Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotoshop Tipp|2009.12.09.

Mehdi Eraser Genuine plugin

 


Egyszerű, ingyenes színradírral stoppoljuk be a Photoshopppot.


 

HonlPhoto vaku kiegészítők III: színszűrők

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

HonlPhoto vaku kiegészítők 3: színszűrők - digiretus.hu


 

HonlPhoto vaku kiegészítők III:
színszűrők

Előző két bemutatónkban mindent ráaggattunk szerencsétlen kisvakunkra, amit csak a Triponttól kapott HonlPhoto vaku kiegészítők között találtunk, vagyis inkább az ezeket tartalmazó szatyorban. Jobban beletúrva akad itt még két csomag két maréknyi színes szűrővel. Ideje tovább kreatívkodni.

HonlPhoto Color Correction Filter Kit

Első ránézésre azt gondolná az ember, hogy ugyanarról a termékről van szó, másodikra már rájön, hogy a két csomag különböző színű műanyag szűrőfóliákat tartalmaz, harmadikra pedig talán arra is, hogy eltérő feladatokra használható a két csapat. Az első „társaság” hivatalos neve Színmódosító Szűrőkészlet és ötféle színt tartalmaz, színenként 2-2 egyforma szűrővel. Akinek mond valamit a CTO és CTB rövidítés, nyugodtan át is ugorhatja a következő sorokat, hiszen az igényesebb és a filmes fotográfiában alkalmazott vaku színhőmérséklet korrigáló szűrőkről van itt szó.

A Photoshop és a digitális gépek egyszerű fehéregyensúly állítása jórészt kikoptatta a köztudatból a színkorrekciós szűrőket, de akadnak helyzetek, amikor csak ezekkel oldható meg egyszerűen a feladat. Ilyen például ha többféle színhőmérsékletű fényforrás érvényesül a képen. Például beltérben fényképezünk erős izzó-fénynél, vagy fénycső világításnál, természetesen vakuval. Az izzó sárga fénye, vagy a fénycső zöldes derengése nem biztos, hogy összhangban lesz a napfényhez közeli vakuvillanással. A gépet csak egyféle fehéregyensúly értéken használhatjuk, ahogy a Photoshop színegyensúly állítása is az egész képre lesz hatással, ha csak ki nem maszkoljuk az egyes fényforrások által megvilágított területeket. De akkor inkább már a szűrők.

CTO (Full, 1/2, 1/4): ámbra (narancs) színű szűrők, különböző erősséggel, melegebb színhőmérséklet elérésére. Izzólámpafényhez ajánlott. A Full CTO szűrő jelenti a legnagyobb korrekciót, a 1/2-es fél, a 1/4-es pedig értelemszerűen negyed akkora eltolást végez. Ahogy említettem mindhárom szűrőfóliából páronként találunk a csomagban, így elméletileg akár kettő is egymás elé helyezhető. Gyakorlatilag ez kissé nehézkes, mivel a méretük azonos (64 x 102 mm), a két hosszabb oldalukon lévő tépőzár pont ugyanaddig ér. Ha valakinek van szíve és egy jó ollója a tépőzárak bemetszésével megoldható, hogy két szűrőt rakhassunk fel egyszerre. Így egy feles és egy negyedes szűrővel háromnegyedes korrekció is elérhető.

CTB (Full): egy pár teljes erősségű, kék színű szűrőfólia hatása pont ellentétes az előzőekkel. A napfény színhőmérsékletet hűvösebbé teszi.

Full Green: Egy pár zöld színű szűrőfólia, fénycsöves megvilágítás korrekciójára.

Nézzünk egy példát! A következő képet kétféle színhőmérsékletű fényforrás világította meg. Jobbról erős, meleg izzólámpa fény (~3000 Kelvin), balról és fentről pedig a gépen lévő vaku (~5500 Kelvin), amely hűvösebb, napfényhez közeli színhőmérsékletet ad. Ilyen a kép, ha a vakuhoz állítjuk be a fehéregyensúlyt. A jobb szélen nagyon zavaró az izzófény meleg sárgája, viszont a bal oldal egy fokkal jobb:

Ha az izzófényhez lőjük be a fehéregyensúlyt, a vakuvillanás miatt hideg kékes lesz a kép.

A fehéregyensúly értéket izzólámpafényhez állítva (3000K) és egy negyedes CTO szűrőt a vaku elé helyezve sokkal jobb az eredmény.

Feles szűrőt használva majdnem ugyanazt kapjuk.

Full CTO szűrőfóliával egy kicsit melegebb a színösszhatás, de azért nem annyira, mint a kiinduló képen. Az erősebb szűrő egy kicsit sötétebb képet is eredményezett, 1/3-1/2 fényértéket emelnünk kell.

HonlPhoto Color Effects Filter Kit

A második csomagban szintén 10 szűrőfóliát találunk 5 színpárként. Ezek feladata kevésbé komoly, mint az előző csapaté. Sokkal erősebb elszínezést adnak, így színhőmérséklet korrekcióra nem igazán, különleges effektezéshez viszont bátran használhatók. A legegyszerűbb felhasználási módjuk a gépre csatlakoztatott vaku, de ha egy egész vakurendszert használunk, több villanóval, a lehetőségeink megsokszorozódnak. Különféle színek varázsolhatók a kép egyes részeire, vagy egy külön használt vakuval színes hátteret villanthatunk a főtéma mögé.

A készlet mérete és használata megegyezik az előbb bemutatottal. Ehhez is szükségünk lesz legalább egy tépőzáras felfogató szíjra, mely külön vásárolható meg, ezért ha több vakun akarjuk használni a készletet, mindegyikre egy-egy tépőzáras tapadóréteg kerüljön. A színfóliák egyik oldaluk két szélé szintén tépőzárral vannak ellátva, így a vakura szorított szíjra alul és felül szépen felfekszenek. Használhatjuk őket a korábban bemutatott fényterelőkkel együtt is. Például a méhsejtrácsokkal, vagy snoottal kombinálva szép, szpotlámpaszerű, színes fénykör villantható ki.

A készlet a következőkből áll:

  • Sárga fólia (2 db)
  • Vörös fólia (2 db)
  • Zöld fólia (2 db)
  • Kék fólia (2 db)
  • Tejfehér fólia (2 db)

A tejfehér, áttetsző, de nem átlátszó szűrőket hasonlóan használhatjuk, mint a műanyag diffúzor kupakokat. Szórtabb, lágyabb fényhatást kapunk a segítségükkel.

Íme néhány példa a háttér színesítésére.A fent bemutatott termékeket a Tripont Kft bocsátotta rendelkezésünkre, ahol mindkét színfólia csomag bruttó 9875 forintos áron megvásárolható.

 

Digiretus.hu

 

 

 

Kapcsolódó anyagok:

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !