Filmszemcsézet Photoshopban 6

Filmszemcsézet Photoshopban

Persze-persze, van ilyen szűrő a Photoshopban – Film Grain néven – mellyel két kattintás lenne a filmszemcsézet emulálása. Hátránya csupán az, hogy szerintünk nem néz ki túl jól, túlságosan „beleszól” a képbe, és unalmas lenne arról írnunk, hogy állítsd be, majd nyomj OK gombot! Így elővesszük a jól bevált többréteges módszert és megszórjuk a fotót egy jó marék, utólag finomítható filmszemcsézettel.

Nyisd meg a fotót Photoshopban!

Filmszemcsézet Photoshopban 1

Következő digitális fotónkra szeretnénk felvinni filmszemcse-szerű hatást. Mivel a Photoshop Film Grain lehetősége önmagában erős hatással lehet az fények és árnyékok mértékére, így egy külön rétegen alkalmazzuk.

Szürke réteg

Filmszemcsézet Photoshopban 2

Layer/New/Layer paranccsal hozz létre új réteget! A réteget középszürke színnel kell kitöltenünk. Ehhez az eszközpaletta nyíllal jelölt Előtérszín négyzetére kétszer kell kattintanod. A megjelenő Color Picker ablakban legegyszerűbb, ha a jelölt részbe 808080-as értéket írsz.

Kitöltés

Filmszemcsézet Photoshopban 3

Válaszd az eszközpalettáról a Paint Bucket (Festékesvödör) eszközt, mely középszürke „festékkel lesz tele”. Kattints vele a kép bármely pontjára, így a réteg egyöntetű szürke lesz.

Szemcse, szemcse, szemcse

Filmszemcsézet Photoshopban 4

Szürke rétegünkre szemcsézettséget viszünk fel. Ehhez válaszd a Filter/Artistic/Film Grain menüpontot! A megjelenő ablak Grain csúszkáján állíthatod a szemcsézet mértékét. Kisebb érték finomabb végeredményt ad. A Highlight Area és az Intensity esetünkben (középszürke színen) nincs hatással a képre, így nem szükséges beállítanod. A szemcsézettséget mi 6-ra állítottuk. Mértéke függhet a kép méretétől is. Egy sokpixeles képen nyugodtan állíthatsz nagyobb szemcsézettséget, hiszen papírra nyomtatva jobban érvényesül.

Rétegek egymás közt

Filmszemcsézet Photoshopban 5

Össze kell mosnunk a két réteget a kívánt hatás eléréséhez. Az összhatásmódot Normalról állítsd Overlayre, de választhatsz egyéb összhatásmódot is, például a finomabb megjelenéshez Soft Lightot. Az Overlay következtében nem változik meg a fotó világossága, csak a szemcsézettség lesz látható. Ennek mértékét az Opacity (Átlátszóság) csúszkán finomíthatod.

Kívánt kontraszt

Filmszemcsézet Photoshopban 6

Layer/Flatten Image paranccsal egyesítheted az kész kép rétegeit, majd menthető a kép. Korábbi, „Film színek” című leírásunkkal még közelebb kerülhetsz a filmhatású illúzióhoz. Jobban mutat a szemcsézettség fekete-fehér, erősen kontrasztos fotókon. Ha a Film Grain nyújtotta hatás nem megfelelő számodra, használd az OptikVerve Labs Virtual Photographer pluginját.

Budai Petur

Portréfotózás alapjai banner