Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPS Elements|2009.12.08.

Élesítés (alapok)

szint: nagyon könnyű


Szőr mentén az élesítésről.


 

Kata DH-423 válltáska / fotóstáska teszt

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Kata DH-423 válltáska - digiretus.hu


 

Kata DH-423 "pisztolytáska"
(a Tripont Kft szponzorálásával)

Annak idején, a filmes fotózás korában, az ember valahogy jobban átgondolta mikor is nyomja le azt a bizonyos exponáló gombot. Mi is kerül arra a tekercsre. Talán a magasabb ára, talán a korlátozott 24, 36 stb. képkocka, talán valami más késztette az embereket megfontoltságra. A gépek is sok esetben olcsó és buta kompaktok, vagy lassú tükörreflexesek voltak, az egyszeri fotóst nem ösztönözték arra, hogy mindent megörökítsen: legyet röptében, agárt kutyafuttában.

A digitális fotózás szinte következmények nélküli, a gépek is sokkal gyorsabbak. Ma már mindent szeretnénk lekapni, szó szerint mindent. „Csinálok róla ezret, valamelyik csak jó lesz”, az alapszlogen. Mindehhez igazodnia kellett a fotóstáskáknak is, hiszen az azonnal feléledő gépet minél gyorsabban szeretnénk előkapni, nehogy véletlenül lemaradjunk a kutyus világraszóló mutatványáról, ha már pont most támadt kedve pitizni.

Szóval gyors gépek, gyors táskákkal. Ezek igen népszerű és egyszerű képviselői az úgynevezett toploaderek, vagyis a felültöltős táskák. A gép objektívvel lefelé becsúsztatva. A felülre eső markolatot így nagyon könnyű megragadni és a fényképezőgépet gyorsan előhúzni. Pont mint a párbajhősök a westernben. Talán nem véletlen, hogy a kisebb változatok holster, azaz pisztolytáska gyűjtőnéven futnak. Nagyon találó elnevezés, minden tekintetben.

A Kata egyik holstere a DH-423 (DH=digital holster). A cégnek nem kell messzire mennie „haditechnika” terén, hiszen pályafutását a hadseregnek tervezett hordeszközökkel kezdte. A fényképezőgépekhez tervezettek azonban egy kicsit más szempontok szerint készülnek és ennek a DH-423 tökéletesen megfelel, amennyiben a korrekt méretű gépet akarjuk belegyömöszölni. Sajnos ezeknek a táskáknak pont az a hátránya, hogy csak egyfajta méretű géppel tölthetők meg, nem úgy mint a párnázott elválasztókkal kialakítható belsejű normál társai. Itt egy tér áll rendelkezésünkre, mindenféle elválasztó nélkül. A túl kicsi kompaktok lötyögni fognak a nagyobb SLR-ek meg szorulni. De hát pisztolytáskába ne akarjunk minirevolvert, vagy vadászpuskát erőltetni. Én elsőre egy Canon EOS-5D-t akartam 24-105mm-es optikájával, gyakorlatilag sikertelenül. Ez a kombó még pont beleférne, de a fedél összehúzásakor már gondok voltak, így nem túl kényelmes összeállítás. Mondjuk úgy, hogy valahol itt a vége e táska pakolhatóságának. Persze az átlagméretű nadrágnak sem róható fel, hogy a 120 kilósra megy fel, a gyereken meg lötyög. Válasszunk a gépünknek – ülepünknek megfelelőt!

A DH-423-ba kényelmesen egy markolat nélküli, alsó-, vagy kisebb középkategóriás gép fér, alap zoomobjektívével, vagy egy apróbb telével. A belső tér 12 x 17,5 cm, mélysége pedig 14,5 cm, lefelé szűkülő kialakítással, akár csak a pisztolytáskáknál. Ott a cső, itt az objektív fixen tartása a cél. A táska összes oldala legalább 1 cm-es, párnázott bélést kapott, ami jól védi a fényképezőgépet. A bélés borítása a Katától megszokott mélysárga Yellop anyag, mely nem karcolja meg a kényes borítást, vagy LCD kijelzőt. A felülre eső LCD-t egyébként a fedél belsejének közepére varrt tépőzár szövet folt is védheti, ha nem éppen eredeti feladatát teljesíti. A táskában ugyanis egy kis, zsebes memóriakártya tartó is helyet kapott, mely alapesetben a belső oldalhoz van tapasztva, de a fedél említett pontjához is ragaszthatjuk. A tokban két zseb található a kártyák számára (a nagyobb CF típusok is elférnek, emellett pedig egy 9 x 6 cm-es pakolóteret kapun, mondjuk egy kisebb szürkekártyának, vagy mini colorcheckernek elegendőt.

A fedél két fémcipzárral zárható, végükön a szokásos műanyagszövet húzóka, melyre rikító piros színnel egy csíkot varrtak. Ez az apróság nem annyira az esztétikumot, mint inkább a praktikumot szolgálja, ugyanis gyengébb fénynél a tiszta fekete táskán sokkal könnyebb kiszúrni a zipzárvég helyét. Persze nem mondom, nem baj, ha az egyöntetű feketét a sárga belső, vagy egy kis piros dobja fel.

A fedél tetején lévő hordfül szintén a szokásos Kata minőség, gumiérzetű, nem csúszós műanyag bevonattal, alul párnázattal.

A fogantyú egyik oldalán kis fémkarika található a táskához adott műanyag esővédő huzat tartózsákja számára. A zsákocska egyik sarkába karabinert varrtak, mellyel könnyedén felfogatható a hordfülre, hogy bármikor kéznél legyen.

A sárga esővédő huzatot leszámítva egyébként a táska is korlátozottan nedvességálló, hiszen Super-nylon anyagból készült, ami egyfajta gyöngyvászon szerű, szőtt műanyag textil, közepes víz-, és szennyeződés-állósággal. A táska belsejét a Kata összes termékében használt hőhatással alakított műanyaggal bélelték (TST Rib), mely a kényesebb, sérülékenyebb helyeken bordázott, így jobban védi a táskát és tartalmát az ütődésektől. A felső és elülső rész egyébként jóval ellenállóbbnak, sűrűbb szövésűnek és valóban vízlepergetőnek tűnik, mint a táska oldalai és hátsó rész.

A hátsó persze nincs is kitéve olyan viszontagságoknak, mint a többi felület, hiszen jó esetben testünkkel érintkezik. A táskát övre is felfűzhetjük a hátul lévő két bújtató segítségével, de persze egy vállpánt is jár hozzá, kényelmesnek tűnő, széles párnázattal a közepén. A pánt két vége egy-egy műanyag karabinerrel csatlakozik a táska oldalaira varrt masszív fémkarikákhoz.

Röviden-hosszan ennyi mondható el erről a kiváló termékről, melyet bátran ajánlunk minden gyorskezű DSLR tulajdonosnak, aki kisebb fényképezőgépet birtokol egy alapobjektívvel, vagy minden profinak, aki a nagy pakk mellett egy kisebb másodgépet tartalékolna az oldalán. Aki meg szeretné vásárolni a Kata DH-423-mat, látogasson el a Tripont weboldalára, vagy személyesen az üzletükbe, ahol bruttó 8 663 forintért örökre birtokba veheti a táskát.

Digiretus.hu

 

 

Kapcsolódó anyagok:

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !