Képeslap készítése Photoshopban

Képeslap készítése Photoshopban

Több kép egy vászonra. Képeslap lesz belőle.

Sokan kértétek, hogy legyen egy olyan leírás, amiben több képet másolunk egybe, ugyanarra a vászonra. Mi pedig úgy gondoltuk, ennek legjobb módja, ha egy képeslapot gyártunk, hiszen ez a legnyilvánvalóbb felhasználási módja az ilyen összetett képeknek.

Az első részben csupán a módszert mutatjuk meg, amellyel több képet egybe másolhattok – így akit csak ez a rész érdekelt, hozzájuthat a Szent Tudáshoz – tippünk következő részében pedig a képeslap is elnyeri végleges formáját.

Új dokumentum

Nyiss egy új vásznat a képeidnek. Erre helyezzük majd a darabokat. A Name-nél adhatod meg a fájl nevét (legyen mondjuk Képeslap), a Width és Height értékei pedig a vászon szélességét és magasságát adják. Ha a fájlt monitoron szeretnéd nézegetni a Resolution legyen 72, ha nyomtatni szeretnéd írj be 300-at!

A Contents az üres vásznon megjelenő hátteret jelenti White esetén fehér háttered lesz, A Background Color pedig a beállított másodlagos (háttérszínt) veszi alapnak. A Transparent beállítás átlátszó hátteret ad (kockás alap fog látszani), de a JPG formátumunk úgy sem kezeli az átlátszóságot, így mentésnél ez elveszik. Érdemes egyelőre a fehér színt választani.

Töltsd be az első képet!

A File/Open menüpontot választva tölts be egy képet. Természetesen azok közül az egyiket, amelyeket egy képre szeretnél helyezni. Ha betöltődött nyomj Ctrl+A billentyű kombinációt. Ezzel kijelölöd a teljes képet. A széleken látható lesz a kijelölési körvonal. Nyomj Ctrl+C-t, amellyel vágólapra másolódik a teljes kép.

Kattints a Képeslap nevű üres vászonra, majd következzék a Ctrl+V billentyűpáros, amely a vászonra másolja az imént kijelölt teljes képet.

Konfekcióméret

Ha a képed nagyobb volt, mint az üres vászon, akkor le fog lógni róla és csak egy része látszik majd. Ebben az esetben Jobbra fent a Navigator palettán vedd kisebbre a nézetet. Majd nyomj Ctrl+T billentyűket! Így kijelölődik a bemásolt teljes kép – még a lelógó részek is. Méretezésre kész a képdarab, amelyhez csak a Shift billentyűt kell nyomva tartanod, majd bármelyik sarokpontot az egérmutatóval „megragadva” a kívánt méretre igazítani a képdarabot.

Mivel mi 4 képet szeretnénk egymás mellé, ezért a vászon bal felső negyedébe igazítottuk az első szeletet. A Shift gombot azért kell közben nyomva tartanod, mert ezzel a méretezés megtartja a kép eredeti oldalarányait. Ellenkező esetben szabadon méretezhetsz, ami egyben torz, összenyomott képet is jelenthet. 

A további képdarabokat is a 2-3. lépés szerint illeszd a vászonra és méretezd be!

Segédvonalakkal könnyebb

Korábbi tippjeinkben már szó volt a segédvonalakról. Segítségükkel könnyeben igazíthatunk egy objektumot, képdarabot.

A fent és bal oldalt megjelenő vonalzóról húzhatjuk őket a képre. A vízszinteseket a fentiről, a függőlegeseket pedig az oldalsóról. Egyszerűen csak a vonalzóra kell kattintanod, majd az egérgombot nyomvatartva lehúzni a segédvonalat a kép kívánt helyére. Ahol elengeded a gombot, ott marad a vonal. A vonalzót (ha nem látszana a képszéleken) a Ctrl+Rgombkombinációval kapcsolhatod be.

A képdarabokat a Move toollal (V billentyű), vagy a nyílgombokkal mozgathatod a képmezőben. Előtte a réteg palettán kattints a megfelelő képdarab rétegére. A behúzott segédvonalakhoz egyszerűbb lesz az pontos igazítás. A segédvonalak a Ctrl+; billentyűkkel kapcsolhatók ki.

Félkész

A képek egymás mellé rendezése kész. Aki erre volt kíváncsi reméljük hasznos leírásra talált.

Képeslapunkat azonban tovább csínosítjuk (csúnyítjuk?), hogy igazi üdvözlőlapra hasonlítson. Erre azonban csak a jövő héten kerül sor.

Budai Petur

Portréfotózás alapjai banner