Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPS Elements|2009.12.09.

Lágyítás (Soft Focus)

szint: haladó


Csipetnyi matek és kész a lágy effektus.


 

A Lightroom 3 újdonságai

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Az Adobe Photoshop Lightroom 3 újdonságai - digiretus.hu


 

Az Adobe Photoshop Lightroom 3 újdonságai

Szinte végtelennek tűnő, de valójában nem is olyan hosszú bétatesztelés után végre megjelent a Lightroom 3-as verziója. Az Adobe tavaly októberben tette közzé a nyilvános bétát, melyre 600 ezer felhasználó mozdult, hogy kipróbálja és tapasztalatait megosztva tökéletesítse a népszerű RAW konvertert. A végeredményt a hét elején kezdte forgalmazni a fejlesztő, mi pedig az elérhető sajtóinformációk alapján gyorsan átfutunk a legfontosabb és a kevésbé fontos újdonságain.

Továbbfejlesztett zajszűrés

Már az előző Lightroomokban is adott volt a különféle zajkomponensek, így a világossági (luminancia) és színzaj külön szűrése, a végeredmény azonban nem volt mindig megfelelő. A világossági szűrésnél túl sok részlet veszett kárba, ha erősebb zajt akartunk eltávolítani. Az új verzióban áttervezték a szűrést, mely sokkal jobb végeredményt ad, több részletet hagyva a teljesen szűrt képen is.

Filmszemcse szimuláció

Aki viszont nem túl sima, inkább az analóg képekre hasonlító, szemcsés hatást szeretne elérheti a Lightroomban is az új filmszemcsézet szimulációval. Három csúszkát kapunk erre, melyekkel könnyedén beállítható a szemcsézet sűrűsége (Amount), a mérete (Size), és kontrasztja (Roughness).

Lencse korrekció

A nemrég megjelent Photoshop CS5-ben is kiemelt szerepet kapott az automatikus lencsekorrekció, mely a fontosabb optikai hibák önálló eltávolítását jelenti. Ilyen például a színhiba (kromatikus aberráció), a geometriai torzítás (halszem és párna hatás), vagy a képsarkok sötétedése (vignettálás). A fejlesztő által kiadott új szoftverrel, az Adobe Lens Profile Creatorrel bárki akár házilag is elkészítheti saját gépe és objektívjei korrekciós fájlját. Ehhez csak egy tesztábra lefotózására és némi szabadidőre lesz szükség. A korrekciós fájl azután felhasználható a Photoshop CS5 és Lightroom 3 verziókban. A szoftverek az EXIF adatok alapján kiválasztják a megfelelő gép+objektív párt és eltüntetik az összes optikai hibát. Nem kötelező azonban tesztfotóznunk. Egy csokor korrekciós fájl az alap szoftverben is elérhető lesz, később pedig nyilván a netről is letölthetővé válnak a frissítések.

Perspektíva korrekció

Régi hiányosságot pótol a most bevezetett perspektíva korrekciós lehetőség. A korábbi verziókban vághattuk forgathattuk a képet, de a nagylátószögű felvételeknél jelentkező összetartó éleket nem korrigálhattuk. Most viszont itt az idő, hogy akit ez zavar, ne kelljen külső szoftverben elvégeznie.

Javított teljesítmény

Nem elhanyagolható újdonság a friss verzió részéről, hogy még gyorsabb lett. Erre a korábbi verziókban is volt példa, így a 3-mas változat még fürgébb munkát tesz lehetővé, ami az egyre nagyobb felbontású és fájlméretű RAW képek miatt szükséges változás volt.

Videofájlok támogatása

Az utóbbi években egyre több videofelvételt is támogató DSLR jelent meg a piacon, melyek használói most a RAW állóképekkel együtt rendszerezhetik a mozgókat is. A szoftver ezek lejátszását is támogatja a Library szekción belül.

Megosztható slideshow videók

A képeinket eddig csak a Lightroomon belül nézhettük meg slideshow, vagyis diavetÍtés formában. A friss változat már ennek videó mentését is tartalmazza. Rengeteg opciót kapunk egy elegáns vetítés megalkotásához. Beállíthatjuk a hátteret, animált feliratokat és háttérzenét rendelhetünk a képek mellé, majd az egészet kimenthetjük MP4 formátumban, hogy aztán egy külső lejátszó segítségével bárhol levetathessük.

Vízjel beállítások

Az új vízjel beállítások segítségével könnyedén rábiggyeszthetünk szinte bármilyen feliratot, vagy ábrát képeinkre, így védve őket a netes felhasználás során. A szövegek és grafikák átlátszósága effektusaik szabadon állíthatók, de forgathatjuk, vagy a képnek megfelelően méretezhetjük is őket.

Egyéb újdonságok

A végére maradtak a sallangok, vagy legalábbis számunkra annak számítók. Másnak talán kiemelkedő fontosságú lehet a teljesen áttervezett Import kezelőfelület, ami – valljuk be – nem egy hátrány a kissé suta eddigihez képest. Aztán kapunk még számítógépről távvezérelhető fotózási lehetőséget, ha valaki mindenáron a Lightroommal szeretné megoldani. Ha RAW-ban készítünk műtermi képeket, ez nem is olyan haszontalan újítás. Van itt közvetlen Flickr támogatás, így a kész fényképek azonnal feltölthetőn az ismert fotóportálra. Végül pedig egy csokor új nyomtatási sablont kapunk.

Digiretus.hu

 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !