Háttércsere Elementsben

Háttércsere Elementsben

Ismét találtunk egy kevéssé népszerű eszközt a Photoshop Elementsben. Úgy hívják Background Eraser Tool, vagyis Háttér Eltávolító Eszköz. Egy kis előképzettséggel tökéletesen elsajátítható a használata és már előre szólunk, nagy segítség lehet.

Töltsd be a fotót Elementsbe!

Háttércsere Elementsben 1.

Mi van ha meguntuk az egyszerű kék eget és valamivel fel szeretnénk dobni ennek a képnek a hátterét? Nos, erre számtalan módszer létezik, de talán az egyik legkézenfekvőbb egy egyszerű ecset, mellyel csekély kézügyesség mellett is jó hatásfokkal távolítható el a viszonylag homogén háttér.

A radírok között

Háttércsere Elementsben 2.

Ezt az eszközt az Eraser Tool, vagyis Radír ikonhelyén találjuk. Csak tartsuk nyomva rajta a bal egérgombot és előtűnik a kis menü, melyből kiválasztható. A sorban a második a háttér eltávolító ecset (Background Eraser Tool), egy apró olló látható az ikon felső sarkában.

Miután kiválasztottuk csak be kell állítanunk a felső opciós soron megjelenő lehetőségeit. Méretként (Brush) válasszunk kényelmesen nagy értéket, de nem túl nagyot. A Limits menü maradjon Discontiguous, a Tolerance pedig legyen közepes (50 körüli).

A háttér radír ugyanúgy működik mint sima társa. Csak kattintsunk vele a kitörölni kívánt háttérre és máris eltűnik. Az előnye viszont az, hogy itt nem kell finomkodnunk és vigyáznunk a többi képelemre. Egy normál radírral csak úgy törölhetjük a hátteret, ha a megtartani kívánt tárgyat széleinél óvatosan, kis radírmérettel dolgozunk.

Itt nyugodtan használhatunk nagy méretet is – sőt ez a kényelmesebb – és beleradírozhatunk az előtér elemeibe, anélkül, hogy azokban kárt tennénk. A háttérradír csak az olyan világosságú és színű területeket tünteti el, amelyek megegyeznek a középpontjának színével. Ez az érzékeny felülete, amilyen képpontok felett a középpont elhalad, attól kör alakban ugyanolyan területeken radíroz. Ha ez előtérben lévő tárgy eltérő színű és nem érintjük a radír közepével, csak a szélei futnak bele, akkor nem kell aggódnunk, sértetlenül átvészeli a műveletet. Így nagyon gyorsan és eléggé kényelmesen haladhatunk, csak a középponttal kell vigyáznunk.

Tolerance beállítás azt határozza meg, hogy a középpont színéhez és világosságához képest, milyen eltéréssel vegye figyelembe az eszköz a radírozandó területet. Ha alacsonyan hagyjuk, akkor csak a középponttal szinte teljesen megegyező pontok törlődnek a radír alatt, ha magasra vesszük, akkor a jóval világosabbak és sötétebbek is, tehát könnyebben beletörölhetünk az előtérbe is. Ezért érdemes elsőre közepes értéken hagyni és ha a radír túl “erős”, túl sok pontot töröl, akkor csökkenteni, ha pedig túl sok területet meghagy, akkor növelni értékét.

Ilyen egyszerű esetekben, mint a példánk nagyon könnyű a dolgunk, csak arra kell vigyáznod, hogy a radír közepével ne érintsd az előtér képobjektumait, a szélekkel nyugodtan belefuthatsz és gyorsan kiradírozhatod a teljes égboltot.

Új háttérréteg

Háttércsere Elementsben 3.

A kiradírozott égbolt helyén pepita mintázat lesz látható, amely azt jelenti, hogy itt nem találhatók pixelek, ezen a helyen a kép átlátszó. Olyan mintha kivágtuk volna az előtérben lévő fákat és épületet. Ezt a kivágott képet bármilyen háttérre helyezhetjük, de először is csinálnunk kell neki egy új háttérréteget.

Kattints a Layer/New/Layer menüpontra és a megjelenő ablak OK gombja után máris lesz egy teljesen üres Layer 1 nevű réteged. Ezt egyszerűen markold meg a Layers palettán a bal egérgomb nyomvatartásával, majd húzd a Layer 0 (az eredeti képréteg) alá.

Layer 1 réteg maradjon kijelölve (kéken), hiszen most ezzel fogunk dolgozni.

Pirkadat átmenet

Háttércsere Elementsben 4.

Most készítsünk egy új eget! Nem akarunk túlzottan elrugaszkodni a valóságtól, így elég lesz egy kék-lila átmenetes, “pirkadat-szerű” égbolt, de ha kedved tartja bármilyen más színt, átmenetet, mintázatot, vagy akár egy új képet is beszúrhatsz erre a rétegre.

Az átmenethez válaszd az eszköztár Gradient Tool (G billentyű) eszközét. Opciós sorában a színre kattintva a fenti ablak jelenik meg, ahol beállíthatod a kívánt átmenetet. Ez most nálunk a középkékből világos lilába fut. A végén nyomj OK gombot!

Honnan-hová?

Háttércsere Elementsben 5.

Ha kész az átmenet, már csak a képre, azaz a hátsó képrétegre kell rajzolnunk.

Csak tartsd nyomva a Shift gombot (ezzel egyenes átmenetet rajzolhatsz) és a kép tetejétől nagyjából az ég aljáig húzz egy egyenest. Amint elengeded az egérgombot a kék-lila átmenet megjelenik.

Más hangulat

Háttércsere Elementsben

A színátmenet a háttérrétegen jelenik meg, mivel ez van kijelölve. Az előtte lévő eredeti képről viszont töröltük az eget, ez a terület átlátszó, tehát tökéletesen átsejlik majd a hátul lévő kék-lila átmenet. Mintha csak egy égbolt lenne.

Ha még tökéletesebb illúziót szeretnél kattints az eredeti kép rétegére és állítsd át a színeit kissé lilásabbra, hogy illeszkedjen az új hangulathoz!

Budai Petur

0Shares
0