszólhatunk a működésébe is. Ha végleg szeretnénk megállítani a bal oldali eszköz ablak alján lévő Stop gombbal, vagy a felső ikonsor Stop (négyzet) ikonjával tehetjük. Ekkor már csak a kép mentése marad hátra, nem folytathatjuk. Van azonban pillanat-állj lehetőségünk is, ha jobb egérgombbal kattintunk a képre. Újabb jobb klikknél ismét elindul a festés. A beleszólási lehetőségünket tovább növeli, hogy akár az automata festés során, akár a pillanat-állj közben magunk is „festegethetünk” a képen. Beállítható bármilyen ecsetméret tartomány (akár közben is), és ha egy terület fölé visszük az egérmutatót, majd a bal gombot nyomva tartjuk, a szoftver erre a területre koncentrál majd. A festés ekkor is automatikus, de nem az egész képen elosztva, csak az adott kis területre figyelve.

Ilyen fokú realizmust, ilyen részletes állítgatási lehetőségeket egyetlen hasonló célra fejlesztett szoftverben sem láttam még. A Dynamic Auto-Painter nem a leggyorsabb megoldás, már maga a beállítgatás is több időt vehet el, mint más programoknál a renderelés, a képek elkészítése pedig nagyon lassú. Cserébe ezernyi opcióval, a festési folyamatba való beleszólással, a kép készítésének figyelemmel kísérésével és a legjobb végeredménnyel ajándékoz meg a szoftver. Azoknak ajánlott, akiknek, nem festményre hasonlító, hanem valódi festmény hatású képeffektusra van szükségük és hajlandóak a kiváló eredményre némi időt is áldozni.

Cikkünk a Dynamic Auto-Painter 1.8 próbaverziójáról készült. A szoftver jelenleg a 2.0.5 változatnál tart, melynek demó verziója szintén letölthető a fejlesztő honlapjáról. A demó minden funkciója működik, a kész képek menthetők, de egy figyelmeztető csík jelenik meg rajtuk.

Digiretus.hu

 

 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !