Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonGIMP|2009.12.09.

Filmszemcsézet

szint: haladó


Egy kis filmszerű szemcsésség a sivár digitális képekre.


 

Manfrotto 190XPROB fotóállvány teszt

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Manfrotto 190XPROB állvány - digiretus.hu


 

Manfrotto 190XPROB
fotóállvány
(a Tripont Kft szponzorálásával)

Tartja magát a részigazság, hogy a jó fotóhoz nem elsőrangú felszerelésre, csak „jó szemre” van szükség, de azért bizonyos helyzetekben nem árt ha a technikai oldal is megfelelő. Akadnak szituációk, amikor például egy állvány nélkül nem sok értékelhetőt tudnánk összehozni. Az elmúlt hetek táska bemutatói után ezért most a fényképezés szinte kötelező kiegészítőjét, az állványt mutatjuk be. Na nem magát Az Állványt, csupán egyet közülük, a használhatóbb és talán még megfizethető kategóriából.

A Manfrotto név bizonyára sokaknak ismerős, hiszen az olasz alapítású vállalat és márkanév az elmúlt években, sőt évtizedekben alaposan berágta magát a hazai fotósok tudatába is. A Manrotto jóformán egyet jelent a minőségi állvánnyal, némi túlzással az origónak is nevezhetnénk. Van ugyebár a Manfrotto mint a minőségi állvány alfája, és ettől lefelé, valamint fölfelé az olcsóbb, kezdőknek való és a drágább, „mi kerül egy állványon ennyibe?” kategória. Az origó origója - középkategória közepe - pedig valahol a cég 190-055 típusszámú alu állványai környékén keresendő.

Bemutatónk sztárja tehát a Manfrotto 190XPROB. A Pro-t az értjük, profinak hívja magát a termék, ami hellyel közzel áll is, hiszen minőségi anyagokból, jól összerakott állványról van szó rengeteg szolgáltatással (kávét nem főz!) és jó konfigurálhatósággal. Árban inkább a középkategória és a teherbírása is ennek megfelelő. Ez egyébként 5 kg, ami bármilyen kompakt és DSLR fogadásához elég. Az utóbbin lehet mondjuk egy nagyobb teleobjektív is 300-400mm-ig bezárólag. Az állvány saját tömege 1,8 kg, így szépen megáll a háromlábán, melyek három szekciósak. Ha stabilabbá szeretnénk tenni ráakaszthatjuk mondjuk a fotóstáskánkat, melyhez akasztót is biggyesztettek a középrészre. A 190-es szériából egyébként létezik egy valamivel olcsóbb PRO-tlan kivitel is

A név rejtélyes B-betűje esetünkben a fekete (black) színt jelöli. Az állvány anyaga, ahol csak lehet, feketére fújt alumínium, leszámítva néhány apróbb műanyag alkatrészt. Ilyenek például az említett lábszekciók gyorscsatolói. Magam részéről jobban szeretem ezt a szorítócsatos megoldást, mint a lassabb csavarosat, hisze egyértelműen gyorsabb a lábak kioldása és rájuk pillantva azonnal látszik, hogy meg van-e húzva a kívánt szekció. A három láb kerek profilú alumíniumcsőből készült 23, 20 és 16mm-es átmérővel. Összecsukott állapotban 57 cm-es, mindhárom szekciót kihúzva pedig 122 cm magas lehet az állvány.

A lábak végein egy vastag gumisapkát találunk, két láb tetején pedig puha polifoam borítást, ami amellett, hogy kényelmesebb és csúszásmentes fogást ad, a téli hidegben is kellemesebb, hiszen ki szeret mínusz 10 fokban kihűlt alucsöveket tapogatni?

A lábak alapesetben 23 fokos szögben nyithatók szét, így kapjuk az említett magasságot, de mindegyikük tetején egy-egy aluszínű fémgombot is kapunk, melyet nyomva tartva szélesebbre tárhatók. Még három fokozatot kapunk, 43, 73 és 90 fokos nyithatósággal. Teljesen nyitva az állvány teteje 8,5 cm-re kerül a földtől, vagyis szinte teljesen földközelből is fényképezhetünk. Makrofotósok előnyben!

Nem esett még szó a név X betűjéről. Ez az újabb, néhány éve kiadott szériát jelöli, hisz a 190-esekből létezett annak idején egy klasszikus sorozat is. Az új széria némileg futurisztikusabb, áramvonalasabb külsőt kapott, már amennyire áramvonalas lehet egy háromlábú állvány – alapjában mind egyforma. Szóval egy kicsit több a hajlat, több az ív, de a PRO jelzésű darabok egy plusz érdekességgel is gazdagodtak, ez pedig az elfordítható középoszlop. Ugyebár ez az a függőleges alkalmatosság, melyre az állványfej és a fényképezőgép telepszik és amelyet kioldva az eredetileg 122 cm-es magasságot 146 cm-ig emelhetjük. Ehhez jön még a fej 8-10 cm-es magassága, valamint a fényképezőgép. Így az optika középtengelye hozzávetőlegesen 160 cm magasan lesz.

A középoszlop hatoldalú és egy műanyag végű csavarral oldható ki. Egy olaszos érzékenységgel megdizájnolt állványcsonk szorítja ezt a középoszlopot, mely jellegzetes és fontos része az állványnak. Nem csak az oszlop közrefogásáért felel, de itt találjuk azt a műanyag csukló részt, melynek segítségével a kihúzott középoszlop 90 fokban elfordítható. Az oszlop alján egy kis pöcök található, mely elvileg az alsó rész gombját benyomva hátrasiklik.

A pöcök feladata, hogy maximálisan kihúzva megakasztja a középoszlopot, nehogy kicsússzon. A kis gombot benyomva az oszlop alja még feljebb húzható, egészen a dizájnos állványcsonkig, illetve az említett, elforduló műanyag csuklóig. Itt megakadva a teljes oszlop 90 fokkal megdönthető, anélkül, hogy kivennénk.

Az állvánnyal való rövid ismerkedés után szépen begyakorolható a művelet, így akár a felhelyezett fényképezőgéppel együtt is néhány másodperc alatt elfordíthatjuk az egész középső részt. Makrósok ismét előnyben, hiszen 8,5cm-re eresztett lábaknál csak vízszintes középoszloppal tudunk földközelben fotózni. Az oszlop természetesen ki is vehető és kis ügyeskedéssel akár fejjel lefelé is visszahelyezhetjük.

A forgó csuklót tartalmazó állványcsonk tetején egy kis vízszintező libellát is kapunk, mellyel gyorsan ellenőrizhető az állvány szintezése.

A középoszlop felső részén egy széles alumínium platóra csavarhatók a külön megvásárolt állványfejek. Ezekből tucatnyit kínál a Manfrotto, igényeinkhez, pénztárcánkhoz és felszerelésünkhöz megfelelően. A felfogató terület csúszásmentes, közepén egy sztenderd 3/8”-os csavarral. Körben a szokásos három kis szorítócsavart is megtaláljuk, melyekkel a felhelyezett fej, alulról megszorítható, illetve kismértékben vízszintezhető. A felfogató rész alatt egy vastag gumigyűrű védi az oszlopot és az állványcsonkot.

Ma megvolt a háromláb, legközelebb pedig megismerkedünk a rávalóval, vagyis egy fej bemutatása lesz soron. Addig is, aki meg szeretné vásárolni a Manfrotto 190XPROB-t, megtalálja a Tripont kínálatában, bruttó 38 980 forintért.

Digiretus.hu

 

 

Kapcsolódó anyagok:

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !