Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonLightRoom|2009.12.08.

Adobe Photoshop Lightroom - Diavetítés (Slideshow) létrehozása I.

 


Készítsünk saját diabemutatót galériáinkból!


 

HonlPhoto vaku kiegészítők: méhsejtrácsok (Speed Grid)

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

HonlPhoto vaku kiegészítők: méhsejtrácsok - digiretus.hu


 

HonlPhoto vaku kiegészítők:
méhsejtrácsok

Ha netán valaki irigykedve szemlélné a profi fotóműtermeket és a nagy stúdióvakukat, milyen sokféle kiegészítő, fényformáló kapható hozzájuk, felejtse el egy pillanatra ezt az érzést! Manapság már a kis, külső vakuk tulajdonosaira is gondolnak a gyártók. Igaz jóval kisebb méretben, a hordozhatóság határain belül, de nekik is megadatott a lehetőség, hogy egy sor fényformálót aggassanak fényképezőgépük külső villanójára. Ez az alapötlet vezette a hivatásos fotós, David Honlt, hogy megalkossa saját kiegészítőit, melyek hasonlóképp funkcionálnak, mint a műteremben megszokott társaik, de bárhová magunkkal vihetjük őket és könnyedén használhatjuk a gépre aggatott külső vakun. Közülük kettőt, pontosabban hármat mutatunk be a következő cikkben.

HonlPhoto Speed Strap

Az első kiegészítő képezi a HonlPhoto fényformáló rendszer alapját, de nem csak ezekhez a kiegészítőkhöz, hanem szinte bármely egyéb, tépőzárral felfogatható fényformáló eszközhöz használható.

Nagyon egyszerű dologról van szó, egy nagyjából 30 cm hosszú és 4 cm széles gumiszalagról, mely egyik felén tépőzáras, a másikon bordás gumiborítású. Egyik végén egy esztétikus, dombornyomású gumicsík jelzi a gyártót, ami akár a szíj megszorítására is alkalmas lehet, eltekintve borzasztó csúszós hátsó felületétől. Így inkább csak egy dísz.

A szalagot szinte bármilyen típusú külső vaku fejére felcsavarhatjuk. Elég szorosan feltekerve és a tépőzárral rögzítve a belső gumiborítás meggátolja az ide-oda csúszkálást, így egy stabil felfogató alapot kapunk.

Egyéb gyártók ezt többnyire ragasztófelülettel ellátott tépőzáras szegélyekkel oldják meg, ami csak egy vakura ragasztható és mindig nem eltávolítható, vagy ha mégis elég nehézkesen, sokszor ragasztófoltokat hagyva a vaku műanyag házán.

A gyorsszíj tisztább munka. Csak akkor kell felhelyeznünk, ha valamilyen kiegészítőt szeretnénk hozzá csatlakoztatni. A használat után egy pillanat alatt eltávolítható és áthelyezhető bármely más külső vakura is. Hátránya viszont, hogy külön kell megvennünk, nincs a termékek mellé csomagolva, így nélküle lényegében egyik HonlPhoto kiegészítő sem használható. Ezt kihasználva nem is mérik olyan olcsón, nettó 2600 forintba kerül.

HonlPhoto Speed Grid

Ha már felkerült a felfogató alap, jöhetnek a valódi kiegészítők. Először nézzünk egy pár méhsejtrácsot. Ez a fajta fényformáló eddig szinte teljesen ismeretlen volt a kisvakuk világában, bár a stúdióvakuknál sem a leggyakrabban használt kiegészítő. Eredetileg hatszög alakú fém csövecskékből áll, méhsejtrács szerűen, szorosan egymás mellé helyezve. A belül fényes feketére festett csövecskék irányított fényt adnak, a vaku villanási távolságát és a kivillantási szöget csökkentve. Magyarán szpotlámpa-szerű, erős fényfoltot kapunk a képmező közepén. Minél sűrűbb a méhsejtrács, annál jobban koncentrált a vakufény.

Ebből a termékből kétfélét kaptunk, melyek méretre egyformák, de egyikük 1/4, másikuk 1/8"-os sűrűségű. A méhsejtrács megnevezés itt inkább csak megszokás, utalva a stúdióvakukon használt nagyobb eszközökre. Valójában kerek csövecskék sűrűjéből áll a rácsozat. A fémből készült rács kb. 1,5 centi vastag egy 2,4 cm-es bakelit keretbe fogatva. A keret mérete amúgy 11,5 x 8,5 cm. A keret két oldalán egy-egy felragasztott tépőzár darab, melyhez egy pár 10 x 4 cm-es felfogató darabot kapunk. Ezzel csatlakozik a fent említett, vakura erősített alapszíjhoz. Mindezeken kívül csak egy névjegykártya méretű lapot találunk a dobozban, melynek hátuljára nagyvonalakban felvázolták a rács felfogatásának és használatának alapszabályait.

A felhelyezés akár magyarázat nélkül is egyszerű, mindössze arra kell figyelnünk, hogy a tépőzáras pántokat kb 45 fokban megfeszítve, és nem az alapfelülethez nyomkodva helyezzük fel, különben a méhsejtrács túl lötyögős lesz.

A kapott két méhsejtráccsal készítettünk néhány példafotót, melyek bizonyára sokkal többet mondanak majd a termékekről, mint a hosszas magyarázat. Az első képet sötét háttérrel készítettük, kiegészítő nélküli külső vakuval:

A következő képhez a nagyobb rácsozatú (1/4") méhsejtrácsot erősítettük a vakufej elé. Jól látható, hogy a sarkok jóval kevesebb fényt kaptak, egyfajta vignettált hatást alakult ki a képen, míg a középső területre több fény jutott:

A harmadik képen a finomabb rácsozatú (1/8") kiegészítő került a vakura. Az előbb bemutatott hatás mér erősebb. A kép közepe jobban megvilágított, míg a szélek erősen sötétednek (bár a fekete háttér miatt ez kevésbé nem túl szembetűnő):

A hatást kipróbáltuk világos háttérrel is, úgy, hogy minden esetben ugyanazokat az expozíciós beállításokat használtuk. Az első kép, kiegészítők nélkül:

A második, 1/4"-es méhsejtráccsal:

A harmadik 1/8"-as méhsejtráccsal:

A fent bemutatott termékeket a Tripont Kft bocsátotta rendelkezésünkre, ahol mindkét méhsejtrács bruttó 9875 forintos áron vásárolható meg.

 

Digiretus.hu

 

 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !