Polárszűrő hatás Photoshopban 7.

Polárszűrő hatás Photoshopban

Megkíséreljük a lehetetlent, egy utólag utánozhatatlan effekthatás leutánzását. Már előre eláruljuk, hogy nekünk sem fog maradéktalanul sikerülni. A polarizációs szűrőket elsősorban a nem fémes tükröződések szűrésére, csökkentésére használják. Ezen alapul az ég kékjét sötétítő, színkontraszt emelő hatásuk is, emiatt például a tájképfotózás kedvelt kiegészítői. A különféle tükröződések eltüntetése nem lehetséges utólagos képkorrekcióval, de az utóbbi hatás jó eséllyel utánozható, amit mindjárt meg is próbálunk.

Módszerünk főként tájkép jellegű fotóknál javasolt, mert itt érhetjük el a kívánt hatást leginkább, amely az ég kékjének sötétítésében és némi kontrasztemelésben mutatkozik majd.

Polárszűrő hatás Photoshopban 1.

Layers palettán kattints a jelzett ikonra, majd a listáról válaszd a Selective Color lehetőséget!

Polárszűrő hatás Photoshopban 2.

A megjelenő ablak alján a Relative jelölőt aktiváld, majd végezd el a következő beállításokat a fenti Colors lehullómenü megfelelő színcsoportjait kiválasztva:

Reds 
Cyan:0
Magenta: +20
Yellow: 0
Black: 0

Polárszűrő hatás Photoshopban 3.

Yellows
Cyan: 0
Magenta: -30
Yellow: +25
Black: -10

Polárszűrő hatás Photoshopban 4.

Blues 
Cyan: +100
Magenta: +100
Yellow: -10
Black: +100

Polárszűrő hatás Photoshopban 5.

A többi csíncsoportot ne módosítsd! Ha elkészültél, nyomj OK gombot.
Létrejött egy Selective Color rétegünk, amely tartalmazza az iménti színbeállításainkat.

Most kattints újra a fent jelölt ikonra és a listáról válaszd ki a Brightness/Contrast opciót. A megjelenő ablakban az alábbi értékeket állítsd be, majd nyomj OK gombot !

Brightness: -5
Contrast: +5

Polárszűrő hatás Photoshopban 6.

A hatás finomításához, az adott réteg kiválasztása után az Opacity (Átlátszóság) pontot használt a Layers palettán. Ennek végeztével a Layer/Flatten Image paranccsal egyesítsd a rétegeket!

Polárszűrő hatás Photoshopban 7.

Még egyszer hangsúlyozzuk, hogy módszerünk nem jelent tökéletes és egyedüli megoldást minden esetben. Következményeként esetlegesen megnőhet a színzaj valószínűsége. Aki ezt a szűrőhatást szeretné előállítani, inkább ruházzon be egy valódi polárszűrőre!

Budai Petur

Portréfotózás alapjai banner