Photoshop keretezés 4

Fotó keretezése I. Photoshopban

Előljáróban meg kell jegyeznünk, hogy a fotó köré keret rajzolásával képed nem válik jobbá. Segítségével azonban figyelemfelkeltőbbé, összefogottabbá válhat a kép. Ügyelj arra, hogy ne vidd túlzásba a keret használatát, ne az váljék a kép fő látványelemévé ! A következőkben egy egyszerű , de hatásos keretezési photoshop technikát mutatunk be.

Az File/Open menüpont alatt nyissuk meg a kívánt fotót Photoshopban.

Photoshop keretezés 1

Ebben az esetben a képterületen belül készítünk keretet így számolj azzal, hogy a keret a kép szélső részeiből valamennyit kitakar. Fontos képelemet ne takarj ki vele és többségében az sem szerencsés, ha a főtéma széle érinti a keretet. Válassz ízléses, vékony keretvastagságot ! Ez képed méretétől függően változhat. Lehet 10, de akár 100-200 pixel is. Most egy viszonylag kis méretű, online használatra szánt képet veszünk példának, tehet szinte minimális keretvastagságot kell választanunk.

Nyomj Ctrl+A billentyűt, ezzel kijelölted a teljes képet. A program tudni fogja, hogy a teljes képmezőt szeretnéd keretezni. Az Edit/Stroke menüpontot választva egy kis ablakot kapsz, melyben beállíthatod a keret tulajdonságait. A Width (Szélesség) mezőben a vastagságát állíthatod be pixelben (képpontban). Először egy kicsit vastagabb fekete keretet csinálunk, majd erre egy vékonyabb világosat, mely jobban érvényesül. Képünk méretére tekintettel 12 px elegendő lesz fekete keretnek.

Photoshop keretezés 2

 

Color (Szín) felirat melletti színkockába kattintva egy újabb ablak nyílik, ahol kiválaszthatod a keret színét. Válassz fekete színt !

 

 

Location (Helyzet) jellemzőnél 3 jelölő közül választhatunk:

Inside (Belül). Ez esetben a jelölésen belülre teszi a keretet.
Center (Középen). Ilyenkor a jelöléssel megegyező helyzetben azon belül és kívül is lesz a keretből.
Outside (Kívül). Kiválasztásával a jelölésen kívülre kerül a keret..
Esetünkben az Outside jellemzővel a keret a képmezőn kívülre kerülne, a Centert bejelölve egy része lemaradna, így az Inside beállítást válasszuk !
Az ablak további tulajdonságait (Blending, Opacity) most nem tárgyaljuk ki, jelen esetben nincs szükségünk rá.
Tehát összefoglalva az alábbi képen belül látható beállításokat használd!

Kaptál egy fekete keretet, mely így elsőre elég komor hatású, de lépjünk tovább !

Ismételd meg újra a fenti lépéseket ! Nyomj Ctrl+A billentyűt, válaszd az Edit/Stroke menüpontot, az ablakba pedig a következőket állítsd be:

Width értéke legyen 1-2 pixellel kisebb, mint az előbb. Én 10 px-et állítottam be.
Color színmezőre kattintva állíts be fehér színt ! Ha egy kicsit „bonyolítani” akarod a színválasztást, akkor ne a választómezőbe, hanem az eredeti fotódba kattints. Ha az egérmutatót a színválasztásnál a fotód fölé viszed akkor egy „szemcseppentővé” változik. Ezzel választhatsz színt a fotóról. Válassz, valami jellemző színt a képedről ! Én az ég kék színét választottam ki.
Location maradjon most is Inside !

Photoshop keretezés 3

Az OK gomb lenyomása után kész is a keretünk:

Photoshop keretezés 4

 

Portréfotózás alapjai banner