Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotshop Video|2015.12.05.

Színesebb tájkép (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Hogyan tegyük színesebbé nyaralási képeinket Photoshopban?


 

Láthatalan adatok

A képek digitális rögzítésének és tárolásának egyik nagy előnye, hogy a képalkotó eszközök a szigorúan vett képi információkon túl más, kapcsolódó adatokat vagy akár hangot is képesek rögzíteni a fotó mellé. Szinte hihetetlen, de a gyártók illetve a digitális képalkotás első tömeges felhasználói már a digitális fotózás térhódításának kezdetén, a 90-es években meg tudtak állapodni a fotók mellett tárolandó adatok szerkezetéről és annak rögzítési formájáról. Így jött létre az Exif és az IPTC formátum. A cikket az Index Digicam bocsátotta rendelkezésünkre.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió


Exif (Exchangable Image File )

A kép készítésekor automatikusan rendelkezésre álló adatok rögzítésére szolgál. Így tartalmazza a gép gyártóját, típusát, a pontos dátumot és időpontot, a fényképezőgép szinte összes beállítását és még néhány a képre jellemző adatot. Mindezen adatokon túl az Exif fejlécben megtalálható a kép kisméretű változata is, ami lehetővé teszi a kép megjelenítését a fényképezőgép monitorán anélkül, hogy a kártyáról a gép beolvasná a teljes állományt.

Ezek az elsőre talán haszontalannak tűnő adatok a képek rendszerezésénél, feldolgozásánál lehetnek nagyon hasznosak. Míg a fájl dátuma már a kép elforgatásakor megváltozik, az Exif fejlécben tárolt készítési dátum a kép módosítása után is az eredeti időpontra mutat. Így mindig megkereshetők egy adott időszak képei, de ez lehetőséget biztosít a képek sorrendbe tételéhez, dátum szerinti átnevezéséhez is.

Már volt szó arról is, hogy egyes fényképezőgépek érzékelik, hogy a fotós hogy tartotta a gépet az exponálás pillanatában, így ha a fényképezőgép álló helyzetben volt, akkor ezt elmentik az Exif fejlécbe. Az erre alkalmas szoftverekkel az ilyen képek a számítógépen automatikusan a megfelelő irányba forgathatók. A dolog szépséghibája, hogy bár a technológia évek óta adott, még mindig nagyon kevés fényképezőgép gyártó támogatja ezt a bejegyzést.

A fényképezőgép beállításainak elmentése soha nem látott lehetőséget biztosít a tanulásra. Minden elkészült fotó tartalmazza ugyanis, hogy milyen gyújtótávolsággal, milyen blendével és milyen záridővel készült, így a képek utólagos elemzésénél megtanulható, hogy milyen szituációban mi vezet a megfelelő eredményhez és mi nem. Persze a fájlokba ennél sokkal több adat kerül.A lista alsó felét a Makernotes lista teszi ki. Az adathalmaznak ezt a részét használják a gyártók arra, hogy saját gépeikre jellemző egyedi beállítások adatait elmentsék. Mivel itt minden gyártó más jellegű adatokat tárol, az Exifet kezelő szoftvereket fel kell készíteni az egyes gyártók speciális adataira is. Az elegánsabb programok az ismeretlen adatokról nem is számolnak be, de az illusztrációként használt ingyenes Exifer az ilyeneket is kilistázza.

A listában látható, hogy a fényképezőgépen vásárlás után beállítottam a saját nevem, így minden kép, amit a géppel készítettem tartalmazza a nevemet.

Az Exif fejlécben tárolt adatok többsége nem módosítható, de ez alól a dátum mezők kivételt képeznek, így például a már említett Exiferrel, vagy a korábbiakban használt ACDSee 6.0.3-mal korrigálható a rosszul hibás dátumbejegyzés (ha pl. elfelejtettük beállítani a dátumot, vagy külföldre, más időzónába utazva elfelejtkeztünk a fényképezőgép dátumának igazításához).

Az Exifer legnagyobb hibája az, hogy fejlesztője két éve nem nyúlt hozzá. Az általában jól működő szoftver most furcsán viselkedett: az illusztrációk készítésekor sikerült úgy összekavarnia valamit a fájlokban, hogy az Exif adatokat sem tudta megjeleníteni. Az ACDSee szerencsére az Exifer által módosított képeket is jól kezeli.

Előfordulhat azonban olyan eset is, mikor az Exif adatok gondot okoznak. A problémát hibás Exif bejegyzések, vagy hibás képfeldolgozó algoritmusok okozzák. Ilyenkor egyedüli megoldást az Exif adatok törlése biztosítja.

IPTC (International Pres Telecomunications Council)

Az elnevezés nem helyes ugyan, de a köztudatban ezen a néven terjedt el a másik adattárolási szabvány. A név a rendszer egyik kidolgozójára utal, miközben maga a szabvány az IMM (Information Interchange Model) nevet viseli.

Mint ahogy a létrehozó szervezet nevéből is következtetni lehet, ezeket az adatokat elsősorban a sajtófotósok és képügynökségek használják a képek rendszerezésére, katalogizálására. Az adatok között nem találhatók meg a fényképezőgép beállításai (hiszen azok az Exif fejlécben már szerepelnek), helyettük a következők adhatók meg a kép elkészítése után (a teljesség igénye nélkül):

  • A kép készítésének helye: város, állam, ország
  • Adatbázis: objektum neve, kategória, kulcsszavak, stb.
  • Készítő fotós neve
  • Készítés dátuma
  • Leírás és a leírás készítőjének neve
  • Cím
  • Speciális megjegyzések az ügynökségnek
  • stb.


Az adatok szerkesztésére az ügynökségeknél és a szerkesztőségekben világszerte a Photo Mechanic nevű szoftver terjedt el. Ezzel nem csak az IPTC adatok adhatók meg egyszerűen, de a képek minőségük alapján is jól szétválogathatók. Egyes tükörreflexes fényképezőgépek képkezelő szoftverei előre megadott adatok alapján képesek már az áttöltéskor kitölteni a képek megfelelő mezőit.Kellenek ezek nekünk?

A kérdés persze attól függ, hogy a fotózást milyen célból űzzük. Ha csak a családi emlékek megörökítése a cél, vagy hobbiból fotózunk akkor biztosan nincs szükség az IPTC nyújtotta szolgáltatásokra, még akkor sem, ha első ránézésre az abban tárolt adatok megadása logikusnak tűnne. A kategorizáláshoz nem professzionális szinten célszerűbb olyan szoftvereket használni, mint amilyen például az Adobe Photoshop Album (hamarosan bemutatjuk). Az IPTC adatok azoknak a profi fotósoknak segíthetnek, akik az IPTC ajánlásai szerint kezelik a képeiket, hogy a legnagyobb ügynökségeknek gond nélkül el tudják azokat küldeni.

Az Exif adatok által nyújtott előnyökről azonban mindenkinek érdemes tudnia, hiszen ezekre az információkra bármikor szükség lehet.

Antalóczy Tibor

(Átvéve a Pixinfo.com engedélyével)

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !