Szelektív színtelenítés Elementsben

Szelektív színtelenítés Elementsben

Igen tudjuk, a Schindler listája óta ez a “színesen hagyok valamit a képen, a többi meg legyen fekete-fehér” dolog már kicsit elcsépelt. Piros ruhás kislány, meg minden… Azért, akit érdekel erre egy módszer, jól teszi ha velünk tart. Semmi mágia, semmi csalás, csupán egy egyszerű eszköz és némi kézügyesség.

Töltsd be a fotót Elementsbe!

Szelektív színtelenítés Elementsben 1.

Ki szeretnénk emelni ezen a fotón egy részletet a színek eltüntetésével. Legyen mondjuk a jobb alsó sarok közelében lévő virág, ami amúgy is elkülönül kicsit a többitől. Ennek színeit megtartjuk a kép többi része pedig fekete-fehér lesz.

Spongyát rá!

Szelektív színtelenítés Elementsben 2.

A kép egy részének színtelenítéséhez legjobb a Sponge tool (O billentyű), azaz szivacs (vagy spongya) eszköz használata. Ezzel “ecsetként” festegetve színteleníthetjük a kép nekünk tetsző részeit. Felső opciós sorában a következő beállításokat találjuk.

Ecsetalak: a vékony/vastag hullámvonal a választott ecset alakját és mintázatát mutatja. A kép mellett lefelé mutató nyílra kattintva választhatsz előre definiált ecsetek közül. Esetünkben egy éles szélű, viszonylag nagy ecsetre lesz szükség a kezdeti lépésekhez.

Size: Az ecset méretét (pixel) itt is beállíthatod.

Mode: A spongya eszköz felhasználási módja. A Desaturate parancs színtelenít, a Saturate pedig a meglévő színeket teszi erősebbé. Nekünk az elsőre lesz szükségünk.

Flow: A színtelenítés egy ecsetvonásának erőssége. Állítsd 100%-ra, hogy gyorsabban eltávolíthasd a színeket. Így is többször kell átfesteni egy területet, hogy teljesen eltűnjenek.

Nagyjából

Szelektív színtelenítés Elementsben 3.

Ha megvagy a beállításokkal. Nyomd le az egér bal gombját és óvatosan fesd át a kép nagy részét. Ahogy írtam a színtelenítés nem túl erős, így egy ecsetvonással nem távolíthatók el teljesen a színek. Engedd fel az egérgombot, majd újra lenyomva menj végig többször ugyanazon a területen!

A színesen maradó virágot és közvetlen környékét egyelőre hagyd ki!

Kényes részek

Szelektív színtelenítés Elementsben 4.

A virág környékén óvatosabban kell dolgoznod, így használj sokkal kisebb ecsetet és a Zoom tool (Z billentyű) segítségével nagyítsd fel a kép nézetét, hogy jobban lásd a kényesebb helyeket!

Ha viszont a színesen hagyott tárgy olyan jól elkülönül a környezetétől, mint a mi példánkban, akkor egy gyorsabb módszerhez is folyamodhatsz.

Válaszd ki a Magic Wand toolt (W billentyű), az opciói között a Tolerance értéket vedd magasra (nálunk 80), majd kattints a tárgyra. Ha nem jelölődött ki összefüggően az egész tárgy (nálunk a virág), akkor a Shift gombot nyomva tartva kattints még párszor a tárgy (virág) kimaradt részeire, amíg az egészet kijelöli a szoftver. Nem baj ha egy kicsit túllóg a jelölővonal, majd később letisztázzuk.

Ezután kattints jobb egérgombbal a kijelölésen belül és a megjelenő menüből válaszd a Select Inverse lehetőséget. Megfordítottuk a kijelölést. Most már a virág “védve van” az ecsetvonásoktól.

Folytasd a színtelenítést a szivacs eszközzel. A virágra nem kell ügyelned, mert a kijelölésen kívül esik és itt nem lesz hatása az ecsetvonásoknak.

Tisztázzunk valamit!

Szelektív színtelenítés Elementsben 5.

Miután elkészültél nyomj Ctrl+D gombot, amivel megszüntetheted a kijelölést, majd óvatosan egy kisebb méretű szivaccsal színtelenítsd a maradék területeket. A fent ajánlott Zoom toolt érdemes lesz használnod, mert a nagyított képen pontosabban dolgozhatsz.

Egy a sok közül

Szelektív színtelenítés Elementsben

Íme a végeredmény. A szemlélő tekintete egész biztosan az élénksárgán maradt virágon akad meg.

Budai Petur

0Shares
0