Vízfestmény hatás Photoshopban

szint: haladó

Egy kissé eltérünk az eddig megszokott tippjeink irányvonalától. Kreatívkodni fogunk. A következő lépéssor nem tartozik szorosan a digitális fényképek javításának témakörébe, inkább amolyan, „Mivel dobjuk fel megunt fotónkat, ha semmi más nem jut eszünkbe?” leírás lesz. Fényképből megkísérlünk vízfestmény hatású képet varázsolni, és ehhez természetesen a rétegek segítségét kérjük, hiszen a Photoshop ilyen irányú kreatív effektjei meglehetősen unalmasak önmagukban.


Vízfestmény hatás Photoshopban


Egy részletét mutatjuk a feldolgozni kívánt fotónak, melyből nemsokára vízfestményt idéző kép lesz.

A Layers palettán triplázd meg az eredeti réteget. Ezt például úgy teheted meg ha a Layer/Duplicate Layer parancsot használod kétszer egymás után. Az első duplázott rétegnek add a 02 a következőnek pedig a 03 nevet. Erre tulajdonképpen csak azért van szükség, hogy e leírásban könnyebben beazonosíthassuk őket. Kattints a 02. számú rétegre, majd az Opacity (Átlátszóság) értéket vedd 50%-ra. Ezután válaszd ki a 03. réteget és védezd el ugyezt a lépést ezen is! Még nincs látható változás a képen, de előkészítettük a későbbi effektekhez.

Térj vissza a 02. számú réteghez majd válaszd ki a Filter/Sketch/Photocopy effektet. A megjelenő ablakban állíts be egy közepes Detail értéket és kis Darkness értéket. Nekünk a 10 és 3 jött be, de természetesen egyéni ízlés kérdése a megfelelő beállítás. Arra ügyelj, hogy ne legyen túl kontrasztos a effekt hatása, leginkább egy kimosott képre hasonlítson az eredmény.

Ezután válaszd ki a 3. számú réteget, majd a Filter/Artistic/Watercolor effektet. Az ablakában bármit beállíthatsz, de a Shadow Intensity és a Textura értékek jó, ha alacsonyan maradnak a teljesebb vízfestmény hatás érdekében.

Nincs más dolgod, mint a rétegek egyesítése (Layer/Flatten Image), esetleg a 02. és 03. réteg Opacity értékének további finomítása, ha ezt szükségesnek látod.

Íme a végső kép. Kattints a kis képre és megtekintheted teljes méretben!

Kapcsolódó Photoshop cikkek

Olajfestmény Photoshop CS6-ban
A népszerű olaj effekt a lehető legegyszerűbben.
Festmény hatás Photoshopban
Részletgazdag festményt pingálunk.
Festmény hatás II. Photoshopban
Impresszionista kép, egy kicsit másképp.
Rajz-hatás Photoshopban
Fotóból rajzolt kép CS és CS2 felhasználóknak.
Képregény hatás Photoshopban
Kánikula van...megkergültünk, és képregényt rajzolunk.
Moziplakát Photoshopban
Élethű festmény készül a fotóból.
Redfield Sketch Master Photoshop plugin
Egykor digitális fénykép volt, most pasztelkréta rajz.
Redfield Fractalius 1.5 Photoshop plugin
Teljesen egyedi, művészi hatások hozhatók létre a fraktál-alapú plugin segítségével.
Ceruzarajz Photoshopban
Egy a millióból.

Még több Photoshop Tipp