Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonDosszié|2009.12.07.

Plugin Commander Light ás Plugin Commander Pro Editor

 


Nagyszerű segítség a fiterekhez.


 

Topaz ReMask 3 plugin

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Topaz ReMask 3 - digiretus.hu


 

Topaz ReMask 3

Az egyszerűbb, háttértől jól elkülönülő tárgyakat, témákat nagyon könnyű kivágni, ha mondjuk új képre szeretnénk őket helyezni, vagy más hátteret adni nekik. Az összetettebb formák, mint amilyen az állatok szőre, a haj, vagy a falomb, már sokkal gyakrabban kifognak a szoftveren. Egy téma kimaszkolásának kézenfekvő megoldása lehet a célszoftver, például a TopazLabs által nemrég frissített ReMask 3 használata.

Egy Photoshop alá telepíthető pluginról van szó, melynek elsődleges feladata az időigényes maszkolás még rövidebbé és pontosabbá tétele.

A fejlesztő honlapjáról letölthető a 30 napos próbaverzió, úgyhogy nem kell zsákbamacskát vásárolnunk. Minden funkciója működik, de egy ingyenes kódot azért kérnünk kell hozzá, hogy a próbaidőt aktiválhassuk. Egy közel 35 MB-os fájlt tölthetünk le, mely azért pluginnak nem kicsi. Telepítése nagyon egyszerű, mindent automatikusan elvégez. A Photoshoppot megnyitva be kell töltenünk a kívánt képet, melyből ki szeretnénk vágni valamit, majd a Filter/Topaz Labs/Topaz Remask 3 menüpont alól indíthatjuk el a plugint.

Mintafotónk most ez lesz, melyből természetesen a macskát szeretnénk kivágni.

Nem lesz olyan könnyű feladatunk. Színben ugyan viszonylag jól elkülönül a főtéma, de a kép eredeti méretben elég életlen, az állat körvonala nem mindenütt határozott.

A Topaz ReMask elég összetett szoftver, így elsőre csak az alapokkal ismerkedünk meg; hogyan tudjuk leggyorsabban kivágni amit szeretnénk.

A plugin munkafelülete így fest. A nézőkép ablakban zöld fátyol takarja a fotót. A zöld terület a megtartani kívánt, vagyis a kivágandó képrészt jelenti. Egyelőre tehát a teljes képünk ki van jelölve. Ebből viszont csak a macskát szeretnénk, így ennek kell zöldnek maradnia.

A szoftver legfontosabb maszkolási eszközei a bal oldali rész tetején lévő első gombsor (Brushes - Basic). Egy zöld, piros és kék ecset gombját látjuk.

A zölddel festhetjük be a megtartani kívánt témát. A pirossal a kimaszkolni, vagy eltüntetni kívánt egyéb képterületeket. Ez tehát a szükségtelen képrészek jelölője. A kékkel a vágószoftver munkaterülete, vagyis az a körvonal jelölhető ki, melynek mentén ki akarjuk vágni a témát.

A maszkolás első lépésében kattints a kék ecsetre. Valamivel lejjebb a Brush Size csúszkán állíthatod be az ecsetméretet. Bármilyet használhatsz, a lényeg, hogy kényelmesen vastag legyen, ugyanis csak nagyjából kell kijelölnöd a vágóvonalat.

A kijelölés megkezdése előtt érdemes az eredeti képnézetet használni. A bal felső sarokban lévő előnézeti kép alatt kattints az 1:1 gombra. A képet a Shift gomb nyomva tartásával és az egérmutató húzásával görgetheted.

Most a kék ecsettel óvatosan húzz körvonalat a kivágandó téma köré úgy, hogy a kék vonal egyik fele a szükségtelen képháttért, másik fele a téma szélét takarja.

A teljes kivágandó területet keretezd be ezzel a módszerrel. Nem kell tökéletesen pontosnak lenned, hiszen majd a szoftver számolja ki, hogy hol kell lennie a pontos vágóélnek, a maszk határvonalának. Ez nagyon gyors művelet, néhány másodperc alatt egy bonyolultabb, bozontos, hajas, szőrös téma is tessék-lássék körbejelölhető.

A kék határvonallal szabtad meg a pluginnak, hogy hol vágjon, a piros területtel pedig azt, mi az amit mindenképp maszkoljon ki. Ehhez használhatnád a piros ecsetet is, de inkább a lentebb lévő Fills gombsor piros kitöltőjét válaszd és kattints vele bárhová, a kék körvonalon túli területen. Előtte azonban használd a felső 1:1 gomb bal oldalán lévő Fit gombot, mellyel ismét kis nézetre válthatsz.

Elkészült tehát a kijelölésünk. A zöld rész a mindenképpen megtartandó terület, a kék a vágófelület, melynek mentén dolgozik a szoftver, a piros pedig a kötelezően törlendő rész. Bal oldalt alul kattints a Compute gombra, és a szoftver elvégzi a szükséges számításokat, hogy kimaszkolja a kijelölt témát.

A szükséges számítgatások után automatikusan Mask nézetre vált a program, fehérrel megjelenítve a kivágott témát, feketével pedig a törölt részt. Mint látható nem pont a kék terület mentén vágta ki az állatot a szoftver, hanem azon belül kiszámolta, hogy nagyjából hol van a bunda és a háttér találkozása.

A munkakép fölött lévő fülekkel váltogathatod a ézetet:

Image: eredeti kép
Trimap: a három színű kijelölés
Mask: maszk nézet, feket-fehérben
Keep: a megtartott, kivágott téma
Cut: a törölt terület

Íme a kivágott, maszkolt képünk. Sokkal gyorsabb és pontosabb volt ez a módszer, mintha nekiállnánk hagyományos módon körbevágni. A macska új rétegre kerül, így mögé bármilyen háttér beilleszthető, vagy kimásolhatjuk és egy új képre illeszthetjük.

Egy későbbi részben azt is megtanuljuk miként finomíthatunk a kész maszk határain. A fenti képen például néhol a vágás mentén maradt egy halvány drapp csík a háttérből. A Topaz ReMask erre is megoldást nyújt.

Digiretus.hu

 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !