Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonDosszié|2009.12.08.

Phase One Capture One 4.0: a 'szintek' titkai

 


Helyes expozíció és kontraszt, egy fokkal mélyebben.


 

Anthony LaSala: Nudes

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Anthony LaSala: Nudes (könyv) - digiretus.hu


 

Anthony LaSala: Nudes
(RotoVision)
(a Tripont Kft szponzorálásával)

Az emberi test ábrázolása szinte egyidős a művészettel, a festészet révén pedig a fotográfia is az első időktől felfedezte magának. A RotoVision The Worlds Top Photographers könyvsorozatának Nudes című albuma is a mezítelen emberi testet és a fotográfiát helyezi a középpontba. Egy puha kötésű, 176 oldalas, 25x25 cm-es formátumban megjelenő albumról van szó, mely sajnos hazánkban csak angol nyelven beszerezhető.

A könyv nem ad átfogó történelmi áttekintést az aktfotózás múltjából. Szubjektív mégis átfogó válogatás ez Anthony LaSala kezei alól, aki az elmúlt évtizedek, nagyjából a XX. század második fele és a közelmúlt, számára jelentősnek ítélt művészeit és műveit mutatja be. Szám szerint 33 alkotót. A bemutatás szinte mentes minden száraz életrajzi adattól és egyéb sablontól. Ezek csak érintőleges szerepet kapnak a könyvben, nem úgy a művészek mélyebb gondolatainak, inspirációinak bemutatása.

A rövid fülszövegekben saját szavaikkal is vallanak indulásukról, példaképeikről és persze munkáikról, néha filozofikus mélységekben. Na de mit várhatunk egy művésztől? A könyvben szereplők között a jelen feltörekvő nemzedékét és a közelmúlt nagy neveit is megtaláljuk, mint például a Vogue nagy hatású divatfotósát Guy Bourdint, vagy a fiatalon elhunyt, „botrányművészt” Robert Mapplethorpe-ot.

Egy-egy alkotóra 4-6 oldalt szentel a könyv, melyből persze a legfőbb helyet műveik teszik ki. „Stories behind their greatest images”, mondja az alcím, vagyis fontos célként lebegett a szerkesztő szeme előtt, a fényképek mögött rejlő történet bemutatása. A képek többségében fekete-fehérek, hiszen a formák és fények így érvényesülnek a leginkább. A művészi értékű fényképeket sokszor inkább ezek és kevésbé a test, vagy maga az ember a fő téma. A felvételek mellett sok helyen a művész néhány mondatos kommentárját is olvashatjuk, mely segít megérteni a látottakat.

Máshol csak egy-egy részlettel, kivehetetlen végtaggal találkozunk, vagy érdekes kísérleteknek lehetünk tanúi, mint például Anna Leigniel fodrozódó víz által eltorzított aktjai, vagy David Penprase agyaggal bevont testei szürreális beállításokban. Máshol kerek történeteket mesélnek a képek, vagy éppen megdöbbentik a nézőt, mint Grag Friedler és Katy Grannan levetkőztetett, kényelmetlen beállításokba pakolt átlagemberei. Stílusuk a végtelenül elvont, csak a formákra összpontosító, arctalan zsánerfotótól, a szinte reklámértékű beállításokon át, az erotikus tartalommal is bíró alkotásokig terjed.

A paletta tehát színes a könyv pedig nem oktatni kívánja az olvasót, inkább csak elgondolkodtatni, vagy ha arra sem veszi a fáradtságot, csak kiszakítani néhány percre megszokott világából. Gyönyörködtetni, vagy elborzasztani az emberi test látványától. Az érzelemmentes végiglapozás kizárt!

Az album megtalálható a Tripont kínálatában.

Digiretus.hu

 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !