Extrém HDR Photoshopban

Extrém HDR Photoshopban

Nem is olyan rég már bemutattuk a Photoshop CS5 új HDR szolgáltatását, mellyel a nagy kontraszt különbségű képek megvilágítását egyenlíthetjük ki. Érintőlegesen arról is volt szó, hogy magas értékeken használva túlzó, természetellenes, de rendkívül kifejező, kontrasztos képek hozhatók létre. Különösen jól mutat ez a túlzó HDR hatás az arcokon. Nézzünk erre egy példát!

Tölts be egy fotót Photoshopba!

Extrém HDR Photoshopban 1.

Ha portrén szeretnél extrém HDR hatást lehetőség szerint idősebb arcot válassz, hiszen a durva kontraszt a ráncokat drámai mértékben kiemeli. Fiatal hölgyek esetében nem igazán ajánlott a következő hatás, mivel az arcbőr minden egyes kis hibáját (pl. szeplők) sokszorosára erősíti.

Érdemes nagyobb méretű fotót használni, mert ez a módszer nem csak a bőr, de a kép hibáit is kiemeli.

2-3 csúszka

Extrém HDR Photoshopban 2.

Az új HDR Toning parancsra lesz szükséged, melyet az Image/Adjustments menüben találsz.

Először is győződj meg róla, hogy a Method menüben a Local Adaptation mód aktív!

Példánkban csak 2-3 csúszkát használtunk. Az Edge Glow csoportban például mindent a fenti beállításokon hagytunk, ez volt a gyári alap.

Az első csúszka legyen a Detail, vagyis a részletesség. Állítsd maximumra (+300%). Drámaian kiemeli a legapróbb részletet is a képen a mikrokontraszt nagymértékű emelésével.

A következő a kettővel fölötte lévő Gamma legyen, melyet állíts alacsony értékre, de ne a legalacsonyabbra. Nálunk a -3,21 vált be, kezdj te is hasonlóval, legfeljebb később finomítasz rajta.

Végül az Exposure, vagyis a világosságot szabályozó csúszka következik, melyet úgy állíts be, hogy a kép nagyjából visszakapja az eredeti világosságát, esetleg egy kicsit világosabbra is állíthatod. Ez képtől függő érték, számunkra a -2 körüli beállítás tűnt ideálisnak.

Használhatod a Shadow és a Highlight csúszkákat is, de ennek nem lesz látványos hatása. Egy próbát talán megér.

Szintén fakultatív a Vibrance és a Saturation használata is. Ha túl színesnek találod a fotót a Vibrance segítségével tompíthatod a színeit. A Saturationnel esetleg fekete-fehér kép is létrehozható, ha minimumra állítod.

Némi zaj

Extrém HDR Photoshopban 3.

Ha a beállítóablakban OK gombot nyomsz lényegében kész is a kép.

Az elején említettem, hogy érdemes nagyobb képpel dolgozni, mert az extrém HDR hatás kiemeli a kép egyes hibáit is, például a zajt. A fenti képrészleten jól látható, hogy mire gondolok.

Ha a fotót webes galériába szánjuk, egy nagyobb kép esetén a méretet csökkentve már nem olyan feltűnőek ezek a hibák. A szemlélő csak a kontrasztot HDR hatást látja.

Esetleg megpróbálkozhatsz némi zajszűréssel is, vagy a Filter/Blur/Surface Blur parancs szűrő használatával. Ez mossa ugyan a képet, de igyekszik a kevésbé részletes területekre koncentrálni és a fotót kicsinyítve már nem olyan feltűnő az elmosása.

Kifejezőbb

Extrém HDR Photoshopban

Ezután már csak egy kis utómunka a képünk bemutatásra kész. A fenti fotón egy erősebb vignettálást használtunk egy plugint bevetve, de a Filter/Lens Correction Vignette csúszkáival is hasonlót kreálhatsz. A fotó kapott egy kis kék elszínezést az Image/Adjustments/Photo Filter parancsnak köszönhetően.

Budai Petur

 

 

Portréfotózás alapjai banner