Hogyan érhetsz el ‘grunge’ effektust Photoshopban

Photoshoppon kívül szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével „meggyötört” (grunge) képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.

Előkerülnek az alapjai annak, hogyan keverj össze egymással két fotót. Például, hogyan rakj koszos, tépett, kopott textúrát egy portréképre, mintha megviselte volna az idő. Az egyik képünk nyilván már elkészült emberfotónk, a másik pedig lehet egy webről letöltött textúra is.

Milyen szintű?

Kezdő

Jellemző lépések:

 • textúra másolása és beillesztése
 • réteg méretezése
 • Opacity használata
 • összhatásmódok választása

Kiknek ajánlom:

Aki most ismerkedik a Photoshop rétegek alapjaival.

Mire lesz szükséged hozzá?

 • Adobe Photoshop CC 2016 (v.17 vagy újabb)
 • bármilyen kép, és egy webről letöltött textúra fotó

Lépések:

 1. Nyisd meg mindkét fényképet Photoshopban.
 2. Válaszd ki azt a képet, amit az eredeti fölé szeretnél tenni, és nyomj Ctrl+A majd Ctrl+C billentyűket. Ezzel kimásolod a teljes tartalmát.
 3. Kattints vissza az eredeti képre és Ctrl+V gombokkal illeszd rá az előbbi képet. Ez egy teljesen új rétegként kerül fölé.
 4. A Ctrl+T gombokkal egy méretező keretet kapsz, így a felső képet méretben is hozzáigazíthatod az alsóhoz.
 5. Ezután a réteg palettán válassz ki egy tetszőleges összhatásmódot, vagy ha nem tudsz dönteni válaszd az elsőt. Az egér középső kerekét csavarva folyamatosan lépkedhetsz az összhatásmódok között, így eldöntheted, hogy melyikkel mutat jól a két kevert réteged.
 6. A két képréteget az Opacity csúszka állításával is keverheted egymással, illetve ennek segítségével csökkentheted a beállított összhatásmód erősségét.
 7. Ha elkészültél mentsd a képet.

Budai Petur