Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotshop Video|2016.02.14.

Hogyan rendezzük át a képet? (Photoshop Videó Tipp)

szint: haladó


Hogyan csalj szebb kompozíciót a fotódra. Igen, egy kicsit csítelünk, hiszen átrendezzük a fényképen lévő témákat, de célunk nemes, hiszen csak szebbé akarjuk tenni.


 

A Photoshop CS5 újdonságai

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Az Adobe Photoshop CS5 újdonságai - digiretus.hu


 

Az Adobe Photoshop CS5 újdonságai

Ha jól emlékszem úgy 2008 szeptemberében jött ki az előző Photoshop, a 11-es, vagy tisztességes nevén CS4. Nem is telt el túl sok idő az utódig, ugyanis – mint azt bizonyára sokan tudjátok – hétfőn (2010. ápr. 12-én) bejelentették a legfrissebb verziót. Egyelőre még nem próbálható ki, csupán előrendelhető, és néhány nyálcsorgató videó, valamint leírás jelent meg róla. Ezek számát szeretnénk gyarapítani egyel. A szoftver legfrissebb szolgáltatásai már ismertek, így csupán ezek felsorolására hagyatkozhatunk e cikkben.

Megújult RAW konverter. A Photoshop már régóta magában foglalja az Adobe Camera RAW modult, mellyel a legismertebb digitális fényképezőgépek RAW féjljait konvertálhatjuk ismertebb formátumokba. A konverter többnyire utólag frissíthető. A v5.xx változatok után a CS5 a v6.00-os modult tartalmazza, melyről annyit árult el a fejlesztője, hogy még több vignettálási lehetőség és egy jóval fejlettebb zajszűrés került bele, amely roncsolásmentes zajtalanítást végez a színinformáció és a részletek megtartásával. Ennek ideje is volt, erre a non-destruktív dologra meg nagyon kíváncsiak vagyunk. Ezen kívül egy hihető szemcse effektust is kapunk, a valódi analóg fotókra hasonlító hatással.
Mennyire várjuk? - a jobb zajszűrés miatt nagyon.


Frissült a lencsekorrekció. Eddig is alkalmazhattunk különböző lencsehiba csökkentő módszereket a képeken, mint például a kromatikus aberráció, vagy a geometriai torzítás és képsarki sötétedés eltüntetése. Ez azonban többnyire csak úgy „szemre” működött. A CS5 ezentúl gépfüggően támogatni fogja az automata korrekciót, tehát meglévő adatok alapján a fényképezőgépnek és csatlakoztatott objektívének megfelelően (az EXIF adatokat kiolvasva), magától végzi el a szükséges korrekciókat a szoftver.
Mennyire várjuk? - nem elengedhetetlen eszköz, de gyorsíthatja a munkát, szóval közepes izgalommal.

Új horizont beállító eszköz. A pontos magyar nevét még nem ismerjük, de a Straighten Toollal a kissé ferdére sikerült fotók állíthatók majd egyenesbe. A Photoshop Elementsben már van ilyesmi, csak átpakolták a nagytesóba is.
Mennyire várjuk? - nem túlságosan, hiszen elég egyszerűen megoldható máshogyan is.

Jobb élkezelés a kivágások szélén. A Photoshoppal ezerféleképpen vághatunk ki egy objektumot a fotóból, de nem mindegy milyen pontosságot érünk el, ha valami nagyon összetett dolgot, pl hajat kell körbevágni. Az eddig közzétett videók alapján az új éltisztázás hatalmas lépés lesz az eddigiekhez képest. Az algoritmus még pontosabban tudja elkülöníteni a kívánt részeket a lényegtelentől. Eddig a reklámszöveg, a végső verdiktet pedig majd kimondjuk ha kezünkben a próbaverzió.
Mennyire várjuk? - kis szkepticizmussal nagyon-nagyon.

Új ecsetkezelési lehetőségek. Kapunk egy Mixer Brush Tool nevű eszközt, mellyel többféle ecsetet is ötvözhetünk egymással eddig nem látott variációkat hozva létre. Ennek köszönhetően például még pontosabb festményszerű hatás érhető el néhány ecsetvonás segítségével.
Mennyire várjuk? - közepesen. Az ügyeskezűek és festőpalánták nagyon.

Továbbfejlesztett HDR lehetőség. A több, különböző expozíciójú képből egy nagy dinamikatartományút létrehozni nem volt ördöngősség az elődökben sem, csak egy kissé túl automatikus. Nem sok mindenbe szólhattunk bele. Most azonban az egyesített képek rengeteg tulajdonsága beállítható a mentés előtt. Ilyen mondjuk a gamma, az expozíció, vagy a részletesség, de élesíthetünk is a fotón, vagy eltüntethetjük az apró elmozdulások okozta szellemképet.
Mennyire várjuk? - közepesen. Nem minden nap használjuk, de jól jön majd.

Tartalomfüggő kitöltés. Voltak előzményei ennek az új eszköznek, például a Patch Tool, vagy a nagy előd a Clone Stamp, de itt ennél jóval fejlettebb dolgot ígérnek. Ha el akarunk tüntetni egy képelemet a fotóról, csak tessék-lássék körbe kell jelölnünk, a Content-Aware Fill pedig a kijelölt rész környezetének megfelelő mintázattal tölti ki a területet. Van pár ilyen plugin, amely hasonló eszközt kínál, de nem minden esetben pontosak, viszont őrült lassúak. Túlzott gyorsaságot a Photoshop újításától sem várunk, de jobb végeredményt igen.
Mennyire várjuk? - tűkön ülve.

Puppet Warp. Ezt az új szolgáltatást egyelőre nem mertük magyarra fordítani. Bábu torzítás? Működése viszont nagyon érdekes. Bármely kijelölt objektumon elforduláspontokat hozhatunk létre, például egy emberen a könyöknél, a bokánál és a nyaknál. Az elforduláspontokat figyelembe véve a szoftver reálisan képes torzítani a képet. A természetességet megtartva képes elfordulni a fej, kar, láb, vagy akár elhajlani egy fa.
Mennyire várjuk? - közepesen-nagyon, bár még kérdéses milyen gyakran lesz rá szükség.

Továbbfejlesztett fekete-fehér konverzió. Ilyen az előző verziókban is volt már, bár egy kis gyakorlattal megoldható volt egy ősrégi PS verzióban is. Az újítás inkább a kezdőknek, vagy az időhiányban szenvedőknek nyújtott segítséget a színes képek fekete-fehérré alakításában. Itt az ígéretek szerint rengeteg sablonnal találkozunk majd és egy új Lab BW action-nel.
Mennyire várjuk? - mérsékelt érdeklődéssel.

Könnyebben használható munkafelület és GPU-alapú eszközök. Akinek bírja a gépe még látványosabbá teheti munkát a mint a korábbi verziókban. Az Adobe itt egy nagy csokor apró újdonságot kínál: könnyebb rétegtulajdonság beállítás, képernyőn megjelenő látványos színválasztó kör, egérrel vezérelhető folyamatos képnagyítás, harmadolóvonalakat tartalmazó vágásjelölő, ésatöbbi.
Mennyie várjuk? - mint szombat után a vasárnapot.

Az új Photoshop CS5 ezen kívül még több apróságot is tartalmaz majd, de ezekről már csak felsorolás szintjén:

  • 64-bites platformok támogatása nem csak Windowsnál, de Mac rendszereknél is.
  • Jobb Lightroom-Photoshop együttműködés.
  • Jobb média menedzsment (Adobe Mini Bridge modul)
  • Adobe CS Review modul
  • Még egyszerűbb a kezelőfelület testreszabása
  • Továbbfejlesztett nyomtatási lehetőségek

Az Adobe Photoshop CS5 és CS5 Extended verziókra májusig kell várnunk. Valószínűleg a demóra is.

Digiretus.hu

 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !