Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonACDSEE|2009.12.08.

ACDSee: Diavetítés a weben

 


Mutassuk meg fotóinkat a nagyvilágnak!


 

HonlPhoto vaku kiegészítők II: fenyterelők és reflektorok

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

HonlPhoto vaku kiegészítők 2: fényterelők és reflektorok - digiretus.hu


 

HonlPhoto vaku kiegészítők II:
fényterelők és reflektorok

Adott ugyebár egy kis külső vaku - legalábbis a méretes stúdióvakukhoz képest kicsi - és adott a probléma, hogyan valósítsuk meg kreatív világítási ötleteinket a fotóműtermen kívül, ezzel a kis vakuval. A válasz egyszerű, a HonlPhoto kiegészítőkkel.

David Honl profi fotós egy unalmas órájában úgy gondolta, miért ne lehetnének a nagy stúdióvakukon használt fényformáló kiegészítőknek mobil, kisvakukra illeszthető verzióik. A cél a tehát a mobilitás volt, ami kis méretet és tömeget kíván, valamint az egyszerűség és a minél könnyebb használat. Megszületett hát a HonlPhoto kiegészítők sora, melyekből egy nagy rakással kaptunk a Tripont Kft-től.

Előző cikkünkben a felfogatásukra használható, gyorsszíj (Speed Strap), valamint kétféle méhsejtrács került bemutatásra. Ma egy terelőlappal, valamint két reflektorral és snoottal foglalkozunk.

Természetesen ezekhez az eszközökhöz is szükségünk lesz a korábban bemutatott tépőzáras szalagra/szíjra, hiszen az egész rendszer ezen a felfogatási módszeren alapul. A szíj külön megvásárolható.

HonlPhoto Speed Gobo / Bounce Card

Ez a megoldás a jó öreg befőttesgumi + fehér papírlap felváltására született, amely régóta a külső, dönthető fejű vakuk elsődleges és olcsó fényterelő eszköze. Célja, hogy ne direkt, hanem közvetett, a fehér felületről visszavert világítást kapjunk, amely lágyabb árnyékokat, természetesebb megvilágítást eredményez, mint a "pofánvakuzott" modell.

A HonlPhoto fehérlapja egy kissé egyenetlen felületű műanyagkártya, körbevarrva a megszokott gyöngyvászon anyaggal. Mindkét oldalán alul egy tépőzárral ragasztócsíkot kapunk, mellyel a fent említett gyorsszíjhoz rögzíthető. Maga a visszaverő felület kb. 8,5 x 14,5 cm-es, vagyis az átlag kártyáknál nagyobb. A felfelé döntött vakufejekkel nagyon egyszerűen használható, egy mozdulattal feltapaszthatjuk, vagy letéphetjük a villanóról.

Tettünk egy próbát is a kártyával, pontosan ugyanolyan beállításokat használva minden esetben. Elsőként közvetlenül a témára vakuztunk, és mint látható az előtér kevesebb fényt kapott, mint a háttér és a téma. Sajnos a téma túl sokat, így néhol kiégtek a részletek. Az árnyékok is túl kemények, süt a képről, hogy szemből, közvetlenül vakuztunk.

A közvetett vakuzás egyik legkézenfekvőbb megoldása a plafonra, vagy falfelületre villantás. Az így visszavert fény sokkal lágyabb, természetesebb hatású megvilágítást ad. Mindehhez csak egy dönthető, forgatható fejű vakura van szükség. Második példánknál így dolgoztunk és valóban lágyabb megvilágítást kaptunk, kevésbé kemény árnyékokkal, de e módszer nagy hátránya, hogy nagyon ritka esetben tudunk teljesen fehér helységben dolgozni. Plafonunk hiába volt fehér, a színes fal és a környező bútorok elszínezték a képet. Ráadásul a pont fentről visszaverődő fény nem mindig előnyös portréknál, mert árnyékos, mélyen üllő szemeket csinál.

Harmadik próbánkra felhelyeztük a HonlPhoto kártyát, mellyel az előzőhöz hasonlóan, a vakufejet, kb 45 fokban megdöntve, fentről és szemből tudtunk vakuzni, visszavert fénnyel. Az árnyékok lágyabbak, mint a szemből világítottak, a fények egyenletesebbek a teljes képmezőben és nincs kiégésünk a főtémán. Ráadásul a fehéregyensúly is rendben van.

Az eszköz másik funkciója a "Speed Gobóság", de mi az a Gobo? Nos, egyfajta fényalak formáló. Segítségével irányíthatjuk, kitakarhatjuk a fényforrás nem kívánt sugarait. A HonlPhoto kártyája két oldalán tépőzáras, így a hátsó, fekete felületet is felerősíthetjük a vaku elé. Ez verőfelületként kevésbé hatásos, de kitakarásként annál inkább. Ha például egy külön vakuval a hátteret akarjuk kivillantani, vagy hajfényt szeretnénk varázsolni modellünk frizurájára, de a vakuvillanás túlságosan beleszólna, vagy becsillanna a képbe, ezzel a fekete fényirányítóval kitakarhatjuk. A csomagban csak egy kártyát találunk, de ha két lapot vásárolunk, terelőlapként (Barn Door) is funkcionálhat az összeállítás.

A fényterelő lap bruttó 4925 forintos áron vásárolható meg a Tripontnál.

HonlPhoto Speed Snoot / Reflector (5" és 8")

Következő két termékünk ismét egy pár, ugyanarra a feladatra, különböző méretben. Ezek az eszközök is több funkciósak.

Hasonlóan az előbbi fehér kártyához, itt is két téglalap alakú visszaverő felületet kapunk, de ezúttal nem merev lapot, hanem egy ezüstös felületű, gyöngyvászonnal szegett textildarabot.

A kétféle méret 5 és 8 colt jelent, vagyis rövidebbik oldaluk kb. 13 és 20 cm széles. Értelemszerűen az utóbbi nagyobb visszaverő felületet jelent majd a gyakorlatban. A fényterelők szegélyén mindkét esetben több tépőzárat is kapunk, így többféleképpen is felhelyezhetők a vakura. Egy kis kézügyességgel kagylószerű formát kapó fényterelő reflektorként is felerősíthetők. A 5"-os változat így néz ki:

A 20 centis verzió pedig emígy:

Nézzük ebből is egy egy példát. A szemből vakuzott változatot már ismerjük:

A 13 cm magas reflektorral így fest ugyanez a téma, ugyanazokkal a beállításokkal:

A végeredmény hasonló a fehérlappal kapott eredményhez, legalábbis ilyen kis témán. A reflektorok előnye nagyobb tereknél jön ki igazán, mivel nagyobb a verőfelület, jobban szórt a fény.

Másik felhasználási lehetőségük a Snoot, ami a stúdióvakuk spotszerű, irányított fényterelőjének neve. Ez egy cső, amely helységben minden irányba széttartó fénysugarakat egy szűk területre összpontosítja.

Mivel mindkét terelőn oldalt is találunk tépőzárat csőszerűen is felhelyezhetjük őket a vakura. A rövidebb Snoot valamivel nagyobb fénykört ad, túl kicsi témákon nem is igazán hatásos, inkább nagylátószöget igényel, hogy a fénykör megjelenjen a képen:

A nagyobb terelővel hosszabb "csövet", így kisebb fénykört kapunk.

Ez már közeli fotóknál is kellemes szpotlámpa effektet nyújt.

A mindenfelé hajló textil kivitel miatt egy kicsit macerás csőszerű formára hajtogatnunk őket, de a tépőzárnak egyéb előnyei is vannak a fix bajonettel szemben. Például az, hogy a szpot fény irányát kisebb mértékben megváltoztathatjuk a snoot nyomogatásával, hisz nem illeszkedik túl fixen a vakun. Így kicsit lejjebb, vagy feljebb is irányíthatjuk, ha a téma úgy kívánja.

Mindkét terelő hátlapján is találunk vékony tépőzárakat, így a cső fordítva, fekete belsővel is felhelyezhető.

A fent bemutatott termékeket a Tripont Kft bocsátotta rendelkezésünkre, ahol mindkét méretű fényvisszaverő lap/snoot bruttó 9875 forintos áron megvásárolható.

 

Digiretus.hu

 

 

 

Kapcsolódó anyagok:

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !