Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotoshop Tipp|2009.12.08.

DFT Digital Film Lab v2.5 plugin (2.rész)

 


Ismét kinyit a "digitális fotólabor".


 

Mehdi Fine Threshold plugin

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Ingyenes szoftver - Mehdi Fine Threshold plugin - www.digiretus.hu


 

Mehdi Fine Threshold plugin

Ismét egy plugin a látókörünkben, ezúttal is az ingyen letölthetőek közül. Korábban már képviseltette magát nálunk a Mehdi fejlesztőbrigád egy hasonló kiegészítővel, az Eraser Genuine nevű maszkoló pluginnal. Most egy másik érdekességet mutatunk be tőlük, melynek neve Fine Threshold.

Aki kicsit is járatos például a Photoshop, vagy egyéb hasonló szerkesztő háza táján, annak talán ismerősen cseng a Threshold kifejezés. Több szűrőben, effektben is találkozhatunk vele, ahol az adott hatás tartományát szűkíthetjük vagy tágíthatjuk vele. A Photoshopban van azonban egy önálló feladata is. Árnyalat nélküli egyszínű képet hozhatunk létre vele, mely főként maszkként használható, de a tusrajz szimulálására is alkalmas lehet. Van azonban ezzel a Thresholt effekttel egy kis baj. Túlságosan "darabos", durva végeredményt ad, recés szélekkel, szemcsés képpel.

Nézzünk egy példát! Mondjuk ezzel a képrészlettel, melyre ráküldjük az említett Threshold effektust.

A parancsot az Image/Adjustments/Threshold menüpont alatt találjuk. Beállítóablaka nagyon egyszerű. Egy csúszkát találunk ott (a hozzá tartozó érték ablakkal), valamint egy hisztogramot a kép árnyalateloszlásával.

A csúszka automatikusan egy közepes értéken (128) kezd. Balra, vagyis kisebb értéket választva a világos területek, jobbra tolva a fekete részek aránya lesz nagyobb. Ezzel nincs is probléma, de nézzük meg a példán a 128-as értéken adott végeredményt. Erős, recés élek, túl durva a hatás.

A Mehdi alternatívája a Fine Threshold plugin. Melynek egyetlen telepítőfájlját csak be kell másolnunk Photoshopunk Plug-ins könyvtárába és a következő indításkor már meg is találjuk azt a Filter/Mehdi2 menüpont alatt.

Kezelőablaka szinte ugyanolyan, mint a Photoshoppos változaté, de itt balra egy kis előnézeti képet is kapunk. A hisztogram, csúszka és érték ablak ugyanaz, máshogy elrendezve. A Fine Threshold lényege, hogy a fenti effekt mellé egy fokkal finomabb éleket kapunk, így a jellegzetes tusrajz hatás jóval szebb. Ha maszk létrehozására használjuk a szoftvert, szintén előny lehet az élsimított végeredmény.

Az alábbi példában a Fine Threshold elindítása után ismét 128-as értéket használtunk.

A két effekt között szembeötlő a különbség. Balra látható a Fine Threshold hatás, míg jobbra az eredeti Photoshop effektus.

Sajnos az élsimítás erőssége nem szabályozható, de egy apró trükkel még foltszerűbbé tehetjük a képet, illetve a Fine Thresholdban is előforduló szemcsésséget is elkerülhetjük. Ehhez az effekt előtt használj egy nagyon enyhe Gauss életlenítést (Filter/Blur/Gaussian Blur). Kis képnél 0,3-0,5, nagyobbnál 1-3 pixeles Radius érték elegendő az elmosáshoz. Ezután alkalmazd a Fine Thresholdot. Azzal persze számolnod kell, hogy az elmosás miatt a finomabb részletek is eltűnnek a képről, nem csak a "zaj".

Ahogy említettem, a Mehdi Fine Threshold plugin ingyenesen letölthető a fejlesztő weboldaláról. Egy mindössze 280 KByte-os fájlról van szó, úgyhogy érdemes kipróbálni.

Digiretus.hu

 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !