Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonLightRoom|2010.09.15.

Adobe Photoshop Lightroom 3 - Perspektíva korrekció

 


A Lightroomban megbújik valahol a dőlő épületfotók problémájának megoldása is.


 

Nik HDR Efex Pro előzetes

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Nik HDR Efex Pro előzetes - digiretus.hu


 

Nik HDR Exef Pro

A Nik Software neve garancia a minőségi képszerkesztésre, így most bemutatott új pluginjuk, a HDR Efex Pro is megér egy misét, jobban mondva egy rövid bemutatót. Publikus demó verzió sajnos még nincs a szoftverből, megjelenését pedig októberre ígéri a fejlesztő, tehát kénytelen vagyok az eddig közzétett infókból dolgozni.

HDR? Az mi?

Bőven akadnak olyan helyzetek, amikor a legjobb fényképezőgép dinamika átfogása sem elég, magyarul az elkészült képen vagy az árnyékos területek lesznek túl sötétek, vagy a világos részek túlvilágítottak. A csatornánként 8 bit egyébként is szűkös a legsötétebb és világosabb területek hű visszaadásához. Erre találták a ki a HDR (nagy dinamikaátfogású) szoftvereket és formátumot, valamint a Tone Mapping eljárást, mely ilyen szűk tartományban is képes ábrázolni az extrém kontrasztkülönbségű képrészeket is. A köznyelvben HDR-nek nevezett képek valójában tone mappinggal (talán tónus áthelyezésnek lehet fordítani) készült fotók, melyek egy jobb mintavételezésű RAW, vagy több JPG összedolgozásából készültek. Az erre szakosodott szoftverek úgy egyesítik a képek különböző részeit, hogy a végső képen a világos területek sötétebbként, a sötétek jóval világosabbként jelenjenek meg. Ennek végeredménye sokszor az emberi szem kontrasztátfogásától is sokkal jobb, furcsa, festményszerű hatás - jobb esetben pedig egy nagy dinamikaátfogást szimuláló kép.

A Nik HDR Efex pro ennek elérésében nyújt segítséget, akár egy, akár több képet készítünk.

Kezelőfelület

A HDR Efex Pro kezelőfelülete nagyon hasonlít a Nik Software többi pluginjáéhoz. Aki már használta őket, nem fog eltévedni. Balra egy nagy csokor presetet kapunk, melyeket a fent lévő gombokkal kategóriákba rendezhetünk, vagy akár egyszerre is kilistázhatunk. Választhatunk például természetes, művészi, vagy szürreális kategóriát, de tájkép, vagy épületfotóra optimalizáltat is. Természetesen saját beállításainkat is elmenthetjük majd presetként. Gyárilag több mint 30 előre mentett beállítás választható.

Középen a szokásos előnézeti ablak fogad, a jobb szélen pedig a beállítások. Elsőként az úgynevezett tónus kompresszióval kezdhetünk, mely az effektus erősségét szabályozza, majd ennek megjelenésén finomíthatunk a Global Adjustments szekció hét csúszkájával. Beállítható az expozíció (világosság), a kontraszt, a színtelítettség, a HDR hatás struktúrája (finom részletek mikrokontrasztja?), a fekete és fehér területek világossága, valamint a színek melegsége.

A következő részben a HDR metódus választható ki egy menüből, majd beállítható ennek erőssége is. Jóval több mint egy tucat ilyen metódus áll rendelkezésünkre. Néhány példa ezek közül:

U-point (szelektív képmódosítás)

A Nik pluginjeinek egyedi technológiája az úgynevezett U-point, mely a kívánt terület szelektív módosítását jelenti. Egyszerűen csak kijelölünk egy képrészt a szoftver ellipszis jelölőjével, majd az ezen megjelenő csúszkákkal csak itt szabályozhatunk a világosságtól a kontraszton át a színcsatornák erősségéig szinte mindent.

Automatikus szellemkép eltávolítás

Ha több kép egyesítéséből készül a HDR fotó, gyakran jelent gondot, hogy a kézből készült képek egymáshoz képest kicsit elmozdulnak. Emiatt az összedolgozáskor nem illeszkednek pontosan, és szellemképes részletek alakulnak ki. A HDR Efex Pro automatikusan eltávolítja a megkettőzött éleket.

A szoftverről első körben nagyjából ennyit árult el a gyártó, valamint az árát, ami 159,95 dollár lesz. A plugin 32 és 64 bites rendszereket is támogat és többmagos processzorokhoz optimalizálták. Adobe Photoshop, Lightroom és Apple Aperture alá telepíthető.

Digiretus.hu

 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !