Szelektív élesítés Photoshopban

Szelektív élesítés Photoshopban

Ezt a leírást tekinthetjük az előző folytatásának is, hiszen ott vetődött fel ez a probléma, mégpedig az, hogyan élesíthetünk a kép egy részén Photoshopban anélkül, hogy a többi területen is érezhető legyen a beavatkozás. Nagyon egyszerűen, csupán a maszkolási ismereteinket kell előhívnunk. A többi már gyerekjáték.

Tölts be egy fotót Photoshopban!

Szelektív élesítés Photoshopban 1.

A kép bizonyára ismerős lehet azoknak, akik előző Photoshop leírásunkat is figyelemmel kísérték. Ott „egyenesbe hoztuk” ezt az épületet, vagyis perspektíva korrekciót hajtottunk végre, de mivel ehhez a fotó tetejét szét kellett húznunk, egy új problémával szembesültünk. A kép felső része életlenebb lett.

Az életlenségen tehát úgy kell javítanunk, hogy csak a kép felső felét érintse, az alsó pedig érintetlen maradjon.

Más rétegen

Szelektív élesítés Photoshopban 2.

Maszkot kell használnunk, hogy a kép egyik felét kitakarjuk. Ehhez legegyszerűbb ha létrehozol egy új réteget a meglévő duplázásával (Layer/Duplicate Layer), majd ezen az új rétegen a fent látható ikonra kattintva egy üres vektormaszkot hozol létre. Ezen a vektormaszkon jelöljük ki mely terület maradjon látható a második rétegből, így azon később bátran élesíthetünk.

Ügyelj arra, hogy a vektor réteg maradjon kijelölve, ahogy a fenti képen!

Felvesszük a maszkot

Szelektív élesítés Photoshopban 3.

Csak a kép felső részét szeretnénk kiélesíteni, így ezt kell meghagynunk. Nem szeretnénk viszont hirtelen átmenettel félbevágni a képet, inkább egy szép teljes képen végigfutó átmenet lenne célszerű, vagyis a kettes réteg lágy átolvadása az alsóba. Mivel a felső réteg képtartalma ugyanaz, mint az alsóé ennek semmi látszatja sem lesz, viszont a felső réteget érintő bármilyen képmódosítás átmenettel áttűnik majd az alsóba. Na vágjunk inkább bele, úgy érhetőbb lesz!

Az eszközpalettán ellenőrizd, hogy a fehér és fekete elő- és háttérszín van kijelölve! Ezután válaszd a Gradient Toolt (Átmenet eszköz). A kép tetejétől az aljáig húzz egyenes átmenetet!

Szükségtelen szélek

Szelektív élesítés Photoshopban 4.

Mivel a vektor rétegen dolgozunk a képen nem jelenik meg a fehérből feketébe tartó átmenet, de a vektormaszkon igen. Egy átmenetes maszkot kapunk, amely a kettes réteget lefelé haladva áttetszővé teszi. Ezt úgy ellenőrizheted, ha egy pillanatra kikapcsolod az alsó réteget, hiszen az is átlátszik a képen. A fenti példán látható csak a felső réteg, amely szép fokozatosan eltűnik az alja felé haladva, tehát ezt a részt egy átmenetes vektormaszkkal kitakartuk.

Most kapcsold vissza az alsó réteget, majd kattints a felsőn a kis képre!

A jó öreg…

Szelektív élesítés Photoshopban 5.

Következhet a megszokott élesítés, ezúttal a felső rétegen, amely immár csak egy fél réteg, hiszen az alja eltűnt. Viszont így az élesítés is csak a tetején lesz érezhető, a kép többi részét pedig az alsó réteg adja.

Élesítésként bármelyik bevált módszert használhatod, például az életlen maszkot (Filter/Sharpen/Unsharp Mask – Szűrő/Élesítés/Életlen maszk), vagy akár a Filter/Sharpen/Smart Sharpen (Szűrő/Élesítés/Intelligens élesítés) parancsot. Mi az utóbbit használtuk a fent látható beállításokkal. Nem baj, ha erősebb élesítést használsz, hiszen külön rétegen vagy. Ha túl erős, később a réteg paletta Opacity (átlátszóság) csúszkájával visszahúzhatod.

Élesebb a felső fél

Szelektív élesítés Photoshopban

A két kép közti különbséget láthatod, ha a fenti fotó fölé viszed az egérmutatót. A kép tetején jobban érezhető az élesítés hatása, mint az alján.

Budai Petur

 

Portréfotózás alapjai banner