Kifakult színes fotó Photoshopban

Kifakult színes fotó Photoshopban

Általában nem bíztatunk rá senkit, hogy fotói minőségét rombolja, de előfordulhat, hogy valaki gyengébb látványra vágyik, mint eredeti képe. Leírásunk egy színes fotóból csinál…színeset, bár a lépéssor végigkövetése után eredeti, élénk színeink jócskán fakultak lesznek.

Természetesen van más megoldás is erre. Nyomtasd ki a fotód, vagy nagyíttasd papírra, majd tedd ki egy napos, de esővédett helyre és várj néhány évet, vagy évtizedet! Ha viszont türelmetlen vagy, a következőkben megtudhatod, hogy valósítsd meg mindezt 1 perc alatt.

Nyisd meg a fotót Photoshopban!

Kifakult színes fotó Photoshopban 1.

Válassz ki egy élénk színekkel teli képet, hogy a hatás jól érvényesülhessen rajta!

Réteg mosás

Kifakult színes fotó Photoshopban 2.

Első lépésként duplázd meg az eredeti csatornát! Ehhez válaszd a Layer/Duplicate Layer (Réteg/Réteg duplázása) menüpontot majd nyomj OK gombot.

A megduplázott réteget mosd el a Filter/Blur/Gaussian Blur (Szűrő/Elmosás/Gauss Elmosás) segítségével. A megjelenő ablakban olyan Radius értéket válasz, amely a kép formáit jócskán elmossa, de a főbb színek (pl. ég, gyep) foltjai még érvényesülnek. Kisebb képekhez (amilyen a mi képünk is volt) 80-100 érték ajánlott. Nagyobb képek esetén maximális, sőt, a maximális elmosást akár többször is megismételheted.

Inverz

Kifakult színes fotó Photoshopban 3.

Még mindig második rétegünknél tartunk, amit invertálunk az Image/Adjustments/Invert (Kép/Módosítások/Inverz) segítségével.

Még egy kis összhatás

Kifakult színes fotó Photoshopban 4.

Illetve összhatásmód, melyet a Layers paletta bal fölső ablakából választhatsz ki. Állítsd a Normal összhatásmódot Linear Light-ra.

Nincs más hátra mind az elég erőteljes hatás finomítása az Opacity, azaz Átlátszóság csúszka értékének csökkentésével. Mi 70%-ra állítottuk, de kisebb értékkel finomabb hatást is elérhetsz.

Sok-sok év…

Kifakult színes fotó Photoshopban

…helyett alig pár perc kellett, hogy fotód egy fél emberöltőt öregedjen.

Budai Petur

Portréfotózás alapjai banner