Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotshop Video|2014.11.20.

Film színek (Photoshop Videó)

szint: haladó


Hogyan adjuk vissza a negatívfilmek színeit Photoshopban


 

AKVIS Sketch 12.5

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

AKVIS Sketch - digiretus.hu


 

AKVIS Sketch 12.5

Pár hete az Akvis NatureArt szoftverrel varázsoltunk képeinkre különböző természeti jelenségeket, most pedig a cég egyik legnépszerűbb szoftvere a Sketch következik, mellyel ceruza, vagy krétarajz hatásúvá tehető bármely fénykép. A dolog apropója, hogy épp tegnap jelent meg a legújabb Sketch változat 12.5 verziószámmal.Testvéréhez hasonlóan ebből a szoftverből is találunk Windows és Mac OS rendszeren futtatható változatot. A Windowsos verzióhoz egy alig 30 MB-os telepítőfájlt kell elindítanunk, melyben a Photoshop CS4-5 és az önállóan futtatható változat is megtalálható.

Megnyitva a következő látvány fogad:Elsőként a felső ikonsort érdemes átfutnunk. Itt találjuk a legfontosabb parancsokat. Sorban: Sketch weboldal megnyitása (ceruzatartó ikon), Képfájl betöltése, Mentés másként, Nyomtatás, Csoportos szerkesztés, Beállítások importálása, Beállítások exportálása.

Az ikonoktól jobbra találjuk az egyszerű (Express) és a haladó (Advanced) lehetőséget, valamint a beállítások véglegesítésének (Run) ikonját. Most az egyszerű szerkesztési lehetőségekről lesz szó.

Egyszerű szerkesztés

A szerkesztési beállítások a jobb ablakrészben találhatók, az előnézeti képet nyújtó Navigatorral kezdve, majd négy további szekcióra bontva:

Effects: képhatások
Strokes: vonások
Edges: élek
Presets: gyári beállítások

Közülük a Presets szorul a legkevesebb magyarázatra. Egy rakás gyári beállítást tartalmaz, melyekkel pl. ceruzarajz, vízfestmény, vagy kréta-vázlat hatás érhető el. Bármelyiket beállítva a szerkesztőcsúszkákkal tovább finomíthatjuk a végeredményt.

Effects

A képhatás szekció csúszkái közül az első a Waterccolor, mely neve alapján a vízfestmény effektust produkál. Ceruzarajz esetén is használható, hiszen a lényege, hogy elmossa a kép vastagabb vonásait.

A következő képen a Watercolor csúszka legkisebb (balra) és legnagyobb (jobbra) beállítása látható.

A Charcoal csúszka a krétahatást erősíti. A gyakorlatban a vastagabb éleket teszi mosott, sötét, elnagyolt vonalakká.

A Coloration beállítással színesebbé tehető a kép, amennyiben eredetileg is színes volt. Fekete-fehér képnél is hatásos, mivel lényegében a rajzhatású réteg átlátszóságát csökkenti az eredeti kép fölött. Magyarán keverhetjük vele az eredeti és az effektezett képet.

Az alábbiakban 50%-ra állítottuk az erősségét (jobb oldali képdarabon).

Smudging csúszkánkkal a ceruzarajzoknál alkalmazott maszatolást idézhetjük meg a képen. A rajzoló ekkor ujjával mossa el a grafitport, így képezve lágyabb átmeneteket.

A kép így kevésbé kontrasztos, kissé szemcsés is lesz.

Strokes

A Color Pencil jelölő alkalmazásával színes ceruza hatást érhetünk el, vagyis a vonások a kép eredeti színeit kapják. A mellette lévő csúszkával erősíthető, hogy mennyire legyenek teltek ezek a színek. Fekete-fehér képnél nincs hatása.

A Midtones Hatching viszont fekete-fehérnél is működik, mégpedig a középtónusokat erősíti. Növelve értékét a világos területek fedettsége is nő.

Az alábbi példában 0 (balra) és 100 (jobbra) értéket használtunk. Jól megfigyelhető hogy magasabb értéknél a bőr világos területei is szerepet játszanak a rajzhatásban.

Edges

Az Edge Strength segítségével megszabhatjuk, hogy a szoftver csak a legerősebb (alacsony érték, vagy a finomabb éleket is (magas érték) kivastagítsa.

A lenti képen alacsony értéknél (balra) az élek alig láthatóak, nagyobb értéknél viszont erősen jelen vannak. Vigyáznunk kell azonban, mert túl magasra állítva olyan élek is megvastagításra kerülhetnek, amik mondjuk egy portrén nem mutatnak jól (pl. árnyékok széle)

Beállításainkat azonnal látjuk a munkamezőben lévő nagy képen, illetve az azon megjelenő 250 pixel széles előnézeti mezőben. A mező a kép bármely részére áthúzható.

Ha ez alapján elégedett vagy a beállításokkal a kép fölötti After fülre, vagy az ikonsor véglegesítés (Run) gombjával készíttetheted el a végleges művet.

A v12.5 verziószámból is kitűnik, hogy nem mai szoftverrel van dolgunk. Hosszú évek óta fejlesztik és valóban egyre jobb rajzhatás érhető el vele akár néhány pillanat alatt. A kínálatból nem ez a kedvencünk, de kétségtelenül az egyik legkönnyebben használható, jó eredményt adó rajzeffektus programról van szó.

Az Akvis Sketch 12.5 próbaverziója 10 napig ingyen kipróbálható. Letölthető az alábbi weboldalról.

Egy későbbi alkalommal a Sketch 12.5 haladó beállításaival ismerkedünk meg.

Digiretus.hu

 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !