Színcsere Photoshopban 4

Színcsere Photoshopban

Bár a konkrét képfeldolgozásnál ritkán van ilyesmire szükségünk, hiszen egy adott szín cseréje akár a kép mondanivalóját is megváltoztathatja, ezen felül megváltoztatjuk a valóságot, így a manipulálás bélyegét is könnyen ránk sütheti bárki. Egyedi, művészi kifejezőeszközként alkalmazva azonban érdekes látványt adhatunk a képeinknek, ráadásul egyszerűen valósíthatjuk meg a színcserére vonatkozó elképzeléseinket Photoshopban. Legyen hát a pirosból kék!

Pirosan pompásnak a paradicsomok példaképünkön (micsoda alliteráció !), célunk azonban az, hogy kéken virítsanak.

Színcsere Photoshopban 1

Legegyszerűbb ha az Image/Adjustments/Replace Color parancshoz folyamodunk ez ügyben. A megjelenő ablakban ez a látvány fogad:

Színcsere Photoshopban 2

Nézzük talán végig a lehetőségeket !

Fuzziness csúszkán és 200 értékek között állíthatjuk, hogy a színcsere mely színterületeken működjön. Ezt az alatta lévő nézőképen ellenőrizhetjük. Ha a kép alatt a Selection jelölő aktív, akkor a kép egy fekete-fehér maszkot mutat. A fekete részeken nem lesz eredménye a színcserének, míg a fehér területeken igen. Ha az Image jelölőt választjuk, akkor az eredeti képet látjuk. Maradjunk a Selection beállításnál!

Ahhoz, hogy kijelöljük a cserélni kívánt színt egy „szemcseppentő” jelölőeszközt kapunk, amellyel az eredeti kép kívánt színe fölé állva kiválaszthatjuk azt. A kis nézőképen rögtön látható az eredmény. A kivilágosodott részekre lesz majd hatással színcserénk. Ha még több hasonló színű területet szeretnénk bevonni a műveletbe, a Fuzziness csúszka értékét vegyük feljebb, vagy pedig az ablak jobb szélén lévő ikonok közül válasszuk a + jelű szemcseppentőt és ezzel kattintsunk a kép egy új részére, ez az előzőleg kijelölt színünkhöz további árnyalatokat vagy új színeket ad, így ezekre a területekre is hatással lesz a változtatásunk. Értelemszerűen a – jelű jelölőeszközzel meghatározott színeket vehetünk ki a kijelölésből, tehát ellentétesen működik.

Transform részen három csúszkát és egy kis színablakot látunk. A Hue (Színezettség) a kijelölt terület eredeti színét leváltó csereszínt állítja be. Ezt a kis színablak mutatja. A Saturation (Színtelítettséggel) a szín erősségét szabályozhatjuk, míg a Lightness (Világosság) csúszkával a fényességét. Ezek mértéke is jól ellenőrizhető a színablakban.

Példánkban a piros paradicsomszínt szeretnénk kékre cserélni, tehát a szemcseppentővel először is kattintsunk a paradicsom piros felületére!

Mivel a kép nem tartalmaz sok pirosközeli színt így a Fuzziness csúszkát nyugodtan 200-as értékig tolhatjuk, majd egy rövid próbaképpen a Hue csúszkát –90 és –100 érték közé, ami egy kékes csereszínt ad. A kis nézőképen is sejteni lehetett, de az eredeti képen még jobban látszik, hogy bizonyos piros árnyalatok nem változtak, a kép nem mutat hihető látványt, és bár ugyan a kék paradicsom sem túl hihető, de ilyen formán mégis hagy még némi kívánnivalót a kép.

Színcsere Photoshopban 3

A kijelölésbe további pirosközeli árnyalatokat is be kell vonnunk, mégpedig a kimaradt részeken. Ehhez válasszuk a + jelű szemcseppentőt és az eredeti képen kattintsunk a kimaradt területek valamelyikére, ha kell akkor több helyre is. Azonnal látszik majd az eredmény.

A végeredményt a Saturation (Színtelítettség) és a Lightness (Világosság) beállításaival finomíthatjuk, igény szerint.

Ha elkészültünk, nyomjunk OK-t és menthetjük a képet.

Színcsere Photoshopban 4

 

Portréfotózás alapjai banner