Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotoshop Tipp|2009.12.09.

Redfield Sketch Master plugin

 


Egykor digitális fénykép volt, most pasztelkréta rajz.


 

Topaz Labs InFocus plugin

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Ingyenes szoftver - Topaz Labs InFocus plugin - www.digiretus.hu


 

Topaz Labs
InFocus plugin

Egyik kedvenc plugin fejlesztőnk a Topaz Labs mostanában adta ki legújabb Photoshop kiegészítését az InFocust. A kiegészítést azonban nem csak a jó öreg PS, hanem Lightroom és Apple Aperture szoftverek alá is telepíthetjük.

Az InFocus egy élesítő plugin. Tudom, van ilyesmi a Photoshopban garmadával, és ha nem elég, akkor ezernyi más módszerrel is élesíthetünk a képen, de azért mindig jól jön valami újdonság, egy kicsit más megközelítése a bevált módszereknek. Az élesítés pedig az egyik legfontosabb területe a képszerkesztésnek, úgyhogy örömmel vettük birtokba a szoftver próba verzióját.

Pluginhoz képest elég méretes az a 37MB, amit le kell töltenünk és telepítenünk, de sebaj. A telepítés gyors és félautomatikus. Nem kell semmit megadnunk, beírnunk, így eltévedni sem nagyon lehet benne.

A Photoshop indítása után a Filter/Topaz Labs menüpont alatt figyel majd az InFocus, és valami ilyesmi munkaablakkal fogad:

Két különálló szekciót kezelhetünk, melyek együtt is használhatók. A Deblur részben a bemozdult, bemozdított, vagyis a szinte menthetetlenül életlen fotók felélesztésével kísérletezhetünk. Természetesen csak módjával, mivel csodát ez az alkalmazás sem fog tenni. Kis odafigyeléssel viszont egész jó eredmények érhetők el. De tegyük félre egy kicsit a bemozdult képeket, mondjuk a következő alkalomra és foglalkozzunk most az egészséges, de némi élesítésre szoruló fotókkal.

Itt egy 100%-os képkivágás, falombbal, részletes háttérrel, homogén területtel és szabályos formákkal. Szép részletes, de lágy fotó. Éppen csak egy tyúklépésnyi részletkiemelésre van szüksége. Vajon mit kezd vele az Infocus?

Itt jön képbe a másik szekció, a Sharpen, tehát általános élesítés. Nem fogunk elveszni a kezelőszervei között. Három csúszka az egész, plusz fent néhány ikon, melyekkel vissza és előre lépkedhetünk a beállításaink között (Undo, Redo), vagy pillanatnyi mentést készíthetünk az aktuálisakról (Snap). Az utolsó két ikonnal (Prev, Next) ezek között a mentések között váltogathatunk. Nagyon hasznos funkció, hiszen így egy pillanat alatt összehasonlíthatjuk akár a három lépéssel korábbi élesítési beállításunkat.

A csúszkák birtokba vétele előtt (főleg, ha nem először használod a szoftvert) érdemes rákattintani alul a Reset All gombra. A plugin ugyanis tárolja a korábbi beállításokat és az újonnan megnyitott képre is ezeket akarja használni. E gombbal lenullázható az összes beállítás, tiszta lappal kezdhetünk.

A három csúszka közül a Sharpness és a Sharpness Radius ismerős lehet azok számára, akik gyakran használják a Photoshop Unsharp Maskját. A Sharpness megfelel az ottani Amount csúszkának, vagyis az élesítés erősségét állítja.

Balra a 0 Sharpness, jobbra a maximális érték végeredménye:

A Sharpness Radius, pedig ugyanaz, mint ott a Radius beállítás, tehát az élesítés területét állítja, hogy milyen vastagságban élesítsen a szoftver az élek mentén. Alacsony értéken, vékony, finom éleket, magasabb beállításnál vastag, elnagyolt vonásokat kapunk.

Balra a legkisebb Sharpness Radius, jobbra a maximum érték hatása:

A fenti példákból is látható, hogy mindkét csúszka sokkal finomabb élesítésre képes, mint a nagy értékekkel dolgozó Unsharp Mask.

Az igazán érdekes itt a Micro Contrast nevű, legfelső csúszka. A kép mikrokontrasztját, tehát a finom részletek kiemelését állítja. Abban az esetben illik használni, ha nem csak az éleket, de a részleteket is szeretnénk arcbemászóbbá tenni, hogy szinte kiszúrják a néző szemét az élességükkel. Vigyázni kell azonban a használatával, mert nem tesz különbséget zaj és a valódi részlet között, ezért túl nagy értéken az jelen lévő zajt is hangsúlyosabbá teszi. A mikrokontraszt növelésének a másik két csúszka használata nélkül is hatása lesz a képre.

Balra a kikapcsolt mikrokontraszt, jobbra a maximum beállítás hatása:

Most nézzünk egy ésszerűbb beállítást, melynél a Micro Contrast 0,35, a Sharpness 0,50, a Sharpness Radius pedig 0,60 volt.

(Az egérmutatót a kép fölé állítva megtekinthető az eredeti verzió is)


Csak finom, részletkiemelő élesítésre volt szükség, és ennek a plugin maradéktalanul eleget tett. Az árnyékos és homogén területeken, mint a fenti kép alsó része, vagy az égbolt egy kicsit megnövekedhet a zajszint, de ezt a Photoshop History Brush ecsetjével könnyedén visszaállíthatjuk.

A Topaz Labs InFocus élesítő plugin mindenkinek kötelező, aki egy kicsit mélyebbet szeretne a megszokott Photoshoppos szűrők helyett. A demóverziót regisztráció nélkül letölthetjük a fejlesztő oldaláról és 30 napig ingyen használhatjuk. Egyébként 69,99 dollárért regisztrálható.

Digiretus.hu

 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !