Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   



Keresés az oldalon



Photoshop Tipp|2009.12.09.

Karácsonyi üdvözlőlap

szint: könnyű


Talán még nem késő feladni a karácsonyi üdvözlőlapokat!


 

National Geographic 2346 válltáska / fotós oldaltáska

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

National Geographic 2343 válltáska - www.digiretus.hu


 

National Geographic 2343 válltáska

A jó fotóstáskával majdnem úgy van az egyszeri kattogtató, mint az asszonnyal és a kocsival. Az asszony névnapját rendszeresen elfelejti, de a kocsi műszaki paraméterei azért kívülről mennek. Nos, bőröndöm, vagy rendes utazótáskám sem tudom mikor volt utoljára, de fotóstáskából van itthon vagy három, melyek napi szinten velem vannak és kívülről fújom az adataikat. Mert kell, és mert mindnek megvan a maga funkciója. Kell ugyebár hátitáska, mert kényelmes hordani, de nem kényelmes ki-be pakolni belőle, ezért nem árt egy válltáska sem. Ha nagy felszerelést tartunk jobb a minél nagyobb, de gyors fotós kiruccanásokra nem árt egy kicsi. Szépen meg van ideologizálva.

Most egy kistáska bemutatására kérünk néhány percet, mégpedig egy komoly márkanevet viselőre. Elején a National Geographic logója díszeleg, és ugyebár nem kell bemutatnom a fotós olvasóknak – de tálán másoknak sem – a több mint 100 éves amerikai természettudományi magazint. Persze a táskát nem a magazin unatkozó lapszerkesztői, újságírói varrogatják szabadidejükben, csupán egy jól bejáratott brand újracsomagolásáról van szó. Bár a kis hord alkalmatosság Kínában készül neves cég áll mögötte, mégpedig a Kata, melyet azt hiszem szintén nem kell részletesebben bemutatnom. Az utóbbi években igen komoly rangot vívott ki magának a táskák és tokok terén idehaza is. Nem is véletlenül, hiszen valóban minőségi, átgondolt termékek kerülnek ki a kezeik alól. Így van ez a National Geographic-kel közös táskasorozatuk esetében is.

A széria jellegzetes halvány terepzöld színe, masszív alkatrészei, valamint külseje a neves magazin természetfotósainak kemény életére utal. Nem tudom közülük mennyien használnak ilyen táskákat, de egy ilyennel az oldalán az ember legbelül egy kicsit a vad dzsungelek természetfotósának érezheti magát. Szóval a bejáratott név mellett erre az érzésre bazíroztak a készítők és mindent megtettek, hogy a vásárló így is érezze magát, kézbe véve a terméket.

Az általunk kapott példány az NG 2343 típusszámot kapta. Small Shoulder Bag, vagyis kis válltáska a beosztása. Külsőleg 16 x 16 x 22 cm-es és 0,65 kiló, belül 15 x 12 x 18 cm-ünk van a pakolásra. Ez a készítők szerint egy kisebb DSLR, egy kompakt, vagy egy digitális videokamera számára elegendő.

A táska borítása, kicsit a szénné koptatott katonai gázálarctáskák hangulatát idézi. Nem vagyok textilszakértő, de gyöngyvászon szövésű, a farmernadrág és az erősebb zsákvászonhoz anyagához hasonló, jó értelemben vett igénytelen borítással van dolgunk. Hivatalosan kender/gyapjú anyagról van van szó, ami valahogy a durva szövése ellenére is emberközelibb anyag az elterjedt műanyag borításoknál. A por és a kisebb szennyeződések ezen a színen kevésbé feltűnőek, mint akár fekete hordeszközünkön, de látszólag kevésbé viseli a nedvességet is. Záporba nem volt szívünk kiállítani a szépséget és víz alá sem nyomtuk, de ránézésre a külső borítás hamar átázik. De csak látszólag, mivel az anyag impregnált, így valamelyest távol tartja a nedvességet. Felszerelésünk egyéb módon is védve van, hiszen a belső egy halványbarna műanyag szövet, amely szintén korlátozottan vízálló. Ráadásul a táskát úgy alakították ki, hogy a réseken, mondjuk a fedél nyílásain, sem juthat be könnyen a por és a víz, mivel hermetikusan becipzározható.

A fedelet alul két igen masszív patent zárja. Könnyű őket zárni, de viszonylag nehéz nyitni, így a kezünk ügyében tartva illetékteleneknek elég nehéz a bejutás. Ha sikerül is nyitniuk, a fedelet felhajtva még mindig ott a zárt, időjárásálló belső rész.

A dupla cipzárat nyitva a belső fedelet felhajthatjuk, sőt a fölé tapasztott tépőzárnak köszönhetően, hengerré hajtva fel is erősíthetjük, hogy ne lifegjen feleslegesen a sűrű gépkivételeknél. A táska belsejében hátul egy lapos zsebet találunk, kisebb kiegészítők számára. A belső terület elszeparálásához két tépőzáras elválasztó párna jár. Ezekkel alakíthatjuk ki a gépünket és kiegészítőit biztosan tartó belső zsebeket.

Nagy hirtelenjében a kezünk ügyébe került középkategóriás DSLR-t próbáltuk belegyömöszölni egy 24-105mm-es zoomoptikával, és szűkösen de sikerült. Bátrabbak tehát ezt is megpróbálhatják, bár jobban járnak egy belépő szintű DSLR és a hozzá való kitobjektív szállításával. Ezek mellé esetleg még egy második kisméretű optika is beférhet, ha elég ügyesen rendezkedünk. A belső tér természetesen minden irányban bélelt falakat kapott, bár nem olyan vastagokat, mint a nagyobb táskáknál. Ott kb. egy centis a bélés, itt talán a fele.

A felhajtott fedél még egy „nagyobb” pakolóhelyet felfed. Egy cipzárral nyitható elülső rekeszt is kapunk, két memória és két tolltatró belső zsebbel, valamint egy viszonylag tágas további pakolótérrel. Ide egy közepes külső vaku szép szorosan befért, mellé esetleg néhány egyéb kis alkalmatossággal.

Az NG táska mellé a fülekhez és a belső részhez hasonló színű, műanyagszövésű és brutálisan masszív pánt jár. Némely nagyobb modell megirigyelhetné a műanyag karabinerek helyett itt alkalmazott, elnyűhetetlen fémcsatokat. A karabinereket és a fém alkatrészeket ráadásul kicsit „beöregítették”, koptatták, savfürdőzték, hogy évtizedek strapája látszódjon rajtuk. Nem tudom mi lenne képes kitépni ezeket a fénycsatokat, vagy eltépni az állítható hosszúságú vállpántot, de egy nagyobb versenyzongora negyedikre való felcipelése látszólag meg sem kottyanna nekik.

Az említett zsebek és belső pakolótér mellett a fedél elülső-külső részén két tépőzáras zsebecske is helyet kapott, egyikük pont a National Geographic felirat alatt. Kisebb mobiltelefonok, MP3 lejátszók tárolására éppen megfelelőek.

Mindezeken kívül a táska hátulja is kapott egy zipzáros zsebet, ahová jól elrejthetjük iratainkat, vagy laposabb kiegészítőinket.

A válltáskába nekünk a következő dolgokat sikerül belegyömöszölni, úgy, hogy ezután a táskát be is tudtuk zárni:

Belső pakolórészbe:

 • Canon EOS-5D váz
 • Canon 24-105mm F4 L objektív
 • néhány apró kiegészítő (pl. 1-2 kisebb szűrő)

Elülső zsebbe:

 • Canon 430EX vaku
 • két CG memóriakártya
 • két toll
 • 2 akkumulátor
 • néhány apró tárgy (pl. kulccsomó, kisebb elemlámpa)

Felső zsebekbe:

 • mobiltelefon
 • MP3 lejátszó

Hátsó részbe:

 • személyes iratok
 • szürkekártya/színbeállító kártya

A táska, tehát a kis/közepes DSLR + objektív + vaku + apróságok bepakolásához tökéletesen elég. Aki esetleg olyan helyre utazik, ahol nehezen nélkülözné kedvenc fényképezőgépét, de még sem akar egy külön bőröndnyi felszerelést vinni, kedvenc objektívjével simán bepakolhat a kis NG válltáskába, ami aztán egész úton ott fityeghet a vállán. Sőt, ha elég szoros nadrágtartót hord, akár azon is, mivel a táska hátulján ehhez is megtaláljuk a pántokat.

Az NG 2343 kétségtelenül hozza a drágább táskák minőségi szintjét, csupán az a kérdés, hogy a kissé militarista-terep-természetfotós dizájn mennyire talál be nálad, és pénztárcádból mennyire hiányzik majd az a 15 500 Ft-amit kérnek érte. Ha az első kérdésre a válaszod „nagyon”, a másodikra pedig „belefér”, akkor a Tripontban megtalálod a polcon.

Digiretus.hu

 

 

 

Kapcsolódó anyagok:

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások



 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !