Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotoshop Tipp|2009.12.09.

Visszavonás I.

szint: nagyon könnyű


Elrontottál egy lépést? Sebaj! Lépjünk csak vissza!


 

Manfrotto 496RC2 gömbfej

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Manfrotto 496RC2 gömbfej - digiretus.hu


 

Manfrotto 496RC2
gömbfej
(a Tripont Kft szponzorálásával)

Múlt héten mutattuk be a Manfrotto alumínium állványsorozatának 190XPRO modelljét. Most ideje, hogy keressünk valami rávalót is, mondjuk egy takaros fejet. A komolyabb állványok ugyebár fej nélkül kerülnek fogalomba és külön vásárolhatjuk meg hozzájuk a felhasználási területnek megfelelő fejet. Így van ez a Manfrotto esetében is, mely cég legalább egy tucatnyi, különböző funkciójú, méretű, teherbírású és árú fejet kínál. Általános felhasználásra keresünk fejet, vagy pontos gömbpanorámát szeretnénk készíteni? Semmi probléma. Netán egy villámgyorsan átállítható gömbfejre vágyunk? Ez sem akadály.

Az olasz cég gömbfej kínálatának egyik középkategóriás darabja a 496RC2 került hozzánk, mely 6 kg-os teherbírásával kellemes párt alkot a 190X háromlábú állvánnyal. Ez a teherbírás már nagyobb DSLR fényképezőgép és mondjuk egy 300-400mm-es teleobjektív duójához is elegendő. A saját tömege 0,42 kiló, így az említett állvánnyal együtt kb. 2,3 kilós pluszterhet jelent, meglévő felszerelésünk mellett. Azt hiszem még elviselhető többlet, ha gyenge fényviszonyok közt szeretnénk kiváló fényképeket gyártani. Magassága kb. 10 cm.

A 496RC2-t nevezhetjük „delux” változatnak is, hiszen létezik belőle egy sima 496 verzió is, amely nek tetején egy sima, kerek, fix talpat találunk. Az RC2 egy szélesebb, téglalap alakú, levehető gyorstalpat kapott, a Manfrotto RC2 néven rendszeresített kiegészítőjét (innen a neve). Ha netán elvesztenénk, külön vásárolhatunk belőle egy szabványos pótpéldányt. Az RC2 talp ráadásul több más állványfejjel is kompatibilis (az összes RC2 típusnévvel rendelkezővel), így a gépünkre csavarva más fejekre is felpattintható.

A gyorstalp tetején vastag, enyhén bordázott, csúszásmentes gumifelület gondoskodik a felhelyezett fényképezőgép biztonságáról. A csavarmenet szabvány 1/4” méretű, tehát lényegében minden gépre felerősíthetjük. Az alul lévő széles, kihajtható csavarszárnnyal kézzel is könnyen meghúzható a talp, nem kell külön szerszámot, vagy pénzérmét használnunk. A gyorstalp előre a fényképezőgép alá erősíthető, amely így egy pillanat alatt rácsatlakoztatható az állványra.

A kioldó és felfogató mechanizmus egy apró biztonsági karral is rendelkezik a normál kioldókar alatt. Csak ezt elfordítva emelhető le az állványról a fej, tehát ha véletlenül meglökjük a kart, vagy beleakad valamibe, a fényképezőgép nem fog lepottyanni.

A gömbfejek előnye a gyorsaságuk, cserébe kevésbé pontosak, mint egy jobban vízszintezhető 3D fej. Elsősorban olyan helyzetekben vehetjük hasznát, ha gyorsan kell reagálni valamilyen eseményre. Például természetfotónál, ahol így az állványon lévő gép átpozicionálása csak egy mozdulat.

Egyetlen elcsavarható kart találunk az oldalán a gömbcsukló kioldásához. Amely enyhén meghúzva is elég szoros tartást biztosít. Nem kell erőlködnünk a meghúzásával, sem a kilazításával. kb. egy 180 fokos fordulat és a csuklót szinte bármilyen helyzetbe elfordíthatjuk.

A csuklós megoldás segítségével a gép bármely helyzetben 360 fokban körbeforgatható, előre hátra pedig 90-90 fokban dönthető. Azt ezt szabályozó vájat némi jobbra-balra billentést is lehetővé tesz, különösen a felső pozícióban, ahol kétoldalt egy-egy kis mélyedés is elősegíti a kb. 15 fokos oldalbillentést.

Ha megfelelő állásba fordítottuk a gépet a szorítókar (Lock) egy apró mozdulatával befogathatjuk. Ha a kar kényelmetlen pozícióban van, csak ki kell húznunk és a tengelye körül bármely állásban elforgathatjuk anélkül, hogy megszorítanánk, vagy kioldanánk a gömbcsuklót.

A csukló szorítási erőssége nem csak ezzel, hanem a fej ellentétes oldalán lévő csavarógombbal (Friction). A gombot kioldva teljesen lazára, hanyagra vehetjük a gömbcsukló elfordulását, míg meghúzva még kiengedett állapotban is nehezen lesz elmozdítható. Ezt a kezelőszervet nem kell mindig használnunk, így elég csak a másik szorítókarra koncentrálnunk, ezzel pedig egy kényelmes szorítóerőt beállítanunk.

A 496RC2 gömbfej egyébként szinte teljesen fém, kivéve ezt a két kart, de ezek is kemény műanyagból készültek, nehéz őket elnyírni. Nem kell őket olyan erővel nyúznunk, hogy egyhamar megadják magukat. A nagy strapának kitett, felső gyorstalp kioldó és a kis biztonsági kar fémből készült, ahogy a gyorstalp is.

A fej alsó része egy kicsit kiszélesedik, hogy tökéletesen és biztosan illeszkedjen a háromlábú állvány felfogató platójára. Ezen alulról három csavarral meg is szorítható a felcsavart fej, bár ennek alja teljesen sima.

A 496RC2 minőségében ugyanazt a magas színvonalat képviseli, mint a 190XPROB állvány. Együtt, egy közepes méretű DSLR felszerelés mellé ideális állványt kapunk. A gömbfejnek, egyszerűen elfordítható középoszlopnak és az egy mozdulattal kioldható lábaknak köszönhetően nagyon jól konfigurálható kettőst. Ha szeretnéd megvásárolni a fejet, látogass el online (vagy személyesen) a Triponthoz, ahol az RC2 változat bruttó 18 750 forintért, a gyorstalp nélküli verzió pedig 15 830 forintért szerezhető be.

Digiretus.hu

 

 

Kapcsolódó anyagok:

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !